Foto: (c) eMM.ro
Lume multa vineri, la pranz, in Piata Revolutiei din Baia Mare, unde azi si maine se desfasoara prima editia a Targului de produse traditionale din Maramures. Manifestarea este organizata in premiera in municipiul resedinta de judet, iar primarul urbei, Cristian Anghel, a declarat ca doreste sa ii dea periodicitate, considerand ca produsele traditionale pot ridica valoarea Maramuresului. De altfel, chiar in deschiderea targului, edilul urbei i-a sfatuit pe producatori sa nu renunte la retetele din batrani si sa faca din produsele lor adevarate branduri, care sa reprezinte Maramuresul pretutindeni.
Targul de produse traditionale din Baia Mare reuneste peste 20 de agenti economici, care produc preparate alimentare dupa retete specifice zonei din care provin. Prin urmare, in oferta pentru baimareni s-au regasit tuica indulcita cu miere din Cernesti, preparata chiar de primarul comunei, palinca de Chechis, precum si branzeturile codrenilor. Au mai fost insa carnati de toate tipurile, slanina afumata, sorici si muschiulet afumat, muraturi, cozonaci si miere.
Doar laptele nu a curs la prima editie a Targului de Produse Traditionale, in schimb au fost o multime de politicieni locali, care, surprinzator, nu au dat buluc la produsele apicole, ci la cascaval si alte branzeturi. Primarul Cristian Anghel chiar a plecat acasa cu o bucata de branza sarata, pe care a tinut sa o plateasca neaparat, pe cand vicepresedintele CJ Maramures, Emil Marinescu, consilierii locali Mircea Dolha, Vlad Onet ori Radu Micle s-au multumit doar sa deguste din oferta producatorilor autohtoni.
In schimb, subprefectul Gheorghe Achim, in rand cu lumea, a preferat sarmalele de post cu pasat, care au trecut in mai putin de 10 minute de la deschiderea targului. Baimarenii au facut coada ca sa prinda macar o sarma, despre care au spus ca este cu adevarat un produs cu specific in Maramures, chiar daca reteta nu este originara zonei. Cozonacii cu nuca, de asemenea, au facut senzatie, insa nu au trecut neobservate nici obiectele de artizanat confectionate din lemn sau lut, tesaturile suta la suta naturale, zgardanele si impletiturile maramuresencelor.
Targul a fost organizat de primaria municipiului la initiativa Asociatiei Producatorilor de Produse Traditionale, iar autoritatile locale chiar vor sa faca o traditie din manifestare si sa incurajeze consumul acestor preparate.
Sursa: Meda Muntean
La alegerile prezidențiale din 2004 eram un copil. Aveam 7 ani și habar n-aveam ce se întâmplă în jurul meu...
Citeste mai mult