Dupa-amiaza zilei de astazi, 31 martie, a adus in depresiunea Baia Mare o scadere semnificativa a temperaturii si intensificari ale vantului. In jurul orei 14.00, conform unei inregistrari facute de la Statia Meteorologica Baia Mare, rafalele inregistrau peste 43 de kilometri pe ora. Ulterior, s-au inregistrat chiar si viteze mai mari. Contactati de eMaramures, reprezentantii Inspectoratului Judetean pentru Situatii de Urgenta au mentionat ca pana la aceasta ora nu s-au semnalat probleme deosebite, dar au avertizat cetatenii sa fie foarte atenti daca vor sa faca foc in aer liber, pentru ca rafalele risca sa extinda cu repeziciune flacarile.
E de asteptat ca vantul sa bata cu viteze mari si in cursul acestei nopti, autoritatile mentionand ca si in zonele montane se va observa o intensificare a circulatiei aerului. In acest context, Comitetul Judetean pentru Situatii de Urgenta (CJSU) a recomandat maramuresenilor sa isi inchida ferestrele de la locuinte si alte categorii de constructii.
“La deplasarea in afara locuintelor, populatia este necesar sa evite trecerea prin apropierea imobilelor aflate in constructie, copacilor, stalpilor, panourilor publicitare, constructiilor cu elemente de arhitectura care pot fi dislocate de rafalele de vant si care le pot pune viata in pericol. O atentie deosebita trebuie acordata si sarpantelor de pe blocurile de locuinte, ce pot fi smulse de rafalele de vant puternic si pot pune in pericol viata persoanelor care trec sau se afla prin acele zone”, precizat purtatorul de cuvant Dan Buca.
Proprietarii de autovehicule sunt sfatuiti sa nu-si parcheze masinile sub copacii izolati sau in apropierea unor arbori care se pot fi prabusiti de rafalele de vant si produce daune acestora. Aceeasi sugestie este de a nu lasa autoturismele nesupravegheate in apropierea stalpilor, panourilor publicitare, constructiilor cu elemente de arhitectura ce pot fi dislocate, precum si a imobilelor aflate in constructie sau care sunt dezafectate si care se pot prabusi pe autovehicule.
“In cazul afectarii de vantul puternic al unor stalpi de la retele de iluminat public sau ruperii unor cabluri electrice, cetatenii sunt indemnati sa nu atinga acesti stalpi sau firele cazute la pamant. De asemenea, cetatenii care aprind miristi, vegetatie uscata sau resturi vegetale sunt rugati sa nu paraseasca locul si sa asigure supravegherea acestuia pentru a evita propgarea unor incendii care sa provoace pagube materiale sau punerea in pericol a vietii cetatenilor. Cetatenii sunt rugati sa anunte, prin sistemul unic de apeluri de urgenta 112, aparitia unor probleme generate de intensificarile de vant”, a mai aratat oficialul CJSU.
Sursa: eMM.ro