Pe 9 decembrie sunt asteptati la urne cetatenii romani care au implinit varsta de 18 ani, pana in ziua alegerilor inclusiv. Votarea incepe la ora 7.00 si are loc pana la ora 21,00, cand sectia de votare se inchide. Pe usa sectiei de votare se vor afisa orele intre care se desfasoara procesul de votare. Nu au dreptul de vot debilii sau alienatii mintal, pusi sub interdictie, si nici persoanele condamnate la pierderea drepturilor electorale, prin hotarare judecatoreasca definitiva. Fiecare alegator are dreptul la un singur vot pentru alegerea Camerei Deputatilor si la un singur vot pentru Senat. Fiecare alegator isi exprima votul personal, potrivit prevederilor legale.
Alegatorii voteaza numai la sectia de votare la care este arondata strada sau localitatea unde isi au domiciliul, pe baza actului de identitate – cartea de identitate, cartea de identitate provizorie, buletinul de identitate; in cazul cetatenilor romani cu domiciliul in strainatate pasaportul simplu cu mentiunea privind stabilirea domiciliului in strainatate, in cazul cetatenilor cu resedinta in strainatate pasaportul simplu sau in cazul statelor membre ale Uniunii Europene si cartea de identitate, insotite de orice alt document emis de autoritatile straine care dovedeste resedinta in strainatate; in cazul membrilor reprezentantelor diplomatice pasaportul diplomatic sau de serviciu; in cazul elevilor din scolile militare carnetul de serviciu militar.
Accesul alegatorilor in sala de vot are loc in serii corespunzatoare numarului cabinelor. Fiecare alegator va prezenta actul de identitate biroului electoral al sectiei de votare care, dupa verificarea inscrierii in lista electorala permanenta, pe baza semnaturii in lista electorala permanenta, ii va incredinta buletinele de vot si stampila pentru votare. Alegatorului care refuza sa semneze lista electorala permanenta i se va interzice exercitarea dreptului de vot.
Alegatorii vor vota separat in cabine inchise, aplicand stampila care poarta mentiunea ”Votat” inauntrul patrulaterului care cuprinde numele si prenumele candidatului pe care il voteaza. Dupa ce au votat, alegatorii vor indoi buletinele astfel ca pagina netiparita care poarta stampila de control sa ramana in afara si le vor introduce in urna, avand grija sa nu se deschida. Indoirea gresita a buletinului nu atrage nulitatea acestuia.
La cererea alegatorului, in cazul in care acesta a aplicat gresit stampila cu mentiunea ”Votat”, dar nu a introdus buletinul in urna, presedintele biroului electoral al sectiei de votare ii poate elibera, numai o singura data, un nou buletin, retinand si anuland buletinul de vot initial si facand mentiunea corespunzatoare in procesul-verbal al operatiunilor de votare.
Stampila incredintata pentru votare se restituie presedintelui sau acelor membri ai biroului electoral al sectiei de votare desemnati de acesta. Prezenta oricarei persoane in cabinele de vot, in afara celei care voteaza, este interzisa.
Sursa: I.O.