Vezi VIDEO
Autoritatile maramuresene incep pregatirile pentru alegerile locale din 10 iunie. La scrutinul electoral din vara, cetatenii vor avea de pus stampila pe patru buletine de vot, urmand sa-si desemneze primarii, consilierii locali si judeteni, dar si presedintele Consiliului Judetean. Anul acesta, in Maramures vor fi alesi 1.012 consilieri.
Calendarul electoral va incepe in 27 martie. La nivelul judetului Maramures, a fost constituita o comisie tehnica din care vor face parte reprezentanti ai Serviciului de Evidenta Persoanelor, Directiei de Sanatate Publica, Inspectoratului Scolar Judetean si ai Jandarmeriei. Deocamdata, nu se stie numarul sectiilor de votare care vor functiona in judet, acestea urmand sa fie stabilite in viitorul apropiat. Prefectul Maramuresului, Sandu Pocol, a aratat ca in 2008 au existat in judet 381 de sectii de votare.
Totodata, va fi constituita circumscriptia electorala judeteana numarul 26, celelalte circumscriptii fiind numerotate prin ordin de prefect pana in 29 martie.
La alegerile din 10 iunie vor fi alesi 1.012 consilieri, din care 42 municipali, 175 consilieri orasenesti, 34 judeteni si 761 de consilieri comunali. Exista si o localitate unde in vara vor fi desemnati mai putini consilieri decat in 2008.
„Fata de alegerile precedente de acum patru ani de zile, a scazut numarul de consilieri intr-o comuna. E vorba de comuna Asuaju de Sus, a carei populatie a scazut sub 1.500 de locuitori, astfel ca nu mai are 15 consilieri, cati a avut in 2008, si va avea un numar de 9 consilieri”, a exemplificat prefectul Sandu Pocol.
Pentru alegerile locale din vara, vor exista patru tipuri de buletine pe care cetatenii vor trebui sa isi puna stampila.
„Vor fi patru tipuri de vot pentru primar, consilieri judeteni, consilieri locali si presedintele Consiliului Judetean. Tiparirea incepe cam de la 1-2 mai si se termina cu zece zile inainte de votare”, a precizat Ioan Petrus, consilier in cadrul Prefecturii.
Maramuresenii vor putea vota pe baza cartii sau buletinului de identitate, cartii de identitate provizorie sau in baza pasaportului diplomatic sau de serviciu. De asemenea, elevii scolilor militare vor putea sa-si exercite dreptul la vot pe baza carnetului de serviciu militar.
Ca si in ceilalti ani, vor exista liste electorale permanente, dar si liste suplimentare pe care vor fi inscrisi alegatorii „care si-au stabilit domiciliul in localitatea unde voteaza cu trei zile inainte de data scrutinului, dar si persoanele care nu figureaza pe listele permanente, nici pe cele suplimentare, insa dovedesc cu actul de identitate ca au domiciliul in localitatea respectiva”, au mai adaugat autoritatile.
Candidaturile pentru alegerile locale se pot depune pana in 1 mai, iar campania electorala va incepe in 11 mai si se va incheia in 9 iunie.
Sursa: Camelia Tocaci