Continua hartuiala institutionala pe tema alegerilor partiale din Baia Mare pentru postul de primar. Prefectul Sandu Pocol a atacat la instanta de contencios administrativ Hotararea Consiliului Local Baia Mare Nr. 88/2011 privind aprobarea cheltuielilor pentru desfasurarea alegerilor partiale pentru primarul municipiului Baia Mare din bugetul local al municipiului Baia Mare pe anul 2011, pe motiv ca adoptarea acesteia s-a facut cu depasirea limitelor de competenta, conform precizarilor Directie Generale a Finantelor Publice Maramures.
Reprezentantul guvernului in teritoriu a explicat ca si-a facut datoria in momentul in care a atacat decizia in contencios administrativ si a explicat ca hotararea ar fi trebuit aprobata de primarul interimar Istvan Ludescher, nu de Consiliul Local Baia Mare.
”Modificarile de buget prin virari de credite, in cadrul aceluiasi capitol revin ordonatorului principal de credite, conform legislatiei in vigoare, prin urmare competenta apartinea primarului interimar si nu Consiliului Local Baia Mare. In aceste conditii am apreciat ca hotararea este nelegala, fiind adoptata cu incalcarea dispozitiilor Legii nr. 273/2006 privind finantele publice locale”, a spus prefectul.
Prefectura Maramures a explicat, printr-un comunicat de presa, ca Ministerul Administratiei si Internelor a precizat intr-o nota ca hotararea Consiliului Local Baia Mare Nr. 88/2011 incalca principiul echilibrului bugetar, potrivit caruia bugetul de venituri si cheltuieli trebuie sa fie un buget echilibrat, iar cheltuielile trebuie sa fie egale cu veniturile.
„Consiliul Local Baia Mare trebuia fie sa majoreze veniturile bugetului local cu suma necesara organizarii si desfasurarii alegerilor locale partiale, fie sa diminueze cheltuielile cu suma respectiva. Aceasta decizie se realizeaza numai prin aprobarea unei rectificari bugetare, iar hotararea adoptata de consiliul local nu indeplineste conditiile de forma si fond ale unei rectificari bugetare. Mai mult, cheltuielile aprobate de consiliul local nu au asigurata sursa de finantare„, se arata in comunicatul Prefecturii Maramures.
Consiliul Local Baia Mare a hotarat ca suportarea cheltuielilor cu plata indemnizatiilor pentru alegeri se va face prin diminuarea fondurilor alocate pentru plata salariilor de baza si a contributiei institutiei la fondul asigurarilor sociale de stat, astfel incat sumele alocate la cheltuieli de personal vor deveni insuficiente pentru plata angajatilor institutiei, conform raportului de specialitate al viceprimarului.
ACTUALIZARE: Intr-o interventie telefonica in direct la Radio eMaramures, prefectul Sandu Pocol a declarat ca instanta a stabilit ca termen de judecata pentru acest dosar data de 28 noiembrie 2011, cand magistratii trebuie sa se pronunte daca hotararea Consiliului Local Baia Mare este legala sau nu.
“In urma analizarii hotararii de Consiliu Local si a documentelor care au stat la baza luarii deciziei, juristii Institutiei Prefectului au hotarat ca aceasta este ilegala si in acest sens am atacat hotararea in contencios administrativ. (…) Aceasta hotarare nu are nicio legatura cu desfasurarea procesului electoral”, a declarat reprezentantul Guvernului in teritoriu la Radio eMaramures.
Sandu Pocol a mai spus ca a informat Guvernul asupra situatiei create. “Numai Guvernul poate hotari continuarea, suspendarea sau amanarea procesului electoral. Nu se poate specula ca prin aceasta hotararea se blocheaza alegerile. Doar Guvernul poate anula respectiva hotarare prin care s-a stabilit organizarea alegerilor partiale. Nu stiu daca executivul va lua in discutie, in sedinta de azi, aceasta problema. Am informat Guvernul si Ministerul Administratiei si Internelor, dar nu stiu daca se va discuta. De asemenea, printr-o notificare am informat Consiliul Local Baia Mare despre decizia mea. Cert este ca in momentul de fata hotatararea consiliului este suspendata pana la pronuntarea instantei”, a declarat prefectul.
ACTUALIZARE: Prefectul judetului a declarat pentru eMaramures ca in cursul zilei de astazi a facut demersuri spre centru in vederea rezolvarii divergentelor referitoare la banii necesari derularii alegerilor. „Se fac speculatii ca prefectul blocheaza alegerile. Nu. Dimpotriva, astazi am inaintat Guvernului Romaniei o solicitare privind alocarea resurselor financiare pentru organizarea alegerilor„. Reprezentantul Guvernului in teritoriu nu a vrut sa detalieze acest subiect, aratand doar ca se asteapta acum un raspuns de la Bucuresti.
eMaramures a facut demersurile necesare pentru a afla daca Executivul a analizat, in sedinta de astazi, problema organizarii alegerilor in Baia Mare iar raspunsul oficial venit de la biroul de presa al Guvernului a fost acela ca aceasta tema nu a fost pusa in discutie si nici nu s-a luat vreo decizie in vederea suspendarii scrutinului din 8 mai, asa cum s-a vehiculat in zona politicului.
ACTUALIZARE: In privinta termenului de judecata, care a fost fixat pe data de 28 noiembrie, in conditiile in care alegerile sunt programate peste doar cateva saptamani, exista posibilitatea ca procesul urgentat. Presedintele Tribunalului Maramures, Mihai Pop Cerneanu, a explicat pentru eMaramures ca partile implicate – adica Prefectura Maramures si Primaria Baia Mare – pot sa ceara preschimbarea termenului, in sensul aducerii lui mai aproape.
Daca va exista o solicitare in acest sens, decizia de judecare in sistem de urgenta poate fi luata de catre judecatorul caruia i s-a repartizat cauza, in cadrul camerei de consiliu.
Foto: Sandu Pocol – prefect Maramures (c) eMaramures.ro
Sursa: Ioana Osan