Vezi VIDEO
Agricultorii maramureseni si-au ales astazi, 24 noiembrie, reprezentantii in Camera Agricola. Alegerile pentru noul organism s-au desfasurat in 61 de localitati din judet, unde au fost organizate sectii de votare. Desi s-au prezentat la procesul electoral, unii dintre agricultori au recunoscut ca nu-si pun mari sperante in activitatea Camerei Agricole, aratand ca taranii au ajuns in ultimul timp sa fie dati la o parte. In plus, oamenii au aratat ca doar cei mai in varsta mai fac in ziua de azi agricultura, iar tineretului nici ca-i pasa de acest domeniu.
Infiintarea Camerelor Agricole Judetene a fost amanata de mai multe ori. Despre infiintarea acestor organisme se discuta inca din 2010, insa abia astazi, 24 noiembrie, s-a reusit organizarea de alegeri pentru a fi desemnati membrii care vor face parte din Camera Agricola Maramures. Pentru desemnarea reprezentantilor s-au organizat 61 de sectii de votare, pentru care au fost distribuite 36.000 de buletine de vot. Fiecare alegator a primit cate noua buletine de vot.
„Bine o decurs. La noi in comuna n-o fost probleme, oamenii au venit, mai ales cand au venit de la biserica sau au iesit de la biserica. La fiecare cetatean am dat cate noua buletine de vot, o votat pentru medici veterinari, fermieri sub 35 de ani, peste 35 de ani”, a declarat presedintele sectiei de votare din Recea, Ana Muresan
Agricultorii au trebuit sa desemneze reprezentanti din randul medicilor veterinari, ai fermierilor, de la unitatile de cercetare sau invatamant din domeniul agricol, din asociatiile profesionale, patronate din domeniile agricol si conexe, cooperative agricole, dar si proprietari de paduri sau ai composesoratelor. Conform autoritatilor locale, era nevoie de infiintarea Camerei Agricole pentru ca agricultorii sa fie mai bine consiliati in activitatea lor.
„Infiintarea camerelor agricole o vad ca pe un lucru bun pentru comunitate. Faptul ca vor putea fi consiliati, indrumati pentru ceea ce inseamna agricultura in spatiul rural romanesc, va fi un lucru bun si benefic. Eu cred ca vor fi mai bine consiliati in a crea fermele de subzistenta, instalarea tinerilor fermieri si pentru a accesa tot ce tine de politica agricola”, a aratat primarul comunei Recea, Octavian Pavel.
Agricultorii maramureseni nu sunt insa la fel de optimisti, aratand ca au ajuns sa fie considerati ultimii oameni ai societatii. „Nu s-o comunicat, nu o anuntat nimeni ce vor face, cati vor fi, cum. Pentru bani toti sar, dar sa vedem rezultatele, ce vor face pentru noi, pentru tarani. Ca noi suntem pleava societatii. Nu te baga nimeni in seama, oriunde te duci, «ii taran, ii taran prost». Nu-si da nimeni niciun interes, nu te sprijina, nu te ajuta, motorina urca, benzina urca, porumbul il dai cu 40 de bani kilogramul, unde suntem, de unde putem trai? De n-am fi pensionari dupa regimul comunist am muri de foame”, a explicat unul dintre agricultori, Mircea Campean.
Mai mult, taranii se plang ca tineretul evita sa se mai ocupe de agricultura, iar greul il duc cei mai in varsta. „E foarte greu, nu greu, tineret ca dumneavoastra nu vine nimeni la agricultura, numai noi care suntem albi la cap, toti fug, daca chemi tineretul la sapa, mere cu sapa in mana, nu o ia pe spate, ii rusine, si cu furca nu mere.Toti am fi domni, am manca bine, ne-am distra, discoteci, cafenele, dar munca, nu. Fara glie nu se poate”, a mai spus Mircea Campean.
Intre atributiile camerelor agricole va intra oferirea de asistenta tehnica si consiliere producatorilor agricoli in vederea absorbtiei fondurilor europene, dar si organizarea de activitati de popularizare si asistenta tehnica de specialitate.
Sursa: Camelia Tocaci