Vezi VIDEO
Tot mai multi maramureseni cer ajutorul medicilor, alarmati ca ar fi suferit un preinfarct. Cardiologii spun insa ca un sfert dintre acestia au, de fapt, doar stari de anxietate, care se trateaza la psiholog, dar ale caror simptome pot fi usor confundate cu cele ale unor boli de inima. Chiar si asa, specialistii le recomanda maramuresenilor care consuma tigari si cafea in exces sa se prezinte la medic la cea mai mica durere in zona toracica.
Frica puternica, asociata cu palpitatii, dureri in piept, transpiratie si lipsa de aer sunt doar cateva simptome ale atacului de panica, dar care se regasesc si printre cele ale preinfarctului. Cardiologii din judet spun ca un sfert dintre pacientii lor confunda starile de anxietate cu bolile de inima. Asta desi numarul numarul maramuresenilor care au suferit un preinfarct sau un infarct a crescut in ultima perioada, numai in cursul anului trecut in jur de 800 de bolnavi cu aceasta afectiune fiind spitalizati.
“Exista un procent mai mare, intr-adevar poate 20-25%, care pe fondul unei anxietati induse de o simptomatologie in zona inimii consulta medicul crezand ca au o suferinta cardiaca. Este vorba in general de oameni tineri, de oameni hiperactivi, de oameni care au activitati multiple”, a precizat medicul cardiolog Calin Pop, marnagerul Spitalului Judetean “Dr. Constantin Opris”.
Femeile si persoanele hiperactive, care consuma multa cafea, reprezinta proportia cea mai mare in numarul de pacienti care se ajung la Urgenta cu simptomele unui preinfarct, arata specialistii. Daca nu au o suferinta cardiovasculara, pacientii primesc tratament pentru starile de anxietate si sunt trimisi la psiholog.
“Invatarea unor strategii de relaxare, a unor strategii de trecere peste stres si medicatia adecvata pot rezolva problema. Intra aici si tehnicile de respiratie, tehnici de a privi altfel situatia asa-numita, toate aceste atacuri de panica venind pe fondul unei perioade mai stresante, din cauza unor probleme ce tin de familie, a stresului de la o moarte iminenta a unei persoane dragi”, a spus psihologul Lucia Butcure.
Netratate, starile de anxietate pot degenera in agorafobie, persoanelor afectate de aceasta boala fiindu-le frica de spatii deschise, de a intra in contact cu lumea, preferand sa se izoleze.
Sursa: Adina Timis