Vezi VIDEO
Cancerul de san este cea mai frecventa forma de cancer in randul femeilor din Romania. In Maramures, numarul pacientelor diagnosticate anual cu cancer de san, consemnat in statistica spitalelor, ramane constant, in fiecare an inregistrandu-se alte 120 de cazuri noi. Vestea buna este ca, in faza incipienta, cancerul de san este tratabil. Tocmai de aceea, pentru a constientiza fenomenul si a sfatui femeile sa se adreseze medicului, octombrie a fost declarata luna luptei impotriva cancerului de san.
Femeile care n-au avut sarcini, cele care au avut prima menstruatie precoce, dar si cele care au avut in familie cazuri de cancer sunt cel mai predispuse acestei maladii. Specialisti spun ca, desi este o boala cumplita, daca pacientele se adreseaza la timp medicului, ea poate fi tratata.
“Numarul se mentine constant in ultimii cinci ani, avem cate 120 de cazuri de cancer de san pe an, iar numarul cazurilor noi puse in evidenta si inregistrate in prima parte a anului 2010 este de 45 de paciente noi cu cancer de san”, a spus Eva Pusca, medic primar oncolog la Spitalul Judetean “Dr. Constanti Opris”.
Boala este vindecabila in stadii incipiente, prima etapa de tratament fiind chirurgia. Apoi, in functie de agresivitatea tumorii, se face chimioterapie sau radioterapie si se iau tablete zilnic, pentru a proteja femeia de recidiva bolii.
“Uneori, pot sa apara adenopatie in axila sau o retractie a tegumentului sau retractie mamelonara sau alteori scurgeri mamelonare. Din pacate, tumorile maligne sunt nedureroase si femeile nu se prezinta la oncolog decat in multe randuri doar in stadii avansate”, a adaugat medicul oncolog.
Medicii atrag insa atentia ca, dupa tratament, boala poate recidiva, unul dintre factori fiind stresul. Ileana Langtaler este una din femeile care s-au confruntat cu boala. In urma cu 12 ani, a aflat ca sufera de cancer de san, a urmat tratamentul, insa boala a recidivat.
“M-am simtit bine, insa dupa 11 ani a recidivat, in urma unui stres, sotul mi-a fost bolnav de cancer la gat si am fost din nou operata anul trecut, mi-a fost extirpat sanul, dupa am facut patru taxotere si acum ma simt bine”, a spus Ileana Langtaler.
Specialistii recomanda ca o data pe an fiecare femeie sa-si faca o ecografie mamara, aceasta fiind indicata mai ales femeilor de peste 60 de ani. De asemenea, in fiecare luna, femeile trebuie sa-si autopalpeze sanii pentru a detecta eventuale transformari in structura acestora.
Sursa: Adina Timis