Persoanele care iau ajutor social si lucreaza pe baza de contract individual de munca, au statut de functionar public sau presteaza o activitate realizand venituri cu caracter salarial, beneficiaza de o majorare cu 15 la suta a ajutorului, prevad normele metodologice de aplicare a Legii 416/2001.
Normele metodologice de aplicare a prevederilor Legii nr. 416/2001 privind venitul minim garantat stabilesc ca, in cazul in care un membru al familiei sau persoana singura beneficiara de ajutor social face dovada ca lucreaza pe baza de contract individual de munca, are statut de functionar public sau presteaza o activitate realizand venituri cu caracter salarial, cuantumul ajutorului social de care beneficiaza se majoreaza cu 15 la suta.
„Majorarea cuantumului ajutorului social se aplica o singura data, indiferent de numarul membrilor de familie care lucreaza pe baza de contract individual de munca, care au statut de functionar public sau care presteaza o activitate realizand venituri cu caracter salarial„, se arata in document.
La stabilirea venitului net lunar al familiei sau al persoanei singure se iau in considerare toate veniturile pe care membrii acesteia le realizeaza, inclusiv cele care provin din drepturi de asigurari sociale de stat, asigurari de somaj, obligatii legale de intretinere, indemnizatii, alocatii si ajutoare cu caracter permanent si alte creante legale, cu exceptia burselor de studiu si a burselor sociale, precum si a sprijinului financiar care se acorda elevilor in cadrul Programului national de protectie sociala „Bani de liceu”.
Cererile pentru acordarea ajutorului social se solutioneaza, in cel mult 30 de zile de la data inregistrarii, de catre persoanele din cadrul serviciului public de asistenta sociala desemnate prin dispozitie a primarului.
Proiectul de act normativ este in dezbatere publica pe site-ul Ministerului Muncii, Familiei si Protectiei Sociale pana in 16 ianuarie.
Sursa: Mediafax