Vezi VIDEO
La masa discutiilor s-au asezat astazi, 8 iulie, reprezentantii mai multor asociatii si ONG-uri din Maramures, dar si din tara. Reuniunea a avut loc in Baia Mare, cu scopul de a gasi solutii comune care sa ii ajute pe cei care lucreaza in domeniu sa iasa din criza financiara care, in ultimii ani, a redus foarte mult numarul actiunilor si activitatilor derulate. La dezbateri au luat parte si reprezentanti ai administratiei baimarene, care au subliniat faptul ca o problema pe care o au organizatiile de acest tip e aceea ca nu merg pe o viziune comuna.
Reprezentantii ONG-urilor, stransi astazi la Primaria Baia Mare, au aratat ca, in prezent, se fac foarte multe sacrificii pentru a tine pe linia de plutire activitatile incepute, in contextul in care fondurile proprii s-au redus foarte mult iar finantarile primite de la autoritatile locale si judetene sunt limitate.
Salvarea ar trebui sa o reprezinte directionarea celor doua procente din impozitul pe salariu catre asociatii, insa maramuresenii continua sa ramana reticenti fata de acest sitem, chiar daca nu scot efectiv bani din buzunar pentru sprijin.
„Pentru noi au fost perioade, din fericire nu foarte lungi, in care a trebuit sa strangem cureaua. Au fost perioade si vreau sa va mai spun ca sacrificiile acestea au presupus chiar sa ducem bani de acasa sau sa te duci la prieteni, sa ceri bani imprumut in nume propriu, ca ulterior sa ii folosesti pentru asociatie”, a aratat presedintele Asociatiei Esperando, Daniel Filipas.
Pe de alta parte, autoritatile locale sustin ca de multe ori exista asociatii care, in loc sa analizeze in prealabil nevoile societatii si ale cetatenilor, vizeaza in principal proiectele si abia mai apoi se raporteaza, din mers, la situatia existenta, desi parcursul ar trebui sa fie invers.
Primarul municipiului Baia Mare, Catalin Chereches, a aratat ca, in ultimii ani, administratia publica locala a alocat sume consistente pentru diverse activitati ale asociatiilor si ONG-urilor si a subliniat ca solutia ar fi aceea ca asociatiile sa se consulte cu cetatenii si abia mai apoi sa faca demersurile necesare implementarii unui proiect.
„Lucrul care ii lipseste Baii Mari, dar cred ca lipseste in intreaga tara, este o politica cu principii comune in tot ceea ce inseamna activitatea ONG-urilor. Cred ca se risipesc in prea multe zone, fara sa existe o viziune asupra a ceea ce trebuie sa se intample pe palierele de social, tineret, cultura. Ar trebui in primul rand sa isi stabileasca prioritatiile impreuna cu comunitatea si cu autoritatea locala si apoi sa vedem care sunt resursele pentru a atinge aceste obiective”, a explicat Chereches.
Una dintre sugestiile oferite de edil asociatiilor a fost aceea de a se afilia si de a infiinta un centru dedicat senorilor care nu au insotitori sau alte rude si care ar putea sa fie cazati in centre special destinate lor.
Oficialii asociatiilor si ONG-urilor care traverseaza probleme legate de latura financiara sustin ca, la ora actuala, cel mai eficient si mai important sprijin pe care il primesc vine dinspre autoritati, desi cetatenii ar putea sa aiba un aport intr-un mod mult mai consistent prin directionarea catre respectivele asociatii a 2% din impozitele anuale prin completarea unor simple optiuni.
„Colacul de salvare trebuie sa fie societatea. Trebuie sa fie in primul si in primul rand omul de rand, care poate sa ajute mai mult decat iti inchipuie, nu doar acel 2% pe care il poate da din impozitele avute anul trecut, respectiv impozitul pe care l-am platit anul trecut si care nu-l costa nimic, insa poate sa ajute foarte mult organizatiile. In acelasi timp colacul de salvare trebuie si poate sa vina din partea autoritatiilor locale, de la autoritatiile judetene, nu doar de la primarii”, a mai explicat Daniel Filipas.
In cadrul mesei rotunde organizate astazi, reprezentantii asociatiilor si ONG-urilor din judet si din tara au discutat despre unul dintre proeictele aflate in curs, una dintre organizatiile implicate in derularea dezbaterilor fiind „Reper 21” din Bucuresti. Pe langa incercarea de a iesi din criza financiara intalnirea a avut ca scop implementarea in viata de zi cu zi a unor principii sanatoase de responsabilitate sociala, in fruntea carora se gaseste grija fata de mediu.
Sursa: Anca Popescu Glodan