Daniela Man, director adjunct in cadrul directiei muncii Maramures, a explicat ca ”pana acum legea a impartit inechitabil ajutoarele pentru caldura, pentru ca exista foarte multe persoane si familii care traiesc in mare parte la tara, care se incalzesc cu lemne si au venituri mici de pana la 500 lei pe membru de familie, dar nu primesc niciun ajutor de la buget.”
La nivel de judet, se estimeaza ca cel putin 10.000 de persoane se vor numara printre beneficiari. Ei li se vor alatura altor cateva sute care erau inderptatiti sa le ceara. Pana acum, in Maramures au fost trimise 42.000 de formulare pentru ajutor de incalzire cu gaze naturale si 300 pentru energie termica si care se cuveneau celor care primeau si ajutor social. Dintre acestea au fost aprobate 22.706 cereri pentru gaze naturale si 246 pentru energie termica.
Ajutorul este stabilit in suma fixa, in raport cu veniturile familiei. Familiile cu veniturile cele mai reduse primesc un ajutor lunar in cuantum de 46 de lei, iar cele cu venituri de 500 lei pe persoana au un ajutor lunar de 14 lei. Pentru familiile beneficiare de ajutor social veniturile se mentin la 50 lei lunar.
Plata ajutorului se face in baza unei cereri catre primaria locala care se poate completa incepand cu aceasta luna. Pe langa aceasta mai e nevoie de o declaratie pe proprie raspundere privind veniturile familiei. Solicitantii trebuie, de asemenea, sa comunice primariilor locale orice modificare intervenita in componenta familiei sau a veniturilor acesteia.
Oficialul directiei muncii a aratat ca la nivel national exista circa 4.270.000 de familii si persoane singure care folosesc pentru incalzire lemne si combustibili, iar dintre acestia aproximativ 2.700.000 au venituri sub 500 de lei pe membru de familie si vor beneficia de ajutor din ianuarie.
Sursa: Anamaria Stoia