Vezi VIDEO
Dupa ce au aprobat ilegal taxa speciala de 100 de lei pe an pentru baimarenii care nu au contracte cu firma de salubrizare Drusal, consilierii municipali au revenit astazi asupra hotararii contestate de Institutia Prefectului Maramures. Conform noii hotarari, taxa nu mai contine TVA, nu mai conditioneaza plata impozitelor locale si stabileste intervalele de plata, in doua rate egale. Surse juridice din cadrul Institutiei Prefectului sustin ca modificarile contestatei hotarari a Consiliului Local Baia Mare au adus taxa speciala pentru salubrizare in sfera legalitatii si ca nu sunt motive pentru a fi anulata din nou, asadar cei care nu au contract de salubrizare cu Drusal vor fi sanctionati cu 100 de lei.
Desi contestatarii taxei speciale de salubritate considera ca rolul de a intocmi contracte pentru acest tip de serviciu ii revine firmei prestatoare si nu municipalitatii, conducerea Prefecturii Maramures a precizat ca taxa este obligatorie si, chiar daca nu a fost pusa in practica pana acum, are la baza o lege din 2006, care mentioneaza ca autoritatile publice locale trebuie sa instituie penalitati cetatenilor care nu au contract cu operatorul de salubrizare.
„Aceasta taxa nu numai ca e legala, dar e si obligatorie. Legea aceea a fost data pentru ca… ganditi-va ce s-ar intampla daca nu s-ar mai ridica gunoiul intr-un oras. Asadar, autoritatea publica este interesata ca acest serviciu sa functioneze bine. Daca marea parte a locuitorilor nu ne-am plati aceasta taxa, firma respectiva ar putea sa spuna «La revedere, am plecat». Am avut probleme la Borsa, unde nimeni n-a vrut sa plateasca, Primaria n-avea de unde si firma respectiva si-a luat lucrurile si s-a dus, iar oamenii au inceput sa arunce gunoiul in rau”, a explicat subprefectul Bondi Gyongyike.
Scandalul privind taxa speciala de salubrizate din Baia Mare a inceput cu votarea hotararii de Consiliul Local, Institutia Prefectului semnaland ca aceasta contine aspecte ilegale.
„Noi atentionam Consiliul Local daca o hotarare luata de ei contravine legilor tarii. Prima hotarare cu taxa speciala avea o problema fiindca se mentiona de TVA si TVA-ul nu se plateste la taxe speciale. In cealalta hotarare era un fel de conditionare. Deci omul nu putea sa plateasca impozitele dupa cladiri, dupa masini s.a.m.d. numai daca achita aceasta taxa speciala”, a precizat subprefectul Bondi.
Conducerea Primariei Baia Mare a recunoscut lipsa de legalitate a primei hotarari votate de consilierii municipali, acuzandu-i de eroare pe sefii Serviciului Public Ambient Urban, adica pe propriii angajati.
„Nu cred ca Institutia Prefectului a descoperit acea neconcordanta, respectiv ca taxa nu trebuie sa fie purtatoare de TVA, cred ca jurnalistii au descoperit si au sesizat la prefect, fiindca in prima etapa Prefectura a promovat acea hotarare. Cum s-a strecurat greseala? Sunt doua explicatii: superficialitatea cu care au tratat cei care au facut raportul de specialitate sau neprofesionalismul lor”, a recunoscut Dumitru Matei, viceprimarul Baii Mari.
Consilierii municipali au facut astazi modificarile semnalate de prefect, astfel ca hotararea privind taxa speciala de salubritate a intrat in vigoare. Surse juridice din cadrul administratiei judetene sustin ca modificarile au adus taxa in sfera legalitatii si ca nu sunt motive pentru a fi anulata din nou, insa conducerea Institutiei Prefectului recunoaste ca nu a inteles cum a fost stabilit cuantumul acestei taxe.
„De la cei care nu au contract se ia mai multi bani, dar poate ca e o penalizare, sa fie constransi sa faca contract. Nu stiu logica lor (n.r., a Primariei Baia Mare) si nici nu avem noi caderea sa intram in calcule. Cine stie cum, in maretia lor, au ajuns la aceasta suma. Poate ca a fost mai simplu sa spuna 100 de lei si gata, sa nu mai faca niciun calcul!”, estimeaza subprefectul Bondi Gyongyike.
Reprezentatii Primariei Baia Mare au mai precizat ca taxa se plateste doar de persoanele care nu au contract cu Drusal. „Daca cineva are in proprietate si imobile in care nu locuieste nimeni, nu e normal sa plateasca aceasta taxa la firma de salubritate. Plateste doar pentru imobilul in care locuieste. Insa pentru asta, ar trebui sa mearga la Drusal, cu o factura de furnizare energie electrica prin care sa dovedeasca faptul ca acolo nu locuieste nimeni – pentru ca daca nu consumi curent, e logic ca acolo nu locuieste nimeni”, a opinat viceprimarul Matei, recunoscand insa ca aceste aspecte nu sunt explicate sau cuprinse in hotararea votata astazi, nefiind luate in calcul de administratia locala.
Sursa: Catalin Vischi