Guvernul a aprobat miercuri o ordonanta de urgenta privind infiintarea fondurilor mutuale pentru agricultura, prin intermediul carora fermierii vor putea fi protejati integral si de alte riscuri decat cele acoperite de firmele de asigurari. „Odata cu infiintarea fondurilor mutuale fermierii romani nu mai risca absolut nimic din punct de vedere meteorologic sau al pierderilor cauzate de diferente de piata, din pierderi de venit. Cred ca infiintarea fondului mutual reprezinta cea mai mare realizare a agriculturii romanesti din ultimii 10 ani”, a declarat azi, 21 iunie, ministrul Agriculturii, Daniel Constantin, intr-o conferinta de presa.
El a aratat ca fermierii vor fi acoperiti, prin participarea la fondul mutual, pentru riscurile neacoperite de societatile de asigurare, precum grindina, seceta, pierderile de venit cauzate din anumite probleme, boli care apar pe piata. „Fermierii vor avea posibilitatea, pe langa societatile de asigurari, sa cotizeze la un fond mutual creat si sprijinit de catre Comisia Europeana pe baza unui ONG care va fi infiintat, costurile de functionare urmand sa fie suportate pentru o perioada de trei ani din fonduri europene, din fonduri de dezvoltare rurala pe care Romania le va avea la dispozitie”, a spus Constantin.
Fondul se poate crea de catre fermierii care detin cel putin 30% din suprafata agricola a Romaniei, autoritatile incurajand toti fermierii sa adere la acest fond. „Eu m-as bucura sa fie un singur fond mutual la nivel national pentru ca ar fi mai puternic decat mai multe fonduri mutuale mai mici”, a spus ministrul. Constantin a mentionat ca fondul mutual se va infiinta pana la sfarsitul acestui an, astfel incat cei care adera pana la 1 ianuarie 2014 vor putea beneficia de despaguburi.
La fondul mutual poate adera orice fermier care inregistreaza venituri, atat individual, cat si prin asociatiile din care fac parte. Ministerul Agriculturii are deja programate intalniri cu asociatiile de fermieri, care cunosc legislatia si care si-au exprimat dorinta de a adera la acest fond odata ce el va fi infiintat, potrivit ministrului. Fondul se constituie din 65% contributie nationala si a Uniunii Europene si 35% din contributia membrilor.
Constantin nu a putut spune cat va trebui sa cotizeze fiecare fermier, acest lucru urmand sa fie stabilit prin norme metodologice, dar a precizat ca ar putea fi mai mic nivelul fata de cotizatia platita la companiile de asigurari. „De exemplu, daca in productia pe care un fermier o inregistreaza intr-un an obtine o diferenta de 100.000 de euro fata de anul trecut, fermierul poate sa-si acopere aceasta diferenta, numai daca pierderea este incadrata intr-o anumita cauza pe care noi o vom defini in perioada urmatoare prin norme metodologice. Fermierul poate sa-si recupereze de la fondul mutual intreaga suma de 100.000 de euro, 65.000 de euro venind ca si contributie de la bugetul de stat, de la Ministerul Agriculturii si 35.000 euro din contributiile pe care fermierii le aduc la acest fond mutual, urmand ca statul dupa aceea 75% din acei 65.000 de euro sa recupereze din fonduri europene”, a precizat Constantin.
Cererile de despagubire se vor depune pentru inceput la APIA, care va ajuta in primul an ONG-ul care se va infiinta pana cand acesta va ajunge sa aiba o raspandire nationala, dupa care cererile vor fi depuse la ONG. El a mentionat ca cei care nu cotizeaza la fondul mutual vor primi in continuare subventii de la stat in limita a 20% din bugetul national.
In ceea ce priveste recolta de vara, ministrul de resort apreciaza ca recoltarea se deruleaza foarte bine, fara a da cifre pentru a nu influenta pretul pe piata. „Productia la orz si orzoaica este peste media pe care o asteptam, in Dolj a inceput deja recoltatul. Imi manifest totusi in continuare ingrijorarea pentru culturile de primavara”, a conchis Constantin.
Sursa: Mediafax