Vezi VIDEO
Temperaturile extrem de ridicate din ultimele saptamani au favorizat aparitia si dezvoltarea daunatorilor in culturile agricole din judet. Specialistii Unitatii Fitosanitare Maramures au aratat ca probeleme sunt semnalate atat in pomicultura, cat si in legumicultura, la vita de vie, si chiar la culturile de afin. In acest context, agricultorii maramureseni sunt sfatuiti sa recurga la tratamentele care se impun, pentru a nu inregistra pagube insemnate.
Specialistii Unitatii Fitosanitare Maramures au declarat ca probleme in agricultura au inceput sa apara din luna iulie, cand precipitatiile au fost tot mai slabe cantitativ iar temperaturile extrem de ridicate.
“Din luna iulie, frecventa ploilor s-a rarit. Avem unele statii unde au existat doar 7-8 zile cu ploi, cantitatea fiind foarte mica, iar in acest context temperaturile, valorile maxime au crescut excesiv. Toate acestea, coroborate cu ceea ce se intampla in judet, au dus la dezvoltarea daunatorilor in toate tipurile de culturi agricole. Astfel, putem spune ca in ultimele zile a fost o explozie a daunatorilor de frunze, cum ar fi acarienii, la toate tipurile de culturi, atat in pomicultura, cat si in legumicultura”, a afirmat consilierul superior din cadrul Unitatii Fitosanitare Maramures, Melania Olteanu.
In culturile de arbusti fructiferi a fost semnalata si prezenta tantarasului de masa, iar vita de vie a fost atacata de acarieni, dar si de putregaiul negru si brun. Si culturile de afin au avut de suferit din cauza daunatorilor, motiv pentru care agricultorii sunt sfatuiti sa recurga la tratamentele necesare.
“Informatiile pentru efectuarea tratamentelor si pentru stabilirea diagnosticului se pot obtine de la Unitatea Fitosanitara. Trebuie sa preleveze probe din plantele de cultura pe care dansii le detin. Noi efectuam analize de laborator, in functie de aceasta stabilim tratamentul care se preteaza pentru diagnosticul respectiv”, a adaugat Melania Olteanu.
Reprezentantii Unitatii Fitosanitare spun ca ar fi nevoie de ploi, avand in vedere cantitatile slabe cantitativ semnalate din luna iulie si pana in prezent. Lipsa de umiditate din sol se resimte, iar culturile agricole au de suferit.
Sursa: Camelia Tocaci