Vezi VIDEO
Suprafetele agricole declarate de catre fermierii maramureseni, in cererile unice de plata pentru anul 2013, sunt verificate, in aceasta perioada, de catre echipe de control ale Agentiei de Plati si Interventie pentru Agricultura (APIA) Maramures. In judet sunt peste 1.500 de persoane si asociatii care trebuie controlate, iar in cazul in care se vor constata neconformitati se va trece la taierea lor de pe lista pentru subventii care va intra in plata incepand din 16 octombrie.
Pana in septembrie trebuie incheiate actiunile de control demarate de echipele de control APIA, in cazul fermierilor care au depus cereri de plata pe 2013 pentru suprafetele agricole. Datele vor fi introduse in sistemul informatic inca din aceasta luna, dupa care se vor face analize comparative. O parte dintre verificari se face in teren, insa cele mai multe terenuri sunt masurate prin teledetectie, adica prin intermediul unor fotografii de inalta calitate, realizate din avioane cu zboruri de joasa inaltime.
„Acum suntem in perioada de control efectiv in teren, control clasic pentru cererile depuse pentru 2013 si un numar 1.200 de fermieri vor fi verificati prin teledetectie. Se iau imagini actuale, s-au luat deja in lunile mai-iunie, chiar si aprilie,si pe baza imaginilor respective se fac interpretari de catre firme specializate, iar diferentele intre declarare si ceea ce li se gaseste se transforma in erori, pentru care fermierii vor fi sanctionati”, a declarat, pentru eMaramures, directorul APIA Maramures, Florin Urs.
Fermierii care nu permit controlul echipelor trimise in teren vor fi automat exclusi de la plata. „Ei isi asuma acest lucru odata cu depunerea cererii, ca vor accepta orice control facut de reprezentantii APIA la conditiile pe care s-au obligat sa le indeplineasca. Daca fermierul nu permite controlul la fata locului, el va fi exclus de la plata”, a mai precizat Florin Urs.
In baza reglementarilor europene si nationale, fermierii trebuie sa respecte anumite conditii atunci cand depun cereri unice de plata. De exemplu, se impune ca exploatarea unui teren agricol sa se faca pe o suprafata de cel putin un hectar, cu suprafata parcelei agricole de minimum 0,3 hectare. In cazul vitei-de-vie, livezilor, pepinierelor pomicole, arbustilor fructiferi, suprafata minima a parcelelor este de cel putin 0,1 hectare.
Sursa: Camelia Tocaci