![]() |
![]() |
Vezi VIDEO
Tot mai multi maramureseni se gandesc sa inceapa mici afaceri in agricultura, fie ca vorbim despre cresterea animalelor sau cultivarea fructelor si legumelor, fie ca ne referim la obtinerea produselor traditionale sau ecologice. Cu investitii minime si o suprafata de teren relativ mica, orice tanar intreprinzator poate pune bazele unei afaceri, care mai apoi sa fie extinsa si sa ajunga o investitie de succes.
Producatorii maramureseni spun ca afacerile anului se indreapta spre cresterea animalelor, mai ales a porcilor Mangalita, care au o trecere foarte buna pe piata, dar si spre zona de legume si fructe, mai ales daca vorbim de o agricultura eco.
“Din punctul meu de vedere, pentru o afacere de familie sunt nimerite produsele traditionale, pentru ca presupune o investitie relativ mica, iar in scurt timp incep sa se vada roadele ei. Ma gandesc ca aici, la noi in zona de deal si munte, unde suprafetele de teren sunt mai mici, este bine ca cei care fac agricultura sa faca si prelucrarea produsului primar, pentru ca asa vor face o afacere care sa genereze si profit”, a declarat producatorul maramuresean Ioan Tataran.
Investitia incepe de la circa 10.000 euro, pentru o ferma de porci Mangalita si Bazna, insa afacerea poate fi dezvoltata rapid. In cativa ani ea devine cu adevarat rentabila, indiferent ca se merge pe vanzarea de animale vii sau pe procesarea carnii si comercializarea de produse traditionale.
“Indemn pe toti agricultorii sau potentialii fermieri sa se gandeasca la cresterea porcului Mangalita, intrucat este foarte usor de crescut si se valorifica la un pret mult superior fata de restul porcilor. Asa, cu un 10.000 de euro se poate construi un mic adapost si se poate face o prima populare cu animale, iar apoi, din prasila proprie se pot inmulti, de o asa maniera incat de la 200 de capete in sus sa devina o afacere rentabila”, a adaugat Ioan Tataran.
Si investitiile in legumicultura sunt recomandate de producatorii autohtoni, mai ales pentru tinerii care incearca sa isi faca un rost in viata.
“Daca un tanar care este somer si ia cateva sute de lei pe luna sau daca are un salariu minim, de 1.000 lei pe luna, si merge undeva la tara, la parinti sau bunici si cultiva o arie, adica 100 de metri patrati de rosii, o alta arie de ardei, o jumatate de arie de morcovi, deci cu doua arii si jumatate sau trei el poate face circa 1.500-2.000 de borcane de zacusca. Inmultite cu 8 lei, el face 160 de milioane, deci isi ia salariul minim pe economie pe un an de zile”, a declarat Eugen Libotean, presedintele Asociatiei Producatorilor de Produse Traditionale si Ecologice Maramures.
Nici afacerile cu fructe de padure, ciuperci sau plante medicinale nu sunt de neglijat, mai ales ca nu necesita investitii foarte mari si nici multa munca.
“Mergem de multe ori in targuri si avem cereri de tot felul de produse, precum coacazele uscate sau fructe de padure, macese, porumbe, orice. Nu este deci foarte greu si este la indemana oricarei persoane care doreste sa faca ceva sa ceara acceptul organelor silvice si sa devina culegatori, usuca aceste produse si apoi le vand. Natura ne-a dat totul, noi doar trebuie sa mergem si sa luam din natura”, a adaugat Eugen Libotean.
Culturile exotice, precum cele de lavanda, fructe goji sau catina sunt si ele printre cele mai cautate afaceri ale momentului, dar riscurile sunt ceva mai ridicate in aceste domeniu, iar investitiile initiale sunt destul de mari. In plus, cei care se indreapta spre o astfel de afacere trebuie sa aiba cunostinte temeinice in cultivarea acestor plante in conditiile climatice din zona noastra.
Sursa: Tania Purcaru