Vezi VIDEO
Angajatii Serviciului Public de Asistenta Sociala (SPAS) din Baia Mare au fost nevoiti sa lucreze in ultimele zile la capacitate maxima. Ghiseele s-au aglomerat, doar in cateva zile fiind inregistrate aproximativ 4.000 de formulare pentru acordarea ajutoarelor de incalzire. Situatia va ramane neschimbata pana la sfarsitul saptamanii, deoarece maramuresenii care vor sa beneficieze de intreaga perioada de subventie trebuie sa se prezinte la ghisee pana pe 31 octombrie, termenul limita de depunere a formularelor. Cu toate acestea, comparativ cu aceeasi perioada a anului anterior, numarul dosarelor depuse pentru subventie este mult mai mic.
Intrucat mai sunt doar cateva zile pana cand se pot depune formularele de acordare a ajutoarelor de incalzire, maramuresenii au format azi, 26 octombrie cozi la SPAS pentru a-si depune dosarele. Potrivit angajatilor institutiei, fata de saptamana trecuta cand s-au depus 1.400 de dosare, in aceste zile numarul acestora a ajuns la peste 4.000. Asadar, in medie, aproximativ 400 de dosare sunt inregistrate zilnic la sediul SPAS. La celelate cinci sedii din oras unde se mai pot depune cereri, sunt preluate zilnic cate 100 de dosare.
“In ultimele zile, numarul formularelor depuse a crescut destul de mult. Am ajuns la peste 4.000 de cereri depuse, pentru ca oamenii si-au facut rost de actele necesare. De luni au venit foarte multi si fata de saptamana trecuta numarul cererilor s-a dublat”, a declarat seful Serviciului de Prestatii Sociale din cadrul Primariei Baia Mare, Cornelia Rat.
Nervii oamenilor au fost pusi la incercare, ei fiind nevoiti sa astepte chiar si cateva ore pentru a-si depune dosarele, asta pe langa zile intregi de stat la alte cozi pentru a-si procura actele necesare.
“De la opt stau aici. Numa de la 12 o sa ma primeasca, ca atuncia ne da banii”, a declarat Alexandru Rezmeves.
“Pentru ajutoru de lemne am venit. Acuma atat de multe hartii ne tot cere, ca mi-or da si barbatu in judecata. De doua saptamani tot umblu dupa hartii, ca n-am scoala, nu stiu nimic, venit n-am, numa alocatia copiilor. Ca doamnele astea atatea acte cer. O sa vad acuma daca imi aproba”, a declarat Rodica Erdei, una dintre solicitante.
Desi holurile SPAS s-au umplut pana la refuz in aceste zile, angajatii SPAS spun ca numarul solicitantilor este mai mic decat cel inregistrat in aceeasi perioada a anului trecut, tinand cont de conditiile impuse.
“Sunt categoric mai putine. Datorita faptului ca anul acesta am cerut dovezi pentru bunurile care duc la excluderea ajutoarelor. Anul acesta au trebuit sa demonstreze si nu au putut sa demonstreze”, a declarat Cornelia Rat.
Aceasta a precizat ca s-a confruntat si cu situatii speciale in care maramureseni – cazuri sociale – ce ani de zile se aflau in evidentele SPAS au primit anumite mosteniri si nu se mai incadreaza in cerintele impuse.
“Sunt niste situatii pe care doresc sa le discut cu forurile superioare ca sa vedem daca putem sa ne incadram in acest ajutor. De asemenea mai sunt si trei dosare la care sunt nevoita sa dau dispozitie de respingere, pentru ca desi au fost informati asupra acestor bunuri au suprafete de teren care depasesc limitele depuse de lege. Au incercat, au reusit, fiind agolmeratie, dar ulterior am descoperit ca au suprafete de teren foarte mari care nu se incadreaza in acest ajutor de incalzire”, a precizat Cornelia Rat.
Cereri pentru ajutorul de incalzire se pot depune pana in luna martie, insa pentru a beneficia de intreaga perioada de subventie, cetatenii isi pot depune dosarele pana luni, 31 octombrie.
Responsabiliii institutiei prefectului au informat ca, potrivit prevederilor OUG nr. 170/2011, ajutorul pentru incalzirea locuintei se acorda doar pe baza cererii si declaratiei pe propria raspundere a solicitantului, cu privire la componenta familiei si veniturilor acesteia.
„In acest sens, am primit o adresa de la Ministerul Muncii, Familiei si Protectiei Sociale in care ne-a fost semnalata aceasta situatie, iar noi am procedat la initierea de masuri pentru informarea corespunzatoare a autoritatilor administratiei publice locale din judetul nostru, dar si pentru clarificarea problemei la primarii, furnizori si beneficiari”, a precizat Dan Buca, purtatorul de cuvant al Prefecturii Maramures.
Conform prevederilor legislatiei in vigoare, declararea in fals conduce la aplicarea de sanctiuni. Actele doveditoare in vederea obtinerii acestui ajutor pentru incalzire vor fi solicitate doar la efectuarea anchetei sociale, moment in care beneficiarul are obligatia de a prezenta toate documentele cerute.
Sursa: Anca Popescu