Vezi VIDEO
Perioada sarcinii este esentiala in dezvoltarea copilului care urmeaza sa se nasca, iar o infectie in timpul sarcinii poate afecta nou-nascutul. Medicii avertizeaza ca aceste afectiuni in randul nou-nascutilor sunt extrem de periculoase, nu doar pentru ca ele nu au cum sa fie localizate, ci si pentru ca antibioticele administrate nu mai fac fata si nu reusesc sa inlature microbii din organism, ca urmare a tratamentelor anterioare.
Ginecologii si pediatrii sustin ca multe dintre pericolele si problemele legate de dezvoltarea copilului se pot instala in prima perioada a sarcinii, motiv pentru care viitoarea mama trebuie sa aiba o alimentatie sanatoasa si un stil de viata echilibrat.
„Intre saptamana a 5-a si a 12-a se formeaza in principal inima, plamanii, toate organele principale si atunci este bine sa evite, daca se poate, contactul cu persoane bolnave, mediile in care ar putea sa ia anumite infectii sau boli care pot sa afecteze copilul a spus Laura Veronescu, sef Sectie Pediatrie in cadrul Spitalului Judetean Baia Mare.
Chiar si dupa perioada in care sarcina este expusa unui grad mai mare de risc, pericolele nu sunt inlaturate in totalitate. Esentiala pentru dezvoltarea sanatoasa si normala a fatului este urmarirea sarcinii si efectuarea regulata a controalelor. De asemenea, mama trebuie sa apeleze la specialisti chiar si la cel mai mic semn de boala sau infectie, pentru ca acestea pot avea urmari negative asupra starii de sanatate a copilului. Medicii au observat faptul ca multe dintre viitoarele mamici considera ca daca sunt racite sau au o infectie urinara in timpul sarcinii este preferabil sa stea departe de antibiotice. O decizie in acest sens poate sa ia doar medicul, asa ca este indicat ca la primele semne de boala sa se consulte un specialist, deoarece odata ce infectia patrunde in lichidul amiotic, fatul este expus la infectie.
„Din pacate, infectiile in ultima vreme sunt cu germeni din ce in ce mai rezistenti la antibiotice pentru ca folosindu-se antibioticele cum se folosesc de atata vreme, au selectat si microbii sunt vii, deci si ei se adapteaza si fac un bagaj de enzime si substante care distrug antibioticul, deci e o lupta intre microbi si antibioticele pe care noi incercam sa le dam a marturisit Laura Veronescu, sef Sectie Pediatrie.
Astfel de infectii pot conduce chiar si la decesul noului-nascut. Potrivit statisticilor, bebelusii care decedeaza in primele trei zile de la nastere prezinta in principal infectii transmise de la mama. In cazul in care fatul primeste infectia, organele care sunt in principal afectate sunt plamanii, inima si creierul. Important este ca pe perioada sarcinii, viitoarea mama sa renunte la viciul fumatului sau al alcoolului, pentru ca toate acestea pot conduce la afectarea starii de sanatate a copilului, in cele mai multe cazuri nou-nascutul fiind subdezvoltat.
“Exista si este cunoscuta predispozitia spre infectie respiratorie si afectiuni respiratorii a copiilor din mame fumatoare, mari fumatoare. Faptul ca se nasc mai mici decat copiii care sunt din mame care nu au acest obicei. Sau, in cazul consumului de alcool, embriopatia colica, adica un copil care are o gramada de probleme inca de la nastere a precizat Laura Veronescu, sef Sectie Pediatrie.
Un grad crescut de risc se inregistreaza si in cazul nou-nascutilor adusi pe lume de mame care sufera de diabet. De obicei, acesti copii se nasc cu o greutate mult mai mare decat cea normala. Pentru a aduce pe lume un copil sanatos, medicii arata ca este foarte important si trecutul medical al viitoarei mamici si modul de viata pe care aceasta l-a avut in timpul sarcinii. Esential este si consultul de specialitate in aceasta perioada dar si evitarea efortului.
Sursa: Anca Popescu Glodan