![]() |
![]() |
Vezi VIDEO
In foarte multe locuinte din Maramures vor fi impodobiti, anul acesta, pomi de Craciun importati. Asta, pentru ca majoritatea brazilor scosi la vanzare in aceasta perioada sunt adusi din strainatate. Cu o coroana perfecta, dar si cu preturi pe masura, brazii din Austria au reusit sa puna pe tusa pomii de iarna autohtoni, care sunt mai rezistenti si ceva mai ieftini, dar mai putin aspectuosi. Interesul scazut din partea potentialilor clientii a facut ca si Directia Silvica Maramures sa scoata la vanzare, in aceste zile, mai putini brazi decat in anii trecuti.
In judet, institutia a scos la comercializare 2.000 de pomi de Craciun, 1.300 fiind din specia brad si 700, molizi. Chiar daca preturile sunt extrem de mici, pornind chiar de la 10 lei pentru un molid de 1,30 metri, pomii de iarna din Maramures sunt tot mai putin cautati. Crengile mai rare si varfurile putin strambe ii deranjeaza pe cumparatori, care se orienteaza catre brazii din import, crescuti in pepiniere.
„Ai nostri nu sunt printre cei mai scumpi. Nici ai nostri nu sunt urati si, ganditi-va, ca ai nostri cresc natural, fara nici un fel de alta interventie, pe cand ceilalti sunt pomi de cultura, cu tratamente speciale, chiar cu taieri speciale care le formeaza coroana si aspectul incomparabil altul”, a explicat pentru eMaramures seful Directiei Silvice Maramures, Gheorghe Danci.
In Piata Izvoarele, toti brazii scosi la vanzare sunt adusi din import. Chiar si cei mai mici au randuri dese de crengi iar cumparatorii nu trebuie sa piarda timp pentru a-i alege deoarece putini nu sunt buni pentru impodobit. Frumusetea are insa un pret. Pomii din strainatate nu sunt foarte rezistenti din cauza tratamentelor la care sunt supusi. In plus, au un pret piperat. „Brazii sunt din Austria, brazi de plantatie, iar preturile sunt de la 130 lei in sus, in functie de inaltime”, a spus o vanzatoare de brazi.
Nu toti baimarenii isi permit sa impodobeasca un brad falnic de sarbatori, asa incat vanzatorii s-au orientat la cererea pietei si au scos la vanzare inclusiv crengi. Din cauza veniturilor mici, batranii sunt cei care in loc de un pom intreg aleg sa isi cumpere cateva crengute care sa le aduca in casa atmosfera Craciunului.
Intrebat despre preturile la care s-au scos brazii la vanzare in Baia Mare, un batranel a declarat ca pur si simplu nu are cuvinte, iar ulterior a plecat acasa cu cateva crengi, pentru ca de atat i-au ajuns banii.
Pentru cei care doresc sa cumpere brazi autohtoni functioneaza puncte de vanzare in cadrul ocoalelor silvice din Poienile de sub Munte, Viseu de Sus, Mara sau de pe Valea Borcutului, in Baia Mare.
Sursa: Andrei Gherghel