![]() |
![]() |
Clinica de oftalmologie Vista Vision din Baia Mare ofera tratament pentru retinopatia diabetica, o complicatie aparuta in cazul pacientilor care sufera de diabet zaharat si care se manifesta prin modificari la nivelul retinei. Medicii oftalmologi Di Pilato Mauro si Bogdan Buricea, colaboratori ai Vista Vision Romania, spun ca boala afecteaza aproape toate persoanele bolnave de diabet zaharat.
Descrierea afectiunii. Simptome. Factori de risc
In manifestarea acestei afectiuni apare un simptom care ar trebui sa determine pacientul sa se adreseze medicului oftalmolog: vederea scazuta si care nu se poate corecta cu ochelari. Durerea de cap nu este un simptom esential al retinopatiei diabetice. Alte elemente, cum ar fi vederea unor musculite sau a unor stelute, sunt comune si altor afectiuni oftalmologice. Factorii de risc sunt fumatul, colesterolul, trigliceridele, alcoolul si viata sedentara.
Diagnostic
De obicei, controlul oftalmologic se face pur intamplator – pacientul ajunge la doctor pentru ca are impresia ca ochelarii pe care ii poarta nu mai sunt buni sau ca i-a slabit vederea, prilej cu care se stabileste si ca pacientul sufera de diabet.
Din momentul diagnosticarii diabetului zaharat, cea mai importanta este monitorizarea glicemiei, pentru ca patologia este daunatoare intregului organism si, bineinteles, si ochiului. In urmatorii ani pot sa apara complicatii in tot organismul, fiind nevoie de controale regulate.
Retinopatia diabetica trebuie depistata precoce, in stadiile avansate fiind foarte greu de tratat, chiar si de oftalmolog. In 99% din cazuri ambii ochi sunt afectati. Cel mai simplu este ca pacientii sa stie ca isi pot verifica singuri vederea acoperind alternativ cate un ochi si comparand acuitatea vizuala in cele doua situatii. Astfel, la primul semn de scadere a vederii trebuie sa se indrepte spre medicul oftalmolog. Evolutia bolii
Ambele tipuri de diabet zaharat sunt periculoase pentru retinopatia diabetica. In cazul pacientilor tineri cu diabet de tip 1, leziunile trebuie diagnosticate precoce si tratate corect, existand astfel sansa ca vederea buna sa fie pastrata un timp indelungat. In cazul pacientilor la care controlul diabetului este foarte bun, pot sa treaca pana la 20 de ani fara complicatii oculare. Cu cat controlul glicemiei si al bolii este mai deficitar, cu atat complicatiile apar intr-o perioada mai scurta de timp.
Pentru retinopatia diabetica putem discuta de evolutie doar intr-un singur sens: modificarea factorilor de risc nu opreste afectiunea, dar prelungeste perioada in care nu sunt semne sau nu apar complicatii.
Tratamente posibile
Primul pas care trebuie facut in momentul in care pacientul este diagnosticat cu retinopatie, este o investigatie cu substanta de contrast care se numeste angiofluorografie. Daca dupa aceasta examinare nu avem un rezultat bun, se continua investigatia ochilor cu tomografie computerizata.
In functie de rezultate se pot repeta aceste examinari la 6 luni-1 an. Fata de tratamentele care se faceau in trecut, cand exista doar varianta laserului, in prezent sunt mai multe optiuni de tratament. Tratamentul cu laser ramane, bineinteles, pe primul loc, dar tratamentele mai noi sunt injectiile intravitreene – care se fac in globul ocular cu diferite substante, recent descoperite.
Datorita bolii, vasele de sange de la nivelul ochiului devin din ce in ce mai inguste si mai subtiate si astfel retina primeste mai putin sange si este afectata. In acest caz, tesutul incearca sa gaseasca o alta cale de a se hrani si formeaza noi vase de sange, cu o consistenta si o textura destul de slaba si tocmai de aici apar si complicatiile – retinopatie proliferativa, hemoragii vitreene.
Se formeaza circulatia colaterala, care este foarte periculoasa – noile vase pot sangera foarte usor si atunci acuitatea vizuala scade catre zero. Tratamentul care se face pentru retinopatia proliferativa este de oprire a formarii de noi vase. Retinopatia diabetica este o afectiune severa care duce la orbire si nu se poate rezolva prin purtarea ochelarilor.
Clinica oftalmologica Vista Vision
str. George Cosbuc nr. 48, in cadrul spitalului Euromedica.
Informatii Si Programari
CallCenter: 0800-884-782
www.vistavision.ro
Servicii disponibile
Consultatii oftalmologice
Diagnosticare:
– Camp vizual
– Pahimetrie
– Topografie
– Biometrie
– Microscopie speculara
– Retinografie
– Tomografie in coerenta optica (OCT)
– Angiofluorografie (FAG)
Tratamente si Interventii:
– Interventie LASER cu argon
– Operatie refractiva LASIK
– Operatie refractiva LASEK
– Operatie refractiva PRK
– Operatie cataracta
– Tratament medicamentos al hemoragiilor vitreene (Avastin)
– Lentile intraoculare
– Implant secundar de cristalin artificial cu fixare sclerala
– Ecreption, entropion, epiteliom palpebral
– Salazion, tumorete palpebrale
– Blefarorafie
– Pata melanica sau chist conjunctival
– Puker macular
– Gaura maculara idiopatica
– Maculopatie diabetica
Sursa: Advertorial