Mihai Razvan Ungureanu, personalitate marcanta a intelectualitatii romanesti, fost Premier al Romaniei, fost ministru de Externe al Romaniei si vreme indelungata directorul SIE, s-a aflat pentru putin timp in Maramures. Intr-un interviu domnia sa il sustine pe Mircea Man la presedintia Consiliului Judetean din partea Uniunii Pentru Maramures – numarul UNU pe buletinul de vot.
Reporter: Domnule Ungureanu, cum e sa va tamponati cu atata mediocritate? Ce-i drept, mediocritatea a castigat o mica batalie, dar nu razboiul.
Mihai Razvan Ungureanu: Lucrurile nu sunt in opinia mea chiar atat de tragice sau nefericite. In primul rand fiecare trebuie sa isi aduca o mica contributie la binele tarii, indiferent de partid, indiferent de pregatire, indiferent de statut, indiferent de extractie sociala, indiferent de proiectul personal de viata. Din punctul acesta de vedere al contributiei civice la prosperitate nu vorbim de mediocri, ci de cetateni.
Reporter: Dar vorbind strict de Parlament?
Mihai Razvan Ungureanu: Referindu-ma strict la Parlament, vorbim insa de o mare scadere morala, pe seama traseismului politic, care nu tine cont de vointa electoratului. Fuga de la un partid la altul pe seama unei revelatii de-o noapte produce dezordine. Iar dezordinea s-a vazut in efectul nepermis la nivelul intregii tari al acestui vot adunat cu picatura. Mediocritatea este insa altceva. Exista in clasa politica in general oameni care inteleg gresit ce inseamna politica si ce inseamna a face politica. Politica, am spus-o si o repet, nu poate fi un camuflaj pentru mediocritatea profesionala. Ai o diploma, nu stii ce sa faci cu ea si, in loc sa o folosesti, te imbraci cu o haina politica si te transformi, brusc, in decident. Acesta este un fals. Este un fals etic, pe de o parte, care trebuie reclamat si pe care electorul, cel care alege, trebuie sa-l observe imediat si sa-l sanctioneze nedand votul si, in al doilea rand, este o grava lipsa de responsabilitate. Pentru ca, ajuns deja in Parlament, cum te poti pronunta de vreme ce chiar cariera profesionala nu e dusa la capat?
Reporter: In zona politica mediocritatea a trecut de la Caragiale, de la marea trancaneala pe care o stim cu totii, de care ne-am si distrat si am si ras de ea, la un soi de artag pe care il au oamenii astia politici ce nu fac decat sa induca in poporul roman sentimentul de stres. Si aici e marea greseala pe care n-o simt politicienii si de aceea sunt mediocri.
Iar aceasta nu se poate face decat cu un aer proaspat in politica. Odata prin felul in care gandim utilitatea publica a politicii si apoi in felul in care ne comportam ca oameni politici. Pentru ca acolo unde exista bata, omul de Neanderthal e prezent, el loveste imediat. Acolo unde retorica politica este bine infranata, bine pusa la punct, nu e incarcata cu invectiva, cu injuratura, cu agresivitate, cu brutalitate, si Parlamentul arata altfel. Intr-un efort in care exista si putere si opozitie, si forta de stanga si de forta de dreapta, nimic nu ne impiedica sa facem de fapt ca totul sa duca spre binele tuturor, chiar daca exista o ciocnire de idei, dar de idei nu de personalitati accentuate. Astazi, de fapt la ce asistam? Personalizarea excesiva a luptei politice, ura, veninul care pleaca din orisice cuvand, din orisice adresare, atacul la persoana, care este cea mai josnica forma de manifestare politica. Eu cred ca suntem in momentul unei nasteri grele a unei generatii de alt fel in politica. Cred ca dupa mai bine 20 de ani din 1989, cred ca este cazul ca obiceiurile vechi sa inceapa sa se spele usor usor si sa lase alti oameni. Pentru a guverna, Partidul Democrat Liberal a facut un sacrificiu – a scos o garnitura de fosti ministri si a adus o garnitura de ministri noi. Dar fiecare a muncit, a dat totul, guvernul fiind loial interesului cetatenesc.
Reporter: Hai sa ne imaginam ca lumea in Maramures nu e chiar asa ca si in sudul tarii, chiar asa ca si in Parlamentul Romaniei. Aici oamenii inteleg foarte multe din lucrurile bune pe care Guvernul Ungureanu le-a facut. Exista chiar o doza de mare regret ca ati plecat.
Mihai Razvan Ungureanu: Nu ascund faptul ca Maramuresul pentru mine este a doua patrie de suflet. Eu cand ma trag in Maramures, ca moldovean ce sunt, vin la origini. De Maramures ma leaga o intreaga tinerete, cu drumuri facute in fiecare an, cu locuri pe care le-am vizitat, cu bisericile pe care le cunosc din aproape in aproape. Si ma mai leaga ceva: sunt singurul demnitar al statului roman care a trecut Tisa la nord in Maramuresul Istoric din 2000 in coace. Si am fost si am vazut toti romanii nostri – de la Rahova si Teacev pana la Ujgorod. Pentru mine asta inseamna Maramuresul.
Reporter: Ce ar trebui sa stie maramuresenii vis-a-vis de ceea ce inseamna candidatura lui Mircea Man la presedintia Consiliului Judetean din partea Uniunii Pentru Maramures ?
Mihai Razvan Ungureanu: Pentru mine este foarte simplu. Cu oamenii acestia am crescut, pe oamenii acestia i-am cunoscut inainte ca ei sa faca politica, mi-au fost dragi intotdeauna, le simt fibra, fibra pe care probabil ca o am si eu dar putin mai departe spre o alta regiune. Eu vin aici si ca sa-i vad pe ei oricand si sunt convins ca exista spiritul de gospodar adevarat al maramureseanului care stie sa-si apere si poarta si biserica si casa si familia, cum numai el stie. Eu cred ca adevarata familie romaneasca, asa cum mai exista astazi in conditiile unei vieti moderne, in Maramures se gaseste. Maramuresul este o piatra fundamentala a civilizatiei romanesti si are nevoie de oameni care stiu sa o pretuiasca. Uitati-va la Mircea Man.
Mircea Man pretuieste Maramuresul!
Mircea Man este un om de mare isprava!
Am o incredere nelimitata in el!
Sursa: Advertorial