Dupa o lupta dusa cu consecventa de deputatul Catalin Chereches, s-a facut un pas important impotriva poluarii in Baia Mare. In Parlamentul Romaniei, deputatul de Maramures a sustinut numeroase declaratii politice si a adresat intrebari si interpelari catre Ministerului Mediului, militand mereu impotriva poluarii. El a purtat un amplu dialog cu europarlamentarii romani, cu parlamentarii de Maramures, cu reprezentantii Primariei si Consiliului Local Baia Mare, cu cetatenii municipiului si organizatiile de mediu, explicand, de fiecare data, cat de important este un referendum impotriva poluarii.
Demers civic dezbracat de haina politica… neonorat de PSD
In 11 iunie 2010, intruniti in Sala de expozitii a Centrului Millennium din Baia Mare, reprezentantii partidelor politice au semnat Memorandumul pentru sustinerea Referendumului impotriva utilizarii tehnologiilor pe baza de cianura si a tehnologiilor de extractie a plumbului din deseuri si concentrate miniere, pe raza municipiului Baia Mare.
Au fost prezenti Istvan Ludescher, primarul interimar al municipiului Baia Mare, reprezentant al UDMR, Doru Lese Brasoan, deputat, reprezentant PDL Baia Mare, Liviu Titus Pasca, senator PNL, Vasile Barbul, directorul Directiei Servicii Publice din cadrul Primariei Baia Mare si deputatul de Maramures, Catalin Chereches, presedinte al PNL Baia Mare. Memorandumul este o initiativa a deputatului de Baia Mare, Catalin Chereches si a grupurilor PNL si UDMR din Consiliul Local Baia Mare, la care a aderat si PDL. Un demers generos, pe care cei 140.000 de baimareni il merita si il asteapta de multa vreme.
Desi la acest moment important au fost invitati si reprezentantii PSD, respectiv viceprimarul Mircea Dolha, presedinte PSD Baia Mare si senatorul Sorin Bota, cei doi nu au reusit sa ajunga la intalnire, motivand existenta unei sedinte interne de partid. Memorandumul a fost transmis si catre reprezentantii social-democratilor, deoarece acest demers civic trebuie dezbracat de haina politica pentru a avea sanse reale de reusita.
„Partenerii de la PSD nu sunt prezenti intr-un moment atat de important pentru Baia Mare, cand incercam sa facem front comun pentru lupta cu cel mai mare dusman al municipiului in care traim, poluarea. Acum este necesar ca toti sa dam dovada de maturitate politica, sa trecem peste interesele de partid, peste interesele personale si sa ne gandim la interesele celor care traiesc in Baia Mare. Semnarea referendumului este un gest simbolic pe care fortele politice il fac pentru aceasta comunitate. Trebuie sa ne gandim la viitorul acestui oras amintindu-ne de trecutul lui, de vremea cand Baia Mare era o statiune climatica’’, a afirmat deputatul baimarean.
DA pentru sanatate, NU poluarii!
„Ceea ce s-a intamplat in 11 iunie constituie un moment important in viata baimarenilor si comunitatii’’, a spus celor prezenti deputatul de Baia Mare, Catalin Chereches. „Am lasat la o parte dezbaterea politica, fiindca sanatatea oamenilor nu are culoare politica. Impreuna cu cei de la PNL, UDMR si PDL am decis sa generam un front comun impotriva poluarii cu cianura dar si impotriva plumbului, un dusman vechi si de temut pentru sanatatea noastra. A sosit vremea ca baimarenii sa decida asupra viitorului lor si al generatiilor urmatoare si sa spuna DA pentru sanatate si NU poluarii. Impreuna ne-am manifestat dorinta ca Referendumul sa aiba loc in data de 1 august 2010. Acest demers social si politic va reprezenta o premiera in municipiul Baia Mare, care se confrunta de multi ani cu o poluare istorica”.
Primarul interimar Istvan Ludescher, deputatul PDL Doru Lese Brasoan, senatorul liberal Liviu Titus Pasca si directorul de Servicii Publice din Primaria Baia Mare, Vasile Barbul au aratat, in cuvantul lor, importanta Referendumului pentru baimareni pe de o parte si pentru dezvoltarea durabila a orasului, pe de alta parte.
„S-a aprobat o hotarare de Consiliu Local care a revocat autorizatiile de construire in jurul Romaltyn si am initiat un alt proiect pentru interzicerea tehnologiei pe baza de cianura. In ceea ce priveste societatea Romplumb, aceasta trebuie inchisa in urmatorii cinci-sapte ani. “Referendumul impotriva poluarii’’, spunea Istvan Ludescher „este binevenit, cu atat mai mult cu cat Agentia Regionala pentru Protectia Mediului Cluj nu se grabeste sa avizeze planurile zonale care includ zonele unde se afla SC Romaltyn si SC Romplumb, dar se grabesc sa avizeze Romaltynul…”, este de parere primarul interimar Ludescher.
„Initiativa este laudabila, deoarece priveste sanatatea baimarenilor. Nu ar trebui ca un partid sau altul sa isi aroge meritul acestui referendum, ceea ce ne intereseaza pe toti este reusita proiectului’’, a afirmat si senatorul Pasca. Liberalul Liviu Titus Pasca a remarcat pozitia consilierilor liberali, dar si a celorlalti consilieri care au aderat la idee si au initiat proiectul de hotarare pentru organizarea Referendumului.
“E bine ca grupul de consilieri s-a gandit nu numai la poluarea cu cianura, ci si la poluarea cu plumb. Ramane ca si baimarenii sa fie prezenti in proportie de 51% la vot, pentru a fi validat Referendumul. Batalia nu va fi usoara, dar e important ca a inceput”, a conchis parlamentarul liberal.
“Acest referendum este binevenit, dar trebuia sa vina acum vreo 30-40 de ani, a opinat deputatul Doru Lese. Stim cu totii ce a insemnat mineritul, cu partile lui bune, dar si cu poluarea pe care ne-a lasat-o, iar Romplumb, din pacate, ne polueaza de atitia ani si ne va polua”, sustine Doru Lese Brasoan.
Si directorul din Primaria Baia Mare, Vasile Barbul a fost de acord ca trebuie facuti alti pasi in ceea ce priveste protectia mediului, fiindca “nu e suficient sa facem o colectare selectiva a deseurilor, nu e suficient sa interzicem circulatia masinilor de mare tonaj intre anumite ore sau a autovehiculelor non euro, iar baimarenii merita sa respire aer mai curat”, a fost de pare si Vasile Barbul.
Catalin Chereches : „Un esec al referendumului ar fi un castig pentru cei care polueaza de multi ani”
Imbolnavirile si reducerea duratei de viata a cetatenilor din Baia Mare au fost proba grea a deciziei Curtii Europene a Drepturilor Omului, care a dat dreptate unor baimareni ce au avut de suferit de pe urma poluarii. In toate zonele cu metalurgie neferoasa, poluate istoric, expunerea populatiei la elemente poluante nocive este inca o mare problema de sanatate publica. Investitiile pentru depoluare sunt costisitoare si nu sunt aducatoare de profit. Baia Mare are insa nevoie de eforturi deosebite din partea tuturor factorilor responsabili pentru eliminarea poluarii.
La mai bine de zece ani de la accidentul ecologic de la Aurul S.A., in 1 august 2010 baimarenii sunt chemati sa participe la Referendumul impotriva utilizarii tehnologiilor pe baza de cianura si a tehnologiilor de extractie a plumbului din deseuri si concentrate miniere pe raza municipiului Baia Mare. „De prezenta lor la Referendum’’, mai spunea deputatul Chereches, ‘’depinde lupta noastra, a tuturor, impotriva poluarii. E important ca populatia sa inteleaga ca validitatea referendumului este data de prezenta la vot a cel putin 51% din cetatenii cu drept de vot. Un esec al referendumului ar fi un castig pentru cei care polueaza de multi ani”, a afirmat deputatul de Baia Mare.
In 1 august, baimarenii trebuie sa faca dovada civismului si sa decida daca isi doresc sa fie, in continuare, poluati cu cianura si plumb. Hotararea privind organizarea Referendumului va fi votata in sedinta extraordinara a Consiliului Local Baia Mare, care va avea loc vineri, 17 iunie.
Sursa: Advertorial