American International School of Transylvania a marcat in 29 iulie 2013, incheierea stagiului voluntarilor internationali care au luat parte la activitatile proiectului „Gate Towards the World”, Serviciul European de Voluntariat din cadrul Programului Tineret in Actiune al Comisiei Europene. Colegii nostri, Christine Enevoldsen din Danemarca, Benjamin Berthet din Belgia, Chad Daltrey, nascut in Marea Britanie care in prezent locuieste cu familia in Franta, si Monica Nascimento si Luis Lanca din Portugalia au impartasit viziunea asociatiei noastre privind promovarea educatiei non formale si stimularea potentialului de dezvoltare si invatare al copiilor.
Proiectul din care colegii nostri au facut parte s-a derulat pe o perioada de 6 luni, din 1 februarie, pana in 1 august 2013, interval in care acestia s-au implicat cu mult entuziasm si dedicare intr-o sumedenie de activitati educative si distractive, toate cu scopul de a incuraja invatarea limbilor straine si de a sprijini comunitatea si deschiderea acesteia spre diversitate culturala. Acestia au luat contact cu mii de copii, adolescenti si tineri, atat tipici cat si cu nevoi speciale, din toate categoriile sociale, din Baia Mare, din zone rurale din judet si chiar din alte parti ale tarii.
Activitatile lor au fost atat de lunga durata, timp de 6 luni, cat si evenimente punctuale. Astfel, tinerii voluntari au adus un plus de valoare programului After School English, derulat in parteneriat cu Biblioteca Judeteana Petre Dulfu, de care au beneficiat aproximativ 70 de copii, au organizat saptamanal workshopuri de limba, cultura si civilizatie materna, beneficiind in acelasi timp de cursuri de limba romana – pe care au inceput s-o indrageasca pe masura ce au luat contact cu tot mai multi oameni care le apreciau eforturile.
O alta activitate de durata care le-a facut placere in mod deosebit a fost programul Weekly Edutainment. In colaborare cu gradinitele devenite deja parteneri traditionali (Bentipami, Gabi, Maya si Teddies), American International School of Transylvania a organizat saptamanal activitati distractive in limba engleza, prilej cu care voluntarii nostri au putut interactiona, prin joaca educativa, cu copiii, promovand educatia non formala si spiritul international. Acestea s-au finalizat cu o serie de European Summer Camps, copiii avand sansa de a calatori in 5 tari europene intr-o saptamana si a cunoaste aspecte din cultura materna a voluntarilor nostri, interactiunea fiind in limba engleza.
Colegii nostri au luat parte si la activitati punctuale, precum Special Olympics (in parteneriat cu Fundatia HHC Romania), Happy BirdsDay! (la Scoala Gimnaziala “Ioan Slavici” Tautii de Sus), Every Child Matters (Liceul Tehnologic Ruscova si Scoala Gimnaziala Ruscova), Drogurile schimba tot (cu Liceul Teoretic “Petru Rares”, Targu Lapus), International Playground (la Scoala Gimnaziala Grosi), Indoor and outdoor playground (in parteneriat cu Fundatia Autism Baia Mare) si Play and train (beneficiari fiind copii cu dizabilitati fizice de la Centrul de recuperare Esperando).
Dorim sa multumim tuturor colaboratorilor nostri – Ocolul Silvic Municipal, Asociatia Mansio, Xtreme Adventure Club, YMCA Baia Mare, Federatia YMCA Romania, Team for Youth, Asociatia de Tineret pentru Protectia Mediului, licee si scoli din Baia Mare, Primaria municipiului Baia Mare, Inspectoratul Scolar Judetean Maramures si alte organizatii care ne-au sprijinit in demersul nostru in folosul comunitatii.
Am sarbatorit alaturi de voluntarii nostri Ziua mamei, demonstrand ca legatura mama-copil si sentimentele care-i leaga sunt aceleasi, indiferent de limba pe care o vorbesc, Pastele, Ziua pamantului, Ziua mediului si multe altele. Evenimentele de cea mai mare anvergura au fost cele organizate in parteneriat cu Primaria municipiului Baia Mare, in Piata Millennium: Ziua Europei si Ziua copilului. In cadrul acestor manifestari publice am avut ca beneficiari peste 3000 de copii care au desenat, au pictat, au dat nastere catorva sute de fluturi din carton, au construit omuleti, roboti, animale din diverse materiale, au facut bratari ale prieteniei, au construit ochelari din materiale reciclabile, au desenat cu creta pe asfalt, s-au jucat cu plastelina, au luat parte la atelierul de face painting si la demonstratia de zumba.
Colegii nostri internationali si-au pus in valoare abilitatile si talentele personale, alegand sa-si creeze propriile proiecte pentru comunitate: Cursuri de Zumba, „Recicland protejam natura” si un Campionat international de fotbal, scopul principal fiind promovarea unui stil de viata sanatos si a unui comportament prietenos cu mediul inconjurator. Totodata, in cadrul saptamanii nationale a voluntariatului, colegii nostri au vizitat mai multe licee din Baia Mare, promovand valorile pe care aceasta activitate le presupune, iar evenimentul Let’s Put a Face to English! a punctat faptul ca limba engleza nu este doar o materie de studiat in scoala, ci o limba vie, vorbita peste tot in lume.
Mai multe detalii despre activitatile noastre pot fi accesate pe site www.aistschool.ro sau pe contul nostru de Facebook. Tot de acolo va puteti informa cu privire la Serviciul European de Voluntariat din cadrul Programului Tineret in Actiune al Comisiei Europene, o oportunitate prea putin valorificata de tinerii care au terminat liceul si nu si-au luat bacalaureatul, care doresc sa-si ia un an liber inainte de a urma cursurile universitare, care sunt studenti si vor sa-si umple vacantele sau de tinerii pana in 30 de ani care nu au un loc de munca.
Sursa: Advertorial