![]() |
![]() |
Vezi VIDEO
O mare firma producatoare de articole sportive de iarna organizeaza, in Maramures, un test de echipamente la care au luat parte peste 100 de raideri dependenti de adrenalina. Sportivii, veniti din intreaga tara, fac schi extrem pe crestele Muntilor Rodnei, urcand pana pe varfurile Gargalau, Stiol si Musceta, unde iarna e inca acasa, iar stratul de zapada masoara cativa zeci de centimetri.
In paralel, salvamontistii din Borsa, Viseu de Sus, Baia Mare si Fagaras incearca unele dintre cele mai noi ustensile dedicate primului ajutor in caz de avalansa si se asigura ca la testari nu apar accidente nedorite.
“Sunt peste o suta de raideri care participa la o actiune organizata de o renumita firma de echipamente sportive de iarna. Acestia testeaza echipamentul 2013/2014 a acelei firme de echipament sportiv. Noi ne bucuram ca avem pe aceste meleaguri asa un numar mare din afara Borsei. Suntem sase salvamontisti din Borsa si 10 din Baia Mare si Viseu de Sus, plus salvamontisti din muntii Fagaras, de la Curtea de Arges. Totul se desfasoara in zone extreme de dificile, in afara partiilor de schi. Noi suntem pregatiti cu toate cele necesare pentru a interveni in caz de nevoie” a explicat seful Serviciului Salvamont Borsa, Daniel Timis.
Misiunea celor care fac testele este una extrem de dificila atat din cauza zonelor accidentate pe care se fac coborarile, cat si pentru ca lipsesc instalatiile de transport pe cablu, care sa ajute la urcarea pe munte a echipamentelor.
“Am ales aceasta zona pentru testare pentru ca aici, la aceasta data, este foarte multa zapada. Sunt frumosi acesti munti si iarna si vara. Aici am gasit toata intelegerea si bunavointa de a face testarea echipamentului de iarna si nu numai, ci si cel al echipamentului de prim-ajutor in caz de avalansa. Au raspuns la invitatia noastra si a dansilor foarte multi raideri. Aici toata lumea isi cara echipamentul in spinare, pentru ca nu este echipament de cablu. Este un sir lung de 2-3 kilometri in care toate lumea cara echipamentul pentru a face doua-trei coborari si atat. Dar bucuria de a schai in acesti munti, pe aceasta zapada, depaseste orice efort care il fac dansii, la ora asta, pentru a urca sus” a relatat Robert Teodorescu, unul dintre reprezentantii firmei sportive.
Ioan Muntean, seful de paza al Parcului National Muntii Rodnei, a relatat ca perimetrele destinate testarilor sunt intr-o zona protejata, situata la o altitudine de aproximativ 1.600 de metri, catalogata drept “spectaculoasa” de catre participanti.
“Zona este putin mai diferita si putin mai diferita fata de Fagaras. Acolo noi avem altitudini mult mai mari, chiar in zona noastra sunt cele mai inalte varfuri din Romania. Aici este mult mai linistit si poti sa admiri frumusetile. Vrem sa vedem cum se comporta echipamentul firmei, pentru a face comenzi daca se va impune. Si aici sunt pericole de avalansa in anumite zone, dupa cum vad. Sa speram ca nu vor porni cornisele chiar astazi”, a mentionat seful Serviciului Salvamont din Curtea de Arges, Nicu Plesita.
Pentru iubitorii sporturilor de iarna care se gandesc sa prinda pe munte ultima zapada, salvamontistii maramureseni au un sfat: “nu va aventurati pe crestele inszapezite ale muntilor Rodnei pentru ca oricand se pot porni avalanse!”.
Sursa: Vasile Dale