Adoptiile internationale au fost reluate si pentru Statele Unite ale Americii, doua familii mixte, in care unul dintre parinti este roman, adoptand trei copii de sase, cinci, respectiv patru ani, precizeaza Oficiul Roman pentru Adoptii, intr-un raspuns transmis luni la solicitarea agentiei Mediafax.
Adoptiile internationale pentru cetateni romani stabiliti in strainatate au fost redeschise in 7 aprilie 2012, cand au intrat in vigoare modificarile aduse Legii 273/2004 privind regimul juridic al adoptiei. Primele adoptii catre Statele Unite ale Americii au fost incuviintate in ultima luna. Una dintre familii a adoptat o fata de sase ani si o luna, procedura adoptiei durand un an si trei luni din momentul depunerii dosarului.
Cea de-a doua familie din Statele Unite a infiat doi frati de etnie roma care au cinci ani si zece luni, respectiv patru ani, si care prezinta intarzieri in dezvoltare si retard mintal usor. In acest caz, procedura adoptiei a durat aproximativ 11 luni. De la intrarea in vigoare a noilor prevederi legale in domeniul adoptiei, au fost inregistrate 58 de cereri de adoptie internationala, insa doar 38 de dosare sunt complete.
Cele mai multe solicitari au fost primite din Canada (16), doar 11 fiind complete, Italia (13, din care 11 complete), Franta (10, din care cinci complete), SUA (cinci, din care trei complete), Spania (cinci, doar doua complete), Germania (cinci, din care patru complete). Alte doua cereri au fost facute din Suedia (una completa), iar cate una din Austria si Norvegia.
Pana in prezent, instantele judecatoresti competente au incuviintat 11 cereri de adoptie internationala pentru 12 copii. Cei mai multi copii romani adoptati in strainatate au ajuns in Italia (sase), SUA (trei), Canada (doi), Spania (unu) si au varste cuprinse intre patru si 12 ani.
Dintre copiii pentru care s-a incuviintat cererea de adoptie internationala, trei au fost adoptati de catre o ruda pana la gradul IV inclusiv, doi frati au fost adoptati de o familie, unul este incadrat in grad de handicap mediu, iar patru au intarzieri in dezvoltare. Majoritatea copiilor adoptati sunt de etnie roma.
Oficiul Roman pentru Adoptii mai precizeaza ca, in prezent, sunt in etapa potrivirii cu familii care au depus cerere de adoptie internationala alti sase copii: cate doi in Italia si Germania si cate unul in Canada si Suedia.
Sursa: Mediafax