Vezi VIDEO
Proiectul Legii Educatiei Nationale contine si o prevedere prin care examenul de titularizare este eliminat din calendarul metodologic. In locul acestuia, fiecare unitate de invatamant va organiza concurs pentru ocuparea posturilor vacante pe care le detine. Masura nu este o noutate pentru directorii scolilor din Maramures, pentru ca a fost introdusa la nivel de proiect-pilot in perioada in care la carma Ministerului Educatiei se afla Andrei Marga. Conducerile liceelor din Baia Mare considera modificarea ca fiind una din putinele benefice sistemului educational romanesc.
Inspectoratul Scolar Judetean (ISJ) Maramures a organizat astazi, 21 octombrie, o sedinta cu directorii unitatilor scolare din Baia Mare si imprejurimi. Pe langa prezentarea starii invatamantului dupa incheierea anului scolar 2009-2010, reprezentantii ISJ au facut public si planul managerial pentru cel in curs. Directorii au fost informati si despre modificarile care s-ar putea produce la nivelul miscarii de personal, schimbari care le-ar oferi atributii suplimentare in ceea ce priveste descentralizarea sistemului de invatamant. Si totusi, multe dintre modificari sunt doar la stadiul de proiect, pana cand Legea Educatiei Nationale va fi aprobata.
“Miscarea de personal se va desfasura si in anul scolar in curs 2010-2011 in felul in care s-a desfasurat si anul care s-a incheiat, pe motiv ca inca nu a fost aprobata Legea Educatiei Nationale. In momentul in care legea va fi aprobata, selectia se va face de catre fiecare unitate de invatamant in parte, de catre consiliul de administratie al acesteia”, a precizat Pavel Filip, purtatorul de cuvant al Inspectoratului Scolar Judetean (ISJ) Maramures.
Directorii unitatilor de invatamant din Maramures considera masura una extrem de benefica. Cu o conditie: conducerile liceelor sa lase subiectivismul la o parte si sa fie pregatiti ca manageri.
“Eu cred ca legea prevede o idee foarte buna. Conditia este ca directorii sa fie foarte bine pregatiti pentru a coordona acest concurs. Acest lucru se petrece in majoritatea tarilor din Uniunea Europeana si este logic ca fiecare conducere a scolii sa isi aleaga personalul cu care vrea sa lucreze, in contextul unei prevederi cadru in acest sens”, a spus Nicolae Lazim, directorul Colegiul Tehnic “Anghel Saligny”.
Modificarea anuntata cu surle si trambite de catre ministrul Daniel Funeriu nu este, insa, o noutate. Pe vremea fostului ministru taranist si apoi liberal, Andrei Marga, inainte de 2000, a fost demarat un proiect-pilot in acest sens, care a avut mare succes. Un exemplu este Colegiul National “Gheorghe Sincai”.
“Eu cred, totusi, in concursuri organizate la nivelul scolii, asta si pentru ca am avut o asemenea situatie. Am avut in trei sau patru ani selectie si angajare in cadrul unitatii de invatamant. A fost o treaba foarte grea, dar am facut-o foarte serios si a fost o reusita in fiecare an. Am avut ani in care am scos la nivelul scolii si sapte-opt catedre”, a relatat Ioan Muresan, directorul Colegiului National “Gheorghe Sincai”.
Directorul spune ca au fost chemati dascali din institutii de invatamant superior care sa supervizeze concursurile de ocupare pe posturi. Acestea au fost o mare reusita, intrucat cei 15 angajati la “Sincai” in acea perioada “au dat randament maxim”.
Sursa: Catalin Tineghe