NATO incearca sa foloseasca la maximum criza din Ucraina pentru a dovedi ca inca este nevoie de existenta sa, a declarat marti reprezentantul permanent al Rusiei la Alianta Nord-Atlantica, Aleksandr Grusko, citat de Itar-Tass, in pagina electronica.
„In aceste zile, reprezentantii NATO au vorbit mult despre cat de important este pentru alianta sa se trezeasca din somn si, judecand dupa entuziasmul si retorica privind aparitia unei noi amenintari in Europa, NATO incearca sa foloseasca la maximum criza ucraineana pentru a demonstra ca inca este nevoie de ea (alianta) in actualul mediu de securitate” , a declarat el.
„Scopul acestei intensificari deliberate a retoricii este simplu – sa reanimeze blocul, sa aiba mai multi bani pentru nevoile militare. Iar aceasta necesita un inamic”, a adaugat el.
„Baza argumentului este construita pentru a demonstra ca Rusia are unele planuri de expansiune„, a continuat el, adaugand ca in acest scop au fost inventate noi amenintari. „Astfel, unul dintre sefii militari ai NATO a enuntat o formula universala ce explica orice miscare de protest – totul denota mana Moscovei”, a afirmat el.
„In acelasi timp, ei prefera sa nu vada contributia pe care tara noastra a avut-o la renuntarea la mostenirii Razboiului Rece si la incheierea cursei inarmarii. Daca este sa spunem adevarul, Europa ar trebui sa ii fie recunoscatoare Rusiei ca isi cheltuieste doar 2 procente din PIB pentru aparare. Acum, in aceasta campanie, contribuabilii vor fi taxati suplimentar pentru aparare”, a declarat Grusko.
„Alianta neaga faptul ca criza din Ucraina este una interna si, in pofida tuturor momentelor tragice, continua sa vorbeasca despre interferenta externa in regiunile din estul Ucrainei”, a adaugat ambasadorul rus. „Acum sper ca, dupa ce a vazut cozile de asteptare lungi de la sectiile de votare din Donetk si Lugansk, NATO va recunoaste ca aceasta este societatea civila si nu miticii «agenti provocatori». Daca alianta este cu adevarat interesata de reducerea tensiunilor, asa cum pretind reprezentantii sai, aceasta poate contribui cerand regimului de la Kiev sa puna capat operatiunii punitive, sa isi retraga trupele si incetand ajutor acordat acestuia”, a conchis Grusko.
Sursa: Mediafax