Vezi VIDEO
Locuitorii din Tautii Magheraus si Baita sustin ca medicul veterinar le percepe o taxa de 5 lei pentru vaccinarea antirabica a cainilor, desi vaccinul ar trebui sa fie gratuit. Reprezentantii Directiei Sanitar-Veterinare (DSV) Maramures spun ca, intr-adevar, vaccinarea este gratuita, insa medicii veterinari cer respectiva suma pentru deparazitarea cainilor, iar totul nu este decat o confuzie.
5 lei pentru vaccinarea unui caine. Aceasta este taxa perceputa pentru o actiune care ar trebui sa fie gratuita, acuza localnicii din Tautii Magheraus, acre arata ca, desi conform legii, vaccinarea antirabica ar trebui sa fie gratuita, realitatea din teren este alta.
„Am platit 5 lei pentru vaccin. Chitanta nu am primit. Ne-au trecut in caiet doar numarul de casa, varsta cainelui si am semnat. Veterinarul doar a vaccinat cainele, nu l-a deparazitat”, a spus Zamfir Timis.
O alta localnica a povestit ca, pe langa ca a platit acest serviciu, cei doi caini pe care i-a avut au fost vaccinati cu acelasi ac.
“Am platit anul trecut 5 lei pentru un catel. Eu, cum am avut doi, am platit 10 lei. Acul folosit era pentru toti cateii acelasi, cred ca se vaccinau cu un ac 100 de catei. Nu am primit nicio chitanta, doar se trecea in registru numele catelului”, a arata Melinda Straca.
Tehnicianul veterinar care a facut vaccinarile spune ca taxa este pentru deparazitarea cainilor, nicidecum pentru vaccinul antirabic. “Vaccinul ca atare este, intr-adevar, gratuit, dar pe langa acesta, se face o deparazitare interna a cainilor si asta se plateste”, a explicat Lorand Szebestyen, tehnician veterinar.
Aceeasi explicatie o ofera si reprezentantii DSV Maramures. „Este o confuzie, pentru ca in momentul in care actiunea se desfasoara in curtea cetateanului, colegii mei percep bani pentru actiunea de deparazitare, deoarece o vaccinare este conditionata de o deparazitare facuta in prealabil, pentru ca efectul vaccinului sa fie maxim si atunci se produce o confuzie care ne produce, din pacate, probleme”, a declarat Vasile Pop, directorul executiv adjunct al DSV Maramures.
Vaccinul antirabic se face anual, statul subventionand campania de vaccinare pentru a preveni raspandirea turbarii. Rabia este o boala infectioasa care ataca sistemul nervos si cauzeaza encefalita, modul de transmitere fiind prin contactul direct cu sangele animalului bolnav.
Sursa: Andrei Gherghel