Federatia Editorilor din Romania (FER) considera ca rezultatele licitatiei de manuale pentru clasele I si a II-a sunt „profund viciate” de evaluarea „inadecvata si eronata”, fapt pentru care solicita anularea licitatiei, asumarea raspunderii de catre cei vinovati si demisia directorului CNEE si a ministrului Educatiei.
„Un punct controversat este acceptarea de catre CNEE a ofertelor de pret aflate mult sub pretul estimat de autoritatea contractanta, desi au fost sesizari chiar la sedinta de deschidere a ofertelor. De exemplu: manualul de comunicare in limba romana pentru clasa I a fost estimat de CNEE la un pret de 8,22 lei. Editurile cu traditie in domeniu au avut oferte de pret in jurul sumei de 8 lei (acoperind cu greu costurile)”, sustin editorii intr-un comunicat remis presei.
Potrivit acestora, „cativa” ofertanti au venit cu preturi „neobisnuit de mici”, cu mult sub baremul de 70% prevazut de legislatie (Siveco+Litera au ofertat un pret de numai 4,74 lei, iar recordul a apartinut CD Press, cu numai 4,65 lei).
„Pretul include atat partea de print (drepturi de autor, cheltuieli de editare, tipar full-color, 120 de pagini, format mare, brosat, doua volume etc.), cat si doua CD-uri cu manualul digital. Preturile foarte mici oferite de unii participanti la licitatie sunt greu justificabile. Daca cineva doreste sa cumpere chiar si numai doua CD-uri goale, de proasta calitate, nu prea le poate achizitiona sub 1-1,5 lei (deci aproape un sfert din pret). Costurile strict materiale (tipar, hartie, cd, imprimare, transport) depasesc, de regula, preturile suspecte de dumping. Comisia era obligata de lege sa ceara justificari acelor ofertanti care au propus preturi aflate sub 70% din valoarea estimata de autoritatea contractanta. CNEE si MEN n-au comunicat daca s-a facut aceasta analiza. Solicitam, in spiritul transparentei ca explicatiile ofertantilor in cauza sa fie facute publice, precum si motivele acceptarii lor de catre comisie, in cazul in care comisia a dispus aceasta verificare. Pentru a se vedea daca manualele declarate castigatoare indeplinesc toate criteriile tehnice cerute, solicitam ca ceilalti ofertanti sa le vada, spre a se elimina astfel orice suspiciune de partinire in evaluarea tehnica”, se arata in comunicatul FER.
Editorii precizeaza ca MEN si CNEE „nu sunt la prima abatere” de la calendarul auto-impus al licitatiei.
„Probabil cea mai grava este intarzierea nejustificata si, consideram noi, ilegala a anuntarii rezultatelor, care ar fi trebuit sa aiba loc pe 28 iulie si, in fapt, a fost facuta numai pe data de 4 august. CNEE nu a oferit nicio explicatie in aceasta privinta. Nu intelegem de ce a fost nevoie de 18 zile pentru a se evalua doar 9 proiecte de manuale, celelalte fiind eliminate abuziv din start, pe motive tehnice (si de pret) si nemaifiind supuse analizei de continut. Suspectam ca aceste criterii eliminatorii au fost introduse dupa sedinta de deschidere a ofertelor, deoarece la deschiderea plicurilor nicio oferta nu a fost eliminata pentru neindeplinirea baremului de 43 puncte pentru pret, criteriu invocat abia acum”, se arata in comunicatul FER.
Reprezentantii FER afirma ca nu stiu cine au fost evaluatorii, iar o buna parte din observatiile evaluatorilor nu sunt „reproductibile” pe proba martor a ofertantilor.
„In concluzie, apreciem ca aceasta licitatie de manuale a fost organizata defectuos din punct de vedere managerial si s-a dovedit prin sutele de clarificari si contestatii o adevarata catastrofa administrativa, drept pentru care solicitam demisia directorului CNEE si a ministrului Educatiei„, se mai afirma in comunicat.
Sursa: Agerpres