![]() |
![]() |
![]() |
![]() |
![]() |
![]() |
![]() |
![]() |
![]() |
![]() |
![]() |
![]() |
Vezi GALERIE FOTO – Inundatii in Maramures
Vezi VIDEO – Inundatii in Maramures
Vezi VIDEO – Bilantul inundatiilor
Vezi VIDEO – E58 acoperit de mal la Cicarlau
Vezi VIDEO – Ape revarsate in Tautii Magheraus
Vezi VIDEO – Cod portocaliu pe Barsau, inundatii la Valenii Somcutei
Vezi VIDEO – Stanci pe DN18, in Pasul Gutai
Vezi VIDEO – Cai salvati din apele raului Lapus
Vremea rea din ultimele ore a creat probleme in mai multe zone ale judetului, inclusive in Baia Mare unde in cursul diminetii paraul Craica a iesit din matca si a inundat strazile Paltinisului, Jandarmeriei si pasajul de cale ferata de la iesirea din Baia Mare. Apele au colectat si transportat deseuri menajere (peturi, materialele lemnoase si textile) si au blocat cursul, atfel incat Craica s-a revarsat din nou. Pompierii militari au intervenit, tot azi, 16 mai, in localitatea Buciumi pentru evacuarea apelor din subsolul a 15 gospodarii inundate. Pericol de inundatii exista si pentru gospodariile aflate langa raurile Barsau, Cavnic, Firiza si Nistru. DN 18, prin Pasul Gutai, a fost blocat pe un sens de stancile cazute pe carosabil, insa la orele amiezii circulatia a fost reluata.
Faza intai de aparare pe digul de la Remetea Chioarului
O viitura s-a anuntat pentru noaptea de duminica spre luni (16/17 mai) pe raul Lapus, la Bozanta Mica. Apele ar putea sa inunde localitatile din aval, insa numai dupa ora 2 – cand este asteptata unda de viitura. Inainte cu o jumatate de ora de miezul noptii, la podul de la Catalina, pe digul Remetea Chioarului, s-a intrat in faza intai de aparare.
Hidrologii au estimat ca viitura pe raul Lapus se va propaga in cursul diminetii de luni, in jurul orelor 2.00-3.00. In acest sens, au fost avertizati membrii comitetelor locale pentru situatii de urgenta din localitatile Recea si Tautii Magheraus. Despre viitura asteptata in aceasta noapte la Lapusel au fost anuntata si comunitatea de rromi care traiesc in apropierea raului, la Bozanta Mica.
Ca o masura de preventie, s-a solicitat monitorizarea permanenta a podurilor si podetelor si a zonelor inguste cu posibilati de formare a torentilor, in scopul de a evita blocarea acestora cu plutitori si indepartarea materialelor ce pot obtura cursurile de apa.
Raul Lapus a iesit din matca la Catalina
Tendinta debitelor raului Lapus era in crestere in jurul orei 23.00, cand apele au iesit din matca la podul de la Catalina si a inundat terenurile agricole din zona. Seful Centrului Operational al ISU Maramures, maior Ioan Muresan, impreuna cu un reprezentant al Institutiei Prefectului s-a deplasat la podul de la Catalina si a discutat cu angajatii SGA si primarul comunei Coltau, respectiv cu familia a carei gospodarie este amplasata la podul peste raul Lapus, la intrarea in localitatea Catalina.
Au fost luate masurile de interventie necesare pentru evacuarea familiei si animalelor din gospodarie de catre pompierii militari, in cazul in care situatia o va impune.
Avertizari de viitura pe mai multe cursuri de apa
Dimineata de duminica s-a impus atentionarea cu cod galben pe raurile Cavnic, Firiza si Busag, iar pe raul Barsau s-a schimbat atentionarea din cod rosu in cod portocaliu dupa ce debitele s-au mai redus. In cursul diminetii de duminica, pe raul Iza, la statia hidrometrica Sacel, a fost instituit, de asemenea, codul portocaliu.
Dispeceratul Sistemului de Gospodarire a Apelor si Centrul Operational pentru Situatii monitorizeaza permanent evolutia hidrologica pe cursurile de apa pentru ca echipele sa fie pregatite de interventie, daca situatia o va impune.
Craica a iesit din nou din matca
Apele paraului Craica au iesit pe strazile Paltinisului si Jandarmeriei din Baia Mare. S-a produs inundarea arterei de circulatie in zona pasajului de cale ferata, la iesirea din Baia Mare spre localitatea Satu Nou de Jos – Catalina, dar circulatia rutiera nu a fost blocata. Pompierii au intervenit pentru desfundarea gurilor de canal blocate de aluviuni si pentru a readuce situatia sub control.
Probleme s-au semnalat si pe strada Sudului din Baia Mare, unde canalizarea s-a infundat astfel incat apa a ajuns in curtile catorva gospodarii. Florica Gleb, una dintre locatare, a povestit ca s-a trezit la ora 5 dimineata cu curtea inundata. „A iesit baiatul sa vada ce e si a incercat sa scoata apa din curte. La noi de fiecare data cand ploua se intampla la fel. E tare proasta canalizarea. Din cauza ploilor s-a infundat si apa a ajuns la noi”, a spus femeia.
Inundatii pe strada 9 mai si langa Universitatea de Nord
Tot in Baia Mare s-au inregistrat probleme in urma precipitatiilor din cursul noptii si pe strada 9 Mai, unde au fost inundate beciul si curtea unei gospodarii. Pompierii militari s-au deplasat la fata locului si au intervenit cu motopompe pentru evacuarea apei din beciul si curtea gospodariei. De asemenea, a fost inundat si subsolul unui bloc de locuinte, datorita revarsarii Vaii Nucului. Mai multe canalizari de pe strazile Ghioceilor si Victor Babes sunt infundate. Cantitatea maxima de apa inregistrata a fost de 27 l/mp in Baia Mare.
Subsoluri inundate pe strada Culturii din Baia Mare
Centrul operational al Inspectoratului Judetean pentru Situatii de Urgenta a primit, tot in cursul zilei de duminica, un apel telefonic pe sistemul unic de apeluri de urgenta in care au fost anuntati despre inundare blocului unui subsol de pe strada Culturii din Baia Mare. La fata locului s-a deplasat o autospeciala, iar pompierii militari actioneaza pentru evacuarea apei din subsolul blocului si al Universitatii Vasile Goldis.
Zid de sprijin afectat in Baia Sprie
Debitul crescut al raului Sasar a afectat o portiune de 25 de metri de zid de sprijn al malului raului in orasul Baia Sprie, langa biserica ortodoxa de lemn. Zidul s-a prabusit, iar puntea pietonala din apropiere a fost inchisa circulatiei pietonilor pentru a nu pune viata cetatenilor in pericol. Comitetul local pentru situatii de urgenta va evalua valoarea pagubelor, in vederea efectuarii lucrarilor necesare pentru refacerea zonei afectate.
Cod rosu pe raul Barsau
Pompierii militari au intervenit si in localitatea Buciumi pentru evacuarea apelor din subsolul a 15 gospodarii inundate. A fost transmisa o avertizare de cod rosu pe raul Barsau, urmare a atingerii cotei de 198 cm la statia hidrometrica.
Prefectul Sandu Pocol, in calitate de presedinte al Comitetului Judetean pentru Situatii de Urgenta, a dispus deplasarea la fata locului a pompierilor militari care actioneaza in zona impreuna cu membrii comitetului local pentru situatii de urgenta. In jurul orei 10.00, cand apele Barsaului au mai scazut, s-a schimbat atentionarea din cod rosu in cod portocaliu.
Inundatii s-au inregistrat si la Valenii Somcutei, unde autritatile locale au intervenit pentru indepartrea aluviunilor aduse de ape paraului care trece prin localitate pe sosea si in curtile unor gospodari.
Apele au intrat in peste 100 de gospodarii din tot judetul
Un prim bilant al efectelor negative ale precipitatiilor cazute sub forma de averse, realizat duminica inainte de orele pranzului, a indicat faptul ca au fost afectate de inundatii localitatile Baia Mare, Targu Lapus, Baia Sprie, Somcuta Mare si Cicarlau.
“Au fost inundate 11 locuinte si 73 de anexe gospodaresti; 58 hectare de teren arabil; 67 hectare de pasuni si fanete; 2 posturi de transformare si o retea electrica (Somcuta Mare); 7 retele de canalizare; un dig si o aparare de maluri; 2km de drumuri nationale si 22 km de drumuri comunale”, s-a precizat intr-un comunicat al Comitetului Judetean pentru Situatii de Urgenta. Apele au transportat aluviuni si material lemnos care au colmatat 5 poduri si 47 de podete. De asemenea, au fost afectate si 3 punti pietonale.
Bolovani pravaliti pe DN 18, in Pasul Gutai
Doua stanci s-au prabusit pe drumul national 18, in Pasul Gutai, (la km 25, urcarea dinspre orasul Baia Sprie). Bolovanii au blocat un sens al DN 18. Prefectul Sandu Pocol a fost informat despre situatia aparuta si a dispus echipelor de interventie sa actioneze pentru degajarea frumului national.
Circulatia rutiera s-a desfasurat pana in jurul orei 11.00 pe un singur sens. Echipaje ale politiei rutiere s-au deplasat in zona pentru a dirija traficul rutier si a permite angajatilor de la sectia de drumuri nationale sa intervina cu utilaje pentru a indeparat bucatile de stanca de pe carosabil. O echipa de muncitori a lucrat pentru indepartarea bolovanilor de pe carosabil, iar circulatia s-a reluat in conditii normale. Citeste si: ACTUALIZARE – INFO TRAFIC – Circulatia masinilor pe DN 18, in Pasul Gutai, a fost oprita temporar
Trafic ingreunat pe E58 la Cicarlau
Circulatie rutiera este deviata si pe drumul European (E 58), prin comuna Cicarlau. Precipitatiile cazute pe parcursul noptii au dus la cresterea debitului unei vai din comuna Cicarlau, iar aluviunile aduse de apa au blocat un podet, revarsandu-se peste drumul european.
La fata locului s-au deplasat echipaje de politie si membri ai comitetului local pentru situatii de urgenta. Pentru a permite interventia angajatilor de la drumurile nationale sa intervina cu utilaje pentru decolmatarea podetului, circulatia rutiera pe E58 a fost deviata de catre politisti, prin comuna Cicarlau, pana la restabilirea situatiei.
Copaci cazuti pe mijlocul dumului spre Sabisa
De asemenea, mai multi conducatori de autovehicule au sesizat, prin telefonul unic de apeluri de urgenta 112, Centrul operational al Inspectoratului Judetean pentru Situatii de Urgenta ca doi copaci au fost transportati de torenti pe carosabilul drumului european 58, pe tronsonul dintre localitatea Cicarlau si Sabisa. Circulatia rutiera nu a fost blocata. Angajati de la sectia de drumuri nationale au intervenit si au indepartat materialul lemnos de pe carosabil.
Cai ramasi izolati pe o insula de pe raul Lapus
Pompierii militari au intervenit pentru salvarea a doi cai pe raul Lapus. Un tigan din localitatea Bozanta Mica si-a lasat caii la pascut in aceasta dimineata, pe o insula de pe raul Lapus. Debitele raului au crescut, iar caii au fost surprinsi de ape în mijlocul raului. Barbatul a cerut ajutor prin sistemul unic de apeluri de urgenta, 112.
Seful Centrului Operational al ISU, maior Ioan Muresan, s-a deplasat la fata locului împreuna cu primarul comunei Recea si membri ai comitetului local pentru situatii de urgenta. Apele raului erau crescute si aveau un debit rapid pe Lapus la orele diminetii. Pompierii militari s-au deplasat cu o barca pe insulita si au dezlegat cabalinele.
Animalele au fost restituite proprietarului la orele pranzului, pompierii militari reusind sa le recupereze din aple involburate ale Lapuslui dupa ce acestea au fost aduse inot pe langa barca.
Prefectul a criticat primarii localitatilor inundate
Prefectul de Maramures, Sandu Pocol, care s-a deplasat in teritoriu pentru a verifica modul in care s-a actionat in mai multe situatii de urgenta, a criticat primarii din localitatile afectate de inundati, acuzand faptul ca nu s-a facut cum trebuie salubrizarea.
“Am vazut raul Iza care a inundat suprafete de terenuri agricole la Sighetu Marmatiei si numeroase pet-uri si resturi de material lemnos transportate de raul Tisa la Remeti. La Cicarlau cele doua podete au fost colmatate de aluviuni (mal si nisip), dar si de material lemnos”, a declarat prefectul.
Drum acoperit de aluviuni dinspre Bistrita Nasaud spre Moisei
Precipitatiile au afectat si judetul Bistrita-Nasaud, iar traficul rutier pe DN17C Nasaud – Moisei a fost afectat mai multe ore din cauza aluviunilor de pe carosabil. Cea mai afectata zona a fost la kilometrul 42, intre localitatile Telciu si Fiad, unde drumarii au intervenit pentru degajarea carosabilului de aluviuni. Chiar si la orele serii, circulatia era afectata partial.
Tot in Bistrita-Nasaud, o mare parte din DJ 171 s-a rupt in zona Lunca Borlesei, iar pe DJ170 erau aluviuni pe teritoriul localitatii Negrilesti. De asemenea, pe alte cateva drumuri judetene si comunale se circula ingreunat din cauza apei care s-a strans pe partea carosabila.
Cantitatile de precipitatii cazute in localitatile din Maramures in noaptea de sambata spre duminica (15/16 mai):
Precipitatiile cazute au avut urmatoarele valori la statiile hidrometrice:
Ocna Sugatag 31,4 l/mp;
Baia Mare 27 l/mp;
Lapusel 27 l/mp;
Razoare 17,4 l/mp.
Sursa: eMM.ro