Vezi VIDEO
Demersurile pentru achizitionarea sediului fostei companii miniere Remin Baia Mare au fost reluate. In sedinta Consiliului Local Baia Mare de azi, 31 ianuare, s-a votat pentru declansarea procedurilor in vederea achizitionarii cladirii aflate in Piata Revolutiei, municipalitatea revenind asupra planului de a transfera sediul primariei in acest imobil, pentru ca in vechiul sa poata uni serviciile din subordine. Pana la finalul anului, alesii locali si-au propus sa devina proprietari pe imobilul Remin Baia Mare si pe terenul de sub el, pentru a caror achizitie ar fi nevoie de circa 2 milioane de euro.
O comisie din care fac parte primarul Catalin Chereches, viceprimarii Dumitru Matei si Istvan Ludescher, precum si consilierii Radu Stef si Mariana Pop a fost delegata sa se ocupe de aceasta problema care a framantat si vechiul legislativ, pentru ca intentia preluarii sediului a existat inca dinainte de 2006. Fie prin vanzare directa, fie prin licitatie are in plan municipalitatea sa cumpere fostul sediu al companiei miniere, dupa cum a declarat secretarul Primariei Baia Mare, Rodica Brad.
”Intentia achizitionarii acestui imobil rezida de foarte multa vreme si noi am avut in timp tot felul de hotarari prin care am incercat sa achizitionam acest imobil. Acum, aceasta comisie se va intalni cu lichidatorii, va vedea evaluarea imobilului si probabil ca va face catre lichidator o solicitare de vanzare prin oferta directa, dar aceasta trebuie sa fie aprobata si de Adunarea generala a creditorilor. Daca creditorii nu sunt de acord, a doua modalitate este vanzarea prin licitatie. Comisia, dupa ce va propune un pret, se va trece in consiliu. Valoarea de expertiza este de 8,7 de milioane de lei noi”, a explicat pentru eMaramures secretarul Primariei Baia Mare, Rodica Brad.
Demersurile pentru cumpararea sediului Remin Baia Mare sunt anevoioase, deoarece fosta companie este in insolventa iar procesul este inca pe rol. Primaria, la fel ca si ceilalti creditori, depinde de magistrati si executori. Contactat de eMaramures, directorul Remin, Ovidiu Galca, a subliniat tocmai faptul ca transferul de proprietate trebuie sa respecte legislatia. El a refuzat sa precizeze valoare de piata a imobilului.
“S-a mai incercat acest lucru, din pacate nu s-a reusit. Noi suntem deschisi acestei colaborari si consider ca e ok. Tot sprijinul il va acorda compania Remin. Sa nu uitam ca suntem in insolventa si toata aceasta procedura care se va demara se va face cu respectarea normelor legale. Sanse exista, dar cu respectarea legii. Sa vedem ce va urma, pentru ca va fi o actiune impreuna cu primaria. Noi, administratorii judiciari, aprobarea creditorilor… Este de lucru, dar nu imposibil”, a declarat Ovidiu Galca.
Demersurile pentru cumpararea sediului Remin au fost demarate inca de pe vremea fostului primar, Cristian Anghel, care a propus aceasta investitie pentru comasarea serviciilor din cadrul primariei in centrul orasului. La sedinta Consiliului Local Baia Mare de azi, reprezentantii municipalitatii nu au indicat si sursa de finantare pentru aceasta achizitie.
“Este o treaba foarte buna mutarea, in conditiile in care celelalte servicii ale primariei se vor muta in cladirea actuala. Atunci, intr-adevar toate vor putea fi tinute sub control si activitatea va fi mult imbunatatita”, a declarat Stefan Pop, consilier local.
Cladirea Remin Baia Mare si cei 5.700 de metri patrati care o inconjoara figurau in inventarul facut public de AVAS la sfarsitul anului 2007 cu o valoare contabila de 9.489.783,41 lei. In prezent, procentul de ocupare a terenului este de 56,54%, iar suprafata libera de constructii masoara aproape 2.500 de metri patrati.
Sursa: Anca Popescu