Vezi VIDEO – misiune dificila
Vezi VIDEO – scosi morti
Vezi GALERIE FOTO
Toti cei cinci barbati dati disparuti inainte cu o zi intr-o galerie de mina din zona Valea Borcutului au fost gasiti morti de membrii echipei de salvatori minieri care a intrat sub pamant ca sa ii caute. Operatiunea de salvare initiata in dimineata zilei de azi, 29 decembrie, de specialistii veniti de la Petrosani s-a transformat intr-o actiune de scoatere la suprafata a corpurilor neinsufletite ale celor decedati in Galeria Borzas, fapt confirmat de un membru al echipei de interventie. 12 salvatori minieri si o calauza au intrat in mina dupa persoanele ramase in interior, iar la cateva minute bune unul dintre ei a revenit cu tragica veste.
„Toti sunt morti. I-am gasit pe toti intr-un singur loc, unul peste celalalt, intr-o zona dificila. Sunt undeva la aproximativ 500 de metri, la intrarea in put. E lipsa de oxigen acolo. Din cauza asta au murit toti. Se merge si taras si pe burta, e dificil accesul acolo”, a declarat Gheorghe Mununar, seful Statiei Centrale de Salvare Miniera Petrosani.
Purtatorul de cuvant al Comitetului Judetean pentru Situatii de Urgenta Maramures, Dan Buca, prezent la locul interventiei, a declarat pentru eMaramures.ro ca salvatorii minieri au coborat mult sub pamant pana sa observe cadavrele celor cinci barbati. „Accesul este dificil. Au fost portiuni in care s-a inaintat taras. Din primele date comunicate de catre coordonatorul echipei de salvatori minieri se pare ca decesul celor cinci persoane a fost provocat de lipsa oxigenului„, a spus el.
Azi, 29 decembrie, in cursul orei 11.00, trupurile a doi dintre barbati au fost scoase la suprafata, acestea fiind transportate la morga Spitalului Judetean Baia Mare pentru efectuarea necropsiei. La circa o ora si jumatate, aproximativ 12.30, si corpurile neinsufletite ale celorlalti trei barbati au fost recuperate de echipele de salvare.
Vezi identitatea victimelor: INVESTIGATII – Parchetul Baia Mare a preluat dosarul baimarenilor morti in galeria de mina de pe Valea Borcutului
Intr-o prima etapa a fost asigurata zona pentru ca salvatorii sa nu fie la randul lor in pericol. Gheorghe Mununar a precizat ca in subteran multe din galerii sunt prabusite. „Pozitia corpurilor era una nefireasca. Ei au avansat si au avansat iar pentru ca au ramas fara oxigen, au lesinat. Sunt 300 de metri, 50 de metri pe verticala si apoi alti 300 de metri pe orizontala„, a mai precizat specialistul venit de la Petrosani.
Operatiunea a implicat o desfasurare de forta incredibila. Inca de aseara, reprezentanti ai institutiilor de prim-ajutor au fost mobilizate in zona. In actiune au fost implicati pompieri, jandarmi, echipaje ale SMURD si Serviciului Judetean de Ambulanta, politisti, unii dintre ei ramanand in zona inca de la semnalarea accidentului. De o noapte lunga si friguroasa au avut parte acestia. Lor li s-au alaturat in cursul diminetii prefectul Sorin Rednic, precum si sefii IPJ si ISU Maramures, Viorica Marincas si Ioan Pop. De asemenea, s-a apelat la sprijinul unor specialisti minieri care cunosc galeriile miniere de pe Valea Neamtului si Valea Borcutului.
Doar cu echipament special s-a putut intra in subteran, aerul in galerii fiind extrem de rarefiat. „Au fost 12 persoane care au patruns in galerie. Pe final au fost ajutati de pompieri, jandarmi si personalul medical de prim-ajutor. Cadavrele recuperate din mina au fost transportate la medicina legala pentru a se stabili cauzele decesului. S-au facut toate eforturile omenesti posibile pentru a ajunge la ei, dar din pacate nu au putut fi salvati”, a declarat Dan Buca, purtator de cuvant ISJSU.
Printre victime se afla si un tanar in varsta de 18 ani, care a intrat in mina in cursul zilei de ieri, 28 decembrie, impreuna cu fratele sau, pentru a-i cauta pe cei trei barbati disparuti inainte cu o zi. Ceilalti au varste cuprinse intre 33 si 42 de ani. Cercetarile cu privire la modul in care cele cinci persoane au intrat in galerie sunt continuate de politisti, sub coordonarea procurorilor de la parchet.
La actiunea de salvare a persoanelor din galerie au participat angajati din structurile teritoriale ale Ministerului Afacerilor Interne (I.S.U., doi ofiteri; 12 subofiteri; un maistru militar, patru paramedici si doi voluntari SMURD; I.J.J., doi ofiteri, 13 subofiteri IJP, patru ofiteri, sase agenti; trei CJSU), cu 16 autovehicule; patru cadre medicale de la Serviciul Judetean de Ambulanta cu doua autovehicule de salvare; 14 salvatori minieri si alte sase persoane.
Gura Borzas, unde si-au gasit sfarsitul cei cinci baimareni, face parte dintr-un sistem mai complex de aeraj a galeriilor miniere care au apartinut de Exploatarea Miniera Sasar. Specialistii au aratat ca aceasta este amenajata pe modelul etaje cu subetaje si permitea dirijarea curentilor de aer inspre abataje. In zona exista mina principala de pe Valea Borcutului, dar si mina veche – Wilhelm – ambele incluse in proiectul de inchidere si ecologizare din anul 2006. Dan Buca a aratat ca galeria in care s-a produs accidentul mortal era securizata, insa localnicii aflati in cautare de fier vechi au vandalizat-o, indepartand inclusiv bolovanii care au fost pusi in gura ei pentru a bloca acesul in subteran.
CITESTE SI:
ACTUALIZARE 8 – SALVARE – Cinci barbati au disparut intr-o galerie de mina dezafectata de pe Valea Borcutului (GALERIE VIDEO si FOTO)
CITESTE SI:
TRAGEDIE – MINA VALEA BORCUTULUI – Cinci familii in doliu dupa accidentul mortal produs in Gura Borzas (GALERIE VIDEO)
Sursa: Anca Popescu Glodan