Vezi VIDEO
Situatia dramatica a unui grup de 50 de locuitori din comuna Botiza a fost semnalata azi, 3 mai, ministrului de externe, Teodor Baconschi, caruia i s-a cerut sa intervina rapid pentru a-i ajuta pe mai multi muncitori romani, inclusiv cei din Maramures, despre care s-a aflat ca sunt tratati ca si sclavii de administratorii unei firme din Germania. Semnalul de alarma a fost tras de senatorul maramuresean Gheorghe Mihai Barlea, care a fost contactat telefonic de unul dintre muncitori care i-a povestit chinurile la care este supus impreuna cu ceilalti angajati. Vasile Brumar, unul dintre maramuresenii aflati in strainatate, a spus ca grupul a plecat la munca, la agricultura, in data de 25 aprilie, cand li s-a promis ca vor munci 8 ore pe zi, nu 14-15.
Intr-o interpelare adresata ministrului Teodor Baconschi, parlamentarul maramuresean a precizat ca a fost sunat din Germania de Vasile Brumar din Botiza, iar acesta i-a povestit ca, impreuna cu un grup de aproximativ 50 de muncitori maramureseni, trece prin momente de groaza.
Maramuresenii, dar si alti romani au fost recrutaţi de firma Lohner, in localitatea Inchenhofen, pentru munca in Germania. Muncitorii au ajuns in strainatate in urma cu 10 zile, dar odata ajunsi la destinatie, li s-au confiscat actele de identitate si au fost fortati sa munceasca 16 ore pe zi desi in contract ziua de munca era prevazuta de opt ore, a aratat senatorul.
Maramuresenii lucreaza la o ferma agricola, dupa cum a mai declarat Barlea. El nu are prea multe informatii despre soarta municitorilor, dar a aratat ca ”oamenii sunt disperati, fara bani, traind experienta unui veritabil sclavaj prin lipsirea lor de libertate si fara resurse de hrana si reintoarcere acasa.”
Parlamentarul i-a cerut ministrului de externe sa intervina la Ambasada Romaniei din Germania ”pentru a salva acest grup de muncitori si a sesiza organele abilitate din Germania pentru a lua măsurile necesare”.
Vasile Brumar, unul dintre maramuresenii aflati in strainatate, a spus ca grupul a plecat la munca, la agricultura, in data de 25 aprilie.
„Am plecat din tara cu contracte. Cand am sosit aici, contractul nu s-a mai respectat. Oamenii o fost foarte folositi la lucru, lucrau cate 14,15 ore la zi si mai mult si le treceau numai sapte-opt ore. Lucrau de la ora 3 dimineata, la lumina lanternelor si stateau in cap toata ziua ca sa culeaga sparanghel. Nu le dadeau masa, nu le dadeau nimic. Nici dimineata, nici la pranz. Nici macar in pauza nu ii lasau. Noi am refuzat sa lucram asa, apoi nu ne-o dat de lucru. O vrut sa schimbe contractul, dar noi am refuzat. Am cerut sa ne duca acasa. Am cautat ajutor, ca nu era chip sa lucram asa”, a declarat Vasile Brumar pentru radio eMaramures.
Acesta a spus ca un delegat al firmei a venit in Botiza, iar dupa ce a semnat contracte cu muncitorii si i-a transportat in Germania. Maramuresenii au avut incredere in nemti, mai ales ca unii dintre ei au mai lucrat in ferma agricola si in anii trecuti. „Ne-au imbarcat si ne-au dus. Noi am mai fost, dar acum e cu totul altceva. Ne-au cazat, dar nu ne mai dau mancare la cantina. Mesele de amiaza nu ni le-au mai dat insa. Nu se poate ca in 15-16 ore cat lucrezi sa traiesti numai cu un sandwich, cum ne-o dat ei. Trebuiau sa il manance in 10 minute si iar sa treaca la lucru„, a spus Vasile Brumar.
El a spus ca multi dintre muncitori au plecat pentru ca nu au rezistat conditiilor de munca, iar altii, ca si ei, nu s-au putut intoarce in tara pentru ca la sosirea in Germania li s-au ridicat actele de identitate. „Nu le-o dat banii la oameni. Nu se respecta nimic. Oamenii sunt foarte, foarte revoltati. O plecat multi. 100 de oameni o plecat numai de cand suntem noi aici. A venit aici un turc sau ce natie e si de care nu ii place cum arata il trimite acasa. Il aduce direct din camp si il pune sa ii faca bagajele. Nu ai ce comenta nimic.”
Vasile Brumar a spus ca maramuresenii angajati la ferma s-au unit, iar zilele trecut s-au dus toti in fata birourilor sefilor si le-au cerut sa aplice contractul de munca semnat in Botiza. „Tot grupul asta din Maramures ne-am dus sa le cerem drepturile. De care nu i-o placut tonul, i-o dus in birou si le-o facut actele sa ii trimit acasa, pe loc. Noi le-am spus ca am venit sa muncim, dar el a zis ca ne trimite pe toti acasa daca nu ne convine si tot comentam. aici nici macar sa bei apa dintr-o sticla nu ai voi, ca daca te vedea ca te opresti din lucru te trimitea direct acasa”, a declarat barbatul din Botiza.
Ioan Uicar, un alt maramuresean aflat la lucru in Germania, a precizat, pentru eMaramures, ca actele de identitate le-au fost restituite abia dupa interventia diplomatilor romani din Germania, alertati de senatorul Gheorghe Mihai Barlea cu care acestia au luat legatura in disperare de cauza. „O venit, ne-o dat buletinele, le-am dat taloanele, iar noi maine mergem spre casa”, a declarat barbatul.
Senatorul Gheorghe Mihai Barlea a confirmat ca Ambasada Romaniei la Berlin a reactionat rapid si a facut demersuri ca sa ii ajute pe maramureseni. „Am fost sunat de la ambasada si mi s-a comunicat ca oamenilor li s-a pus la dispozitie un autocar ca sa se poata intoarce acasa. 31 dintre ei vor porni maine inspre Romania„, a declarat parlamentarul.
Sursa: M.M.