Vezi VIDEO
Scandal ca la usa cortului, astazi, 27 aprilie, la intalnirea intre reprezentantii primariilor Baia Sprie si Grosi si ai Oficiului de Cadastru si Publicitate Imobiliara Maramures. Problemele de delimitare administrativ-teritoriala au incins atat de tare spiritele incat a fost nevoie de interventia jandarmilor si scoaterea unui consilier din sala pentru ca schimbul de replici neortodoxe sa inceteze.
Motivul conflictului l-a constituit un teren in suprafata de 57 de hectare aflat la limita localitatilor Satu Nou de Sus (apartinatoare de orasul Baia Sprie) si Grosi. Consilierul baisprian Mirel Pop sustinea sus si tare ca terenul este pasunea localitatii Satu Nou de Sus, insa in urma unei sentinte judecatoresti nedrepte, acesta ar intra in ograda comunei Grosi.
Degeaba subprefectul Dorin Buda a atras atentia ca obiectul sedintei de astazi nu este punerea in posesie, ci strict delimitarea teritoriala dintre cele doua localitati si ca nu exista nicio lege care sa le interzica oamenilor din Satu Nou de Sus sa detina teren pe teritoriul comunei Grosi, consilierul Mirel Pop nu s-a lasat convins si pace.
”Noi nu discutam si nu stabilim in cadrul acestei intalniri tehnice dreptul de pasunat sau de proprietate al unor persoane juridice sau fizice. Ne-am reunit pentru a media neintelegerile cu privire la delimitarea administrativ- teritoriala dintre doua localitati. Legea prevede ca oamenii din Satul Nou pot detine in proprietate terenuri sau pasune pe teritoriul administrativ al unei localitati diferire fata de cea de domiciliu”, a spus subprefectul Buda.
Cum Gicu Lupan, primarul comunei Grosi, a evitat sa intre in discutie, consilierul Mirel Pop s-a lansat intr-un schimb dur de replici cu reprezentantul Guvernului in teritoriu, adresandu-i cuvinte jignitoare si acuzandu-l ca vrea sa le fure pasunea oamenilor din Satu Nou de Sus. Ca sa-l calmeze pe reprezentantul localitatii Satu Nou de Sus, subprefectul Dorin Buda a chemat in ajutor jandarmii, care l-au scos pe consilier afara din sala, sa ”ia o gura de aer”.
Intre timp, la sedinta a fost chemat si primarul orasului Baia Sprie, Dorin Pasca, caruia subprefectul i-a cerut sa clarifice situatia pentru consilierul Mirel Pop, care venise la sedinta insotit de mai multi cetateni din Satu Nou de Sus si asistau perplecsi la scandal. Acestia din urma au tinut sa precizeze ca au fost pusi in posesie cu pasunea comunala, prin ordin al prefectului, in anul 1993, insa au imputat faptul ca suprafata de 57 de hectare a fost intabulata comunei Grosi, in baza unui contract de pasunat.
De altfel, consilierul Mirel Pop a lansat acuzatii cu privire la improprietarirea dubla a comunei Grosi cu 57 hectare de pasune comunala, situata pe un alt amplasament, replica la care primarul Gicu Lupan a sarit ca ars negand ca acest lucru s-ar fi intamplat.
In cele din urma, primarii din Baia Sprie si Grosi au calmat spiritele. Subprefectul Buda le-a atras atentia ca cele 57 de hectare de pasune comunala sunt situate pe teritoriul administrativ al orasului Baia Sprie, insa conform unei sentinte judecatoresti, ramasa definitiva si irevocabila, aceasta apartine comunei Grosi.
”Ordinul prefectului, din anul 1993, a fost emis in baza unei hotarari validate de catre Comisia judeteana de aplicare a legilor fondului funciar. Ulterior acest ordin a fost atacat la instanta de judecata care a decis, in anul 1997, ca suprafata de 57 hectare de pasune comunala apartine comunei Grosi”, a precizat Buda.
”Primarul Dorin Pasca urmeaza să initieze demersuri legale pentru a gasi cai de atac extraordinare impotriva sentintei pronuntate la Curtea Suprema de Justitie, in anul 1997. De asemenea, este posibil ca si Primaria Grosi să solicite o expertiza de granituire a celor 57 de hectare de teren”, a concluzionat Dan Buca, purtatorul de cuvant al Institutiei Prefectului.
Subprefectul Dorin Buda a precizat se va deplasa impreuna cu juristii in Satu Nou de Sus pentru a le explica situatia oamenilor si ce cai legale au la dispozitie pentru a-si rezolva problema legata de pasune.
Sursa: Calin Dragomir