![]() |
![]() |
Vezi VIDEO
Angajatii Serviciului Public de Administrare a Patrimoniului Local si Utilitati (SPAPLU) din cadrul Primariei Baia Mare au refuzat sa intre la lucru astazi, 4 mai, la primele ore ale diminetii. Afland in cursul serii trecute ca primesc salarii cu 30% mai mici decat colegii lor din primarie, aproximativ 50 oameni i-au invitat pe reprezentantii executivul administratiei baimarene la sediul institutiei unde lucreaza, pentru a le cere explicatii pentru aceasta diferentiere la lefuri. Discutiile au durat aproape o ora, timp in care conducerea primariei a identificat cateva solutii, care urmeaza a fi supuse dezbaterii Consiliului Local.
Lucratorii de la SPAPLU s-au plans directorului Calin Coros, city managerului Vasile Barbul si viceprimarului Calin Bota de faptul ca muncesc la fel cu colegii lor din primarie, dar primesc mai putini bani. Liderul de sindicat din administratie, Liviu Pop, a spus ca discriminarea a fost cauzata de legea salarizarii unitare, care nu prevede stimulente financiare pentru cei care lucreaza in servicii publice care au personalitate juridica distincta, desi sunt coordonate tot de administratia locala.
“Sunt salarii foarte mici, asa cum am spus, legea salarizarii unitare este incompleta. Si atunci cerem sa se caute solutii si posibilitati de catre executivul primariei si, dupa alegeri, de catre primarul ales, sa putem aduce angajatii, personalul contractual, la o salarizare decenta. Aceasta este dorinta oamenilor. Deocamdata, sunt salarii de mizerie, asa cum le stiti”, a spus Liviu Pop, liderul de sindicat din Primaria Baia Mare si vicepresedinte la nivel national al Federatiei Nationale a Sindicatelor din Administratie.
Seful Serviciului Spatiu Locativ din cadrul Primariei Baia Mare, Gheorghe Fotonea, a aratat ca diferentele in salarizarea functionarilor sunt izbitoare si inechitabile.
“N-au cum oameni care desfasoara aceeasi activitate in administratia publica locala sa fie platiti diferit, si exemple sunt destule. Va dau unul cu casieriile. Nu e posibil ca o casierita din primarie sa primeasca cu 30% mai mult decat una de la SPAPLU”, a aratat Fotonea.
Responsabilii din Primaria Baia Mare au identificat cateva solutii pentru rezolvarea problemei, dar acestea vor trebui dezbatute de catre consilieri locali. Una din variante ar fi chiar privatizarea serviciilor publice cu personalitate juridica aflate in subordinea administratiei locale, insa cea mai aproape de realitate este desfiintarea acestora si trecerea angajatilor SPAPLU la primarie.
“Vom analiza in zilele care urmeaza situatia. Ne punem problema chiar a infiintarii unui serviciu public care sa functioneze pe principiul delegarii de gestiuni pentru anumite activitati reprezentand servicii publice de interes comunitar si chiar, daca va fi cazul sau va exista posibilitatea, sa fie transferati in cadrul Primariei Baia Mare”, a declarat pentru eMaramures.ro viceprimarul Calin Bota.
In acest caz insa, au aratat edilii, angajatii preluati de la fosta societate Energoterm vor fi nevoiti sa isi negocieze contracte colective de munca in parte cu conducerea primariei, prin intermediul liderilor de sindicat.
SPAPLU nu este singurul serviciu unde exista diferente majore in ceea ce priveste salarizarea personalului. In aceeasi situatie se afla angajatii Serviciului Public de Asistenta Sociala si ai Serviciului Public Ambient Urban.
Sursa: Catalin Tineghe