![]() |
![]() |
Vezi VIDEO
Poluare accidentala pe raul Sasar. Ape de mina de culoare rosiatica s-au deversat in cursul dupa-amiezii de ieri, 25 februarie, in raul Sasar. In urma primelor verificari s-a ajuns la concluzia ca fenomenul a fost generat de o surpare a tunelului aflat in administrarea Companiei Nationale Miniere Remin. Probe de apa au fost prelevate ieri, fiind analizate la laboratorul Sistemului de Gospodarire a Apelor Maramures. In urma accidentului, Sasarul a fost transformat intr-un rau de culoare rosie, care amintea de perioada in care minele din Maramures erau inca functionale.
Sistemul de Gospodarire a Apelor Maramures a fost sesizat ieri dupa-amiaza, 25 februarie, cu privire la o posibila poluare accidentala pe raul Sasar, in zona Tunel Cavnic – Suior – Baia Sprie. La fata locului s-au deplasat reprezentanti ai SGA Maramures, Institutia Prefectului, Inspectoratul Judetean pentru Situatii de Urgenta si Garda de Mediu Maramures. In urma verificarilor din teren s-a constatat ca in raul Sasar se deverseaza apa de mina de culoare rosiatica.
„Am fost instiintati ca pe raul Sasar a aparut un inceput de poluare cu o deversare de pe gura de mina de la Cavnic, pe tunelul de la Cavnic-Suior-Baia Sprie. Inspectoratul pentru Situatii de Urgenta a facut echipa si ne-am deplasat acolo. Am constatat o acumulare de apa la un blocaj de gura de mina. S-a rupt barajul respectiv si apa s-a deversat in Sasar. Faptul ca era destul de multa apa pe Sasar a diminuat puterea de poluare si vreau sa va spun ca s-au facut masuratorile pe Sasar si cantitatile de mangan, zinc, de plumb au fost sub limita normala”, a afirmat prefectul judetului Maramures, Anton Rohian.
Controalele facute pe raul Sasar, intre locul de debusare a tunelului si confluenta cu raul Sasar, au scos in evidenta faptul ca apa avea o culoare rosiatica, iar in aval de confluenta cu raul Sasar apa avea o culoare galbuie. Din diferite zone ale raului Sasar au fost prelevate probe de apa care sunt analizate in laboratorul SGA Maramures.
Cu toate ca intreg raul avea o culoare rosiatica, dupa cum se poate vedea si din fotografii, potrivit unui comunicat al Institutiei Prefectului Maramures, „evenimentul a avut un caracter local si nu s-a inregistrat mortalitate piscicola”. In ce-i priveste pe comisarii Garzii de Mediu Maramures, acestia au refuzat sa faca orice comentarii, spunand doar ca s-a facut o comunicare oficiala din partea Prefecturii.
Specialistii au aratat ca din primele informatii reiese ca fenomenul a fost generat de o surpare a tunelului aflat in administrarea CNMPN Remin SA, care a creat o acumulare de apa in amonte. In timp, aceasta acumulare de apa a distrus blocajul, iar apa de mina a fost deversata in raul Sasar.
Reprezentantii Prefecturii Maramures au mai aratat ca astfel de incidente se pot repeta, mai ales ca nu sunt bani pentru executia lucrarilor de conservare si nici fonduri pentru a asigura paza fostelor obiective miniere. In acest context, prefectul Anton Rohian spune ca se vor solicita bani de la nivel central pentru realizarea lucrarilor care se impun de urgenta. Intre timp a fost dispusa si o analiza in toate localitatile din judet unde exista exploatari miniere pentru a se vedea care sunt responsabilii pe aceste probleme.
„Saptamana aceasta vom avea inventariate toate UAT-urile care au in administrare aceste exploatari miniere, sa vedem cine sunt reprezentantii din cadrul comitetelor locale pentru situatii de urgenta. Pentru ca e o realitate: la gura de mina respectiva, din cauza lipsei banilor, nu exista niciun observator acolo. Sunt pe raza judetului Maramures atat la Nistru, Cavnic sau Borsa anumite guri de mina pe care va trebui sa le monitorizam cat mai serios si va trebui sa cerem fonduri pentru Conversmin”, a mai spus Anton Rohian.
In aceasta dimineata, apa raului Sasar a revenit la conditiile normale de calitate, dupa cum a reiesit in urma noilor verificari.
Sursa: Camelia Tocaci