![]() |
![]() |
Vezi VIDEO
Vezi VIDEO editat
Vezi GALERIE FOTO
Incendiul de vegetatie uscata de sub Creasta Cocosului, semnalat in urma cu trei zile reprezentantilor Inspectoratului pentru Situatii de Urgenta Maramures, s-a reaprins azi, 8 august, in jurul orelor pranzului, o coloana groasa de fum putand fi zarita deasupra zonei afectate chiar de la periferia Baii Mari. Circa 40 de pompieri sigheteni si lucratori silvici din zona Mara au fost mobilizati pentru stingerea focului, insa lupta s-a dovedit dificila, pentru ca pana la orele serii echipele de interventie nu au reusit sa lichideze incendiul. Circa patru hectare de teren au fost mistuite de flacari, dupa cum au apreciat reprezentantii ISU Maramures aflati la fata locului. Grav este ca incendiul a intrat si in padure, riscul de extindere a lui fiind foarte mare.
Pompierii si silvicultorii au fost nevoiti, la caderea intunericului, sa isi intrerupa misiunea, ingreunata si de terenul accidentat dar si de pietrele incinse care sareau de pe pante precum pop-cornul in tigaie. S-a convenit ca echipa sa se reintalneasca in dimineata zilei de maine, 9 august, pentru realuarea interventiei.
Focul a cuprins doar o parte din padurea de foioase aflate la piciorul Varfului Gutaiul Domnei, insa in cazul unui vant mai puternic risca sa se imprastie. Fagi de circa 3 metri inaltime au fost parjoliti in urma incendiului manifestat in cursul zilei, insa in zilele precedente a ars iarba uscata si jnepenisul de la baza pantei. Reprezentantii echipelor de interventie au fost de parere ca focul a izbucnit din cauza neglijentei unor turisti, pentru ca focarul principal pare sa fi fost intr-o zona unde se campeaza.
„Probleme au aparut de luni, cand s-a intervenit pentru prima data. Inainte cu o zi a fost o multime de turisti pe aici si chiar de la o tigara care n-a fost stinsa bine sau de la un jar ramas nestins in vatra se putea aprinde, pentru ca a fost cald si vegetatia este uscata”, a spus unul dintre membrii echipei de interventie, care a subliniat ca drumetii ajunsi la Creasta Cocosului ar trebui sa fie precauti, tinand cont ca zona este arie protejata.
Primele probleme in zona au fost semnalate luni, 6 august, cand in zona a intervenit o echipa de circa 10-12 oameni. S-a lucrat cu utilaje si chiar s-a transportat apa dintr-o vale aflata in apropiere, iar focul a fost stins. Insa, interventia a fost reluata in forta in cursul acestei dupa-amiezi, cand focul a inceput sa se manifeste cu violenta.
Stire in curs de actualizare.
Sursa: Andrei Gherghel