Vezi VIDEO
Oficial, doua ore a tinut protestul dascalilor maramureseni, carora li s-a cerut ca azi, 28 octombrie, sa intre in clase, intre orele 11.00 si 13.00, cu banderole albe pe brat. Nu s-a intamplat chiar asa, pentru ca nu toti profesorii au respectat indicatiile liderilor de sindicat fie pentru ca s-au saturat de proteste in urma carora nu obtin nimic, fie pentru ca au dorit sa nu fie trasi la raspundere de sefii invatamantului maramuresean care exercita un control destul de strict asupra lor. Greva japoneza a fost anuntata insa in scoli, pentru ca pe usile mai multor unitati de invatamant s-au pus afise in care s-a explicat protestul. Unele cadre didactice chiar au intrat la cursuri cu banderola alba pe brat.
Sindicalistii din invatamant au organizat protestul chiar in ziua asumarii raspunderii Legii Educatiei Nationale, proiect cu care nu sunt de acord. Forma de protest a fost aleasa la propunerea SLI, dupa cum a declarat liderul Sindicatului Liber din Invatmant Maramures, Liviu Marian Pop, dar nu a fost si cea mai de efect, tinand cont chiar de reactiile colegilor acestuia. Profesorii par deja impacati cu situatia: cu banii putini pe care ii castiga, cu taierea sporurilor si chiar reducerea orelor.
Nici Guvernul Boc nu a avut vreo reactie, iar azi premierul a prezentat de la tribuna Parlamentului noua lege a educatiei, la care s-a muncit pana tarziu in noapte ca sa o aduca la o forma finala. Potrivit proiectului, Guvernul va continua procesul de comasare a scolilor care au putini elevi si sunt localizate in zone in care conditiile geografice permit acest lucru, incurajand in acelasi timp si universitatile sa fuzioneze pentru a deveni institutii puternice.
In absenta opozitiei, care a parasit sala, in plenul comun a inceput procedura angajarii raspunderii Guvernului asupra proiectului legii educatiei, premierul Emil Boc prezentand prevederile acestui act normativ.
PSD si PNL au contestat, in plen, faptul ca Guvernul isi asuma raspunderea pentru Legea educatiei inainte de a se pronunta Curtea Constitutionala pe aceasta tema. Membrii celor doua formatiuni au cerut si verificarea cvorumului de lucru la sedinta comuna a Camerelor Parlamentului, solicitare refuzata de presedintele de sedinta Ioan Oltean (PDL), astfel incat reuniunea Senatului si Camerei Deputatilor a continuat neperturbata.
ACTUALIZARE 1: In toata tara s-au desfasurat actiuni sindicale similare. In Maramures, multi dintre dascali au refuzat sa poarte banderolele albe, considerand ca forma de protest este inutila. “E o forma de protest destul de anemica, cred eu, care dureaza doua ore. E un protest in care colegii nostri vor purta pur si simplu banderole albe. Cred ca in alte judete se va si intrerupe activitatea, insa la nivel judetean s-au decis doar aceste doua ore de greva japoneza. Noi am discutat ieri si toata lumea a fost de acord. Suntem 60, aici, in aceasta grupa sindicala”, a spus Monica Candea, lider de sindicat la Colegiul National “Mihai Eminescu”.
Cadrele didactice sunt nemultumite de hotararile pe care guvernul le ia in domeniul invatamantului, precizand ca situatia a scapat de sub control si in cativa ani actul educativ va avea o calitate din ce in ce mai proasta. “Port banderola pentru ca organizatia maramureseana a sindicatului ne-a spus ca facem greva japoneza, cu toate ca inainte s-a spus ca azi se va intra in greva. Situatia este dezastruoasa, copiii si-au luat lumea in cap, nu mai avem autoritate in clasa cu aceste prevederi asa-zis democratice”, a spus Ioan Schovatzki, profesor de matematica.
Au fost si dascali care au refuzat sa poarte banderole albe pe brat, considerand ca acestea sunt neimportante si nu pot exprima nemultumirea lor fata de puterea de la Palatul Cotroceni si Palatul Victoria. “Nu, n-am sa port banderola alba, dar nu trebuie sa faci asta pentru a fi nemultumit si pentru a transmite un mesaj celor care trebuie, adica celor care sunt la putere. La legea educatiei, nu-mi place modul in care incearca sa o impuna. Fara dezbatere parlamentara. Uitand ca este o lege foarte importanta”, a precizat Dorel Condor, profesor de istorie.
ACTUALIZARE 2: Presedintele SLI Maramures, Liviu Marian Pop, a aratat ca la greva japoneza au participat majoritatea colegilor sai, iar actiunea a fost si un semn de solidaritate cu Cristina Anghel, invatatoare din Caracal care azi, 28 octombrie, se afla in a 66-a zi de greva foamei. “In jur de 70% dintre colegii nostri au participat la aceasta greva. Nu putem spune nici ca este un procent mic, nici ca este un procent mare, pentru ca nu a fost o forma de protest declansata in urma unui referendum, a fost o propunere a conducerii Sindicatului Liber din Invatamant Maramures”, a explicat Liviu Marian Pop.
El a mai spus ca exista o propunere la nivelul celor patru confederatii sindicale din invatamant ca in ziua de luni, 1 noiembrie, intre orele 12.00 si 16.00, sa fie sistata activitatea in scoli. O decizie va fi luata in urma discutiilor din birourile operative ale organizatiilor. Pana atunci, sindicalistii asteapta rezultatul de la Curtea Constitutionala, de unde sindicatele asteapta un raspuns favorabil dascalilor, in care Legea Educatiei Nationale sa fie declarata neconstitutionala.
Sursa: Catalin Tineghe