Reprezentanti importanti ai sistemului judiciar din Romania se vor afla in Maramures in a doua jumatate a saptamanii, ei fiind invitati la o dezbatere organizata de Parchetul de pe langa Inalta Curte de Casatie si Justitie si Parchetul de pe langa Tribunalul Maramures. Procurorul general al Parchetului de pe langa Inalta Curte de Casatie si Justitie, Laura Codruta Kovesi, si presedintele Inaltei Curti de Casatie si Justitie, Livia Stanciu, sunt doar doua dintre personalitatile care vor fi prezente la evenimentul organizat in zilele de 17 si 18 noiembrie la Suior.
Intalnirea de lucru va pune in dezbatere modificarile aduse Codului penal si de procedura penala, precum si impactul pe care il vor avea acestea in momentul aplicarii, dupa cum a precizat Bogdan Gabor, prim-procuror adjunct al Parchetului judetean. Acesta a precizat ca este importanta formarea profesionala a magistratilor, iar intalnirea poate avea acest rol.
De altfel, in proiectul cu care se prezinta la alegerile pentru Consiliul Superior al Magistraturii, acesta a insistat pe ideea ca “intrarea in vigoare a noilor coduri va presupune atat un efort institutional cat si unul personal al fiecarei persoane care face parte din sistemul judiciar”. “Consiliul Superior al Magistraturii are un rol important pentru ca schimbarile legislative sa aiba efectul asteptat. Din acest motiv, in perioada urmatoare, formarea profesionala, atat initiala cat si cea continua va fi orientata in special, pe domeniul insusirii noilor dispozitii legale”, a mentionat Bogdan Gabor.
Pe lista invitatilor mai figureaza prim-adjunctul procurorului general al Parchetului de pe langa Inalta Curte de Casatie si Justitie, vicepresedintele inaltei Curti de Casatie si Justitie, procurorul sef al sectiei de Urmarire Penala si Criminalistica a Parchetului de pe langa Inalte Curte, subsecretarul de stat in Ministerul Afacerilor Europene – Razvan Horatiu Radu, precum si doi membri ai CSM, Oana Schmidt Haineala – reprezentanta procurorilor din tara, respectiv Alina Ghica – reprezentanta judecatorilor. De asemenea, vor fi prezenti procurorii maramureseni, dar si alti colegi de-ai lor din tara.
ACTUALIZARE: Aceasta este cea de-a patra intalnire regionala cu tema ”Unificarea practicii judiciare in materia infractiunilor de trafic de persoane. Criterii de individualizare a pedepselor. Metode investigative. Masuri preventive. Aprecierea pericolului concret pentru ordinea publica, posibile criterii de apreciere. Aplicare si interpretare unitara a arestarii preventive in raport cu dispozitiile actuale si noile coduri penal si de procedura penala”.
Evenimentul este rezultatul protocolului dintre Ministerul Public Si Uniunea Nationala a Judecatorilor din Romania, in parteneriat cu Consiliul Superior al Magistraturii si se inscrie pe linia prioritatilor stabilite pentru justitie in anul 2011.
Astfel, se urmareste cresterea eficientei in combaterea infractionalitatii contra persoanei, precum si asigurarea celeritatii judecarii proceselor, unificarea practicii judiciare, atat prin prisma dispozitiilor legale actuale, cat si in perspectiva aplicarii dispozitiilor din noile coduri penal si de procedura penala, inclusiv sub aspectul problematicii referitoare la intrebarea preliminara adresata Curtii Europene de Justitie. De asemenea, sunt aprofundate metodele si modalitatile de cooperare interinstitutionala necesare obtinerii unor rezultate pozitive in domeniile enuntate.
La lucrari mai participa judecatori de la Curtile de Apel Cluj si Oradea, procurori ai parchetelor de pe langa acestea, procurori din cadrul structurilor teritoriale ale Directiei de Investigare a Infractiunilor de Criminalitate Organizata si Terorism, politisti, reprezentanti ai Consiliului Superior al Magistraturii (inclusiv ai Inspectiei Judiciare), agentul guvernamental al Curtii Europene a Drepturilor Omului, agentul guvernamental al Curtii de Justitie a Comunitatilor Europene, reprezentanti ai Institutului National de Criminalistica, precum si ai unor organizatii nonguvernamentale specializate in protectia victimelor traficului de persoane.
Sursa: Meda Muntean