O sedinta cu usile inchise a avut loc astazi, 12 octombrie, intre sindicalistii de la Romplumb si autoritatile judetene. La intalnirea care s-a desfasurat in biroul prefectului Sandu Pocol au participat reprezentanti ai Cartel Alfa, precum si ai Agentiei Judetene pentru Ocuparea Fortei de Munca si Inspectoratului Teritorial de Munca.
Jurnalistii n-au avut acces la sedinta pe motiv ca discutiile nu s-ar fi putut desfasura in voie, dupa cum a explicat, in direct la Radio eMaramures, liderul Cartel Alfa Maramures, Florin Hossu. El a precizat ca s-a convenit redactarea unui comunicat de presa la finalul intalnirii, doar ca informarea nu a mai ajuns in redactii.
“Nu este vorba de secrete, e vorba de o discutie punctuala si pentru a putea sa ne desfasuram mai bine punctul de vedere, cel putin noi, sindicatele, fata de persoanele prezente in biroul domnului prefect. Si acolo, folosindu-se probabil si unele cuvinte mai dure, am zis ca n-ar fi normal sa fie acolo si presa”, a precizat Florin Hossu.
Liderul de sindicat a spus ca la Prefectura Maramures s-a discutat despre etapele ce trebuie parcurse pentru ca Romplumb sa poata functiona in urmatoarele sase luni, dar si despre protectia sociala a muncitorilor, in caz de disponibilizare. Chiar azi, potrivit lui Hossu, s-a semnat un act in atentia Agentiei Regionale de Protectia Mediului Cluj prin care se cere reautorizarea societatii. “Maine la Cluj va ajunge documentatia care poate da sanse societatii Romplumb sa isi continue activitatea, cel putin pe 6 luni”, a precizat Hossu.
El a mai precizat ca sunt vesti bune si in privinta ordonantei de guvern care asigura protectia sociala a celor 600 de salariati. Florin Hossu a explicat ca actul normativ are avizul ministerelor Economiei si Muncii si urmeaza sa ajunga pentru aviz la ministerele Finantelor si Justitiei. Sindicalistii asteapta acum ca vineri, 14 octombrie, se intalneasc si cu parlamentarii maramureseni , care spera sa ajute uzina.
ACTUALIZARE: Intr-un comunicat de presa transmis redactiei in cursul dupa-amiezii, reprezentantii Prefecturii Maramures au precizat ca, la intalnirea despre viitorul Romplumb, ”directorul societatii Vasile Uta a prezentat demersurile initiate pentru elaborarea documentelor necesare modificarilor tehnologice, in scopul incadrarii in normele stabilite de autorizatia de mediu, respectiv pentru completarea OUG 116/2006 privind protectia sociala acordata persoanelor disponibilizate prin concedieri colective”.
Prefectul Sandu Pocol le-a comunicat sindicalistilor ca a informat Guvernul Romaniei si ministerele de resort despre situatia actuala a uzinei si celor 600 de salariati. “Am solicitat o analiza rationala a problemelor care au aparut, urmare a deciziei Agentiei Regionale pentru Protectia Mediului Cluj-Napoca, respectiv despre incetarea activitatii de productie si efectele disponibilizarilor angajatilor care au nevoie de protectie sociala, a mai adaugat reprezentantul Guvernului in teritoriu”, a precizat acesta.
Concluzia a fost aceea ca e oportuna insistenta conducerii Romplumb pe langa Ministerul Economiei, Comertului si Mediului de Afaceri pentru implementarea deciziei strategice referitoare la industria metalurgica, dar si la eforturi integrate ale autoritatilor pentru rezolvarea problemelor angajatilor.
Sursa: Camelia Tocaci