![]() |
![]() |
Vezi VIDEO
Incalzirea vremii a scos viperele de prin cotloane, iar una dinre ele a dat deja un prim atac, chiar pe platoul Ignisului. Un parapantist a fost muscat la sfarsitul saptamanii trecute de o vipera iesita sa se incalzeasca la soare, sansa acestuia constand in faptul ca a stiut cum sa actioneze. Baimareanul a simtit o intepatura si a vazut reptila. Era o femela de circa 3 ani. A coborat de urgenta in Baia Mare si s-a dus direct la Spitalul Judetean, unde i s-a administrat serul antiviperin. Medicii au avertizat ca in cazul in care nu se intervine la timp cu tratamentul, persoana muscata isi poate pierde viata, iar salvamontistii i-au sfatuit pe cei care merg in drumetii sa se echipeze corespunzator, sa fie atenti pe unde calca si unde se asaza.
Parapantistul atacat de vipera se afla in afara oricarui pericol, fiind externat la cateva ore de la atac. Managerul Spitalului Judetean Baia Mare, Calin Pop, a declarat ca a fost primul caz din acest an inregistrat in Unitatea Primiri Urgente. “Spitalul este pregatit cu serul antiviperin necesar in aceasta situatie, pentru ca este singurul sarpe veninos din arealul nostru. In acest caz, s-a administrat doza necesara, iar pacientul respectiv a avut o evolutie favorabila”, a spus acesta.
Medicii au aratat ca sunt cateva masuri care trebuie luate imediat dupa muscatura unei vipere. In primul rand, cei atacati nu trebuie sa se agite, in caz contrar riscand sa isi creasca ritmul batailor inimii, situatie in care veninul parunde mai rapid in sistemul circulator. In cele mai multe cazuri, viperele ataca atunci cand se simt amenintate, dar exista si exceptii. ”Dupa atac, se urmareste curatarea locului respectiv cu apa. Este indicat sa se puna un garou care sa impiedice extinderea veninului in circulatia generala si desigur prezentarea la serviciile medicale cat de repede se poate. Nu este utilizata acea metoda de suctiune a muscaturii, despre care se povesteste in popor”, a explicat medicul Calin Pop.
El a precizat ca sunt rare cazurile mortale in urma acestor muscaturi, dar si numarul atacurilor este destul de mic. In general, la Spitalul Judetean Baia Mare se inregistreaza 3-4 asemenea cazuri pe an.
In Maramures, se intalnesc doua tipuri de vipera, cea comuna, mai raspandita, si vipera melanina, intalnita indeosebi in zonele inalte. Locurile preferate sunt stancariile, prin urmare toti cei care pleaca in drumetii trebuie sa poarte pantaloni lungi si bocanci.
Profesorul biolog Ioana Rosca a aratat ca viperele pot fi usor recunoscute dupa capul piramidal, dar si dupa zigzagul de pe spate. “Forma de la noi are un venin destul de toxic. Am citit insa ca pentru a rapune un om este nevoie de veninul a aproximaiv cinci vipere. Depinde si individul care este muscat, mai sensibili fiind batranii si copiii. Veninul este neurotoxic, adica afecteaza sistemul nervos, si hemotoxic, adica actioneaza asupra sistemului circulator”, a explicat specialistul.
Ioana Rosca a mai explicat ca “viperele actioneaza de regula la trepidatii. Sunt surde, in schimb la socul mecanic, al pasilor – de exemplu, se retrag. Exista riscul ca atunci cand nu sunt suficient de incalzite sa reactioneze imediat”.
Salvamontistii au aratat ca atacurile viperelor pot fi evitate usor, precizand, de asemenea, ca muscaturile sunt rareori fatale. ”Doar in anumite circumstante se poate ajunge si la deces ca urmare a muscaturii. Pentru ca sa prevenim un incident de genul acesta trebuie evitate zonele in care se stie ca sunt vipere. Daca nu cunoasteti foarte bine zona, evitati stancariile mergeti cu atentie pe zonele cu pajisti, nu va abateti de la carare pentru ca in iarba mare poate sa fie o vipera ascunsa si calcand pe ea sau chiar in apropierea ei, poate sa muste”, a explicat Mihai Mulea, vicepresedinte al Salvamont Baia Mare.
Acesta a mai aratat ca in urma atacului trebuie aplicat un garou deasupra zonei afectate, care din 10 in 10 minute trebuie mutat mai sus. ”Muscatura de vipera nu este foarte profunda si nu trebuie sa fie blocata complet circulatia in membrul respectiv. Din 10 in 10 minute trebuie mutat o idee mai sus, ca sa prevenim necroza adaugata veninului. Persoana muscata nu trebuie sa se apuce sa fuga, sa se agite pentru a nu-si spori frecventa cardiaca”, a mai spus salvamontistul.
Zonele unde au cuib viperele sunt pe Ignis, pe Creasta Cocosului, in Muntii Tiblesului si Rodnei, pe Valea Vaserului, dar si in alte zone din Muntii Maramuresului. Dozele de ser antiviperin se pot pocura din farmacii, pretul unei cutii cu patru fiole fiind de aproximativ 250 de lei.
Sursa: Andrei Trif