![]() |
![]() |
Vezi VIDEO
Discutii aprinse, dar…inutile s-au purtat astazi, 2 februarie, vreme de doua ore, la Farcasa, acolo unde ar urma sa fie aplasat depozitul ecologic din Maramures. Peste 100 de oameni din comuna s-au strans la caminul cultural, acolo unde sefii administratiei judetene, Mircea Man, Emil Marinescu si Constantin Bolos, s-au dus sa-i convinga pe sateni in privinta oportunitatii derularii proiectului de management integrat al gunoaielor in localitate. Farcasenii s-au aratat insa scandalizati ca nu au fost intrebati inainte de a se lua decizia relocarii gropii de gunoi in comuna lor. Ei le-au reprosat autoritatilor ca linguselile si argumentele cosmetizate prezentate azi sunt tardive si ca, oricum, amplasamentul nu mai poate fi schimbat.
„Localitatea cu groapa de gunoi”. Aceasta este eticheta de care se tem oamenii din Farcasa ca va fi pusa comunei lor dupa ce acolo va fi infiintat depozitul ecologic din Maramures. Degeaba au incercat presedintele Consiliului Judetean (CJ) Maramures, Mircea Man, vicepresedintele CJ, Emil Marinescu, administratorul judetului, Constantin Bolos, dar si o intreaga echipa de specialisti sa ii convinga pe localnici ca tehnologia folosita in proiectul centrului de management integrat al deseurilor este de ultima generatie si ca nu se pune problema de poluare in Farcasa, dupa infiintarea gropii de gunoi ecologice.
„Comuna Farcasa este cea mai frumoasa din Maramures si vrem sa o pastram asa. N-o sa fie aici poluare. Proiectul este unul cu inalta tehnologie”, i-a lingusit Mircea Man pe farcaseni.
„Indiferent de tehnologie, tot romani o sa fie aia care folosesc utilajele si, sa fim seriosi, ca stim cum isi fac treaba! Farcasa o sa fie intotdeauna localitatea cu groapa de gunoi, o sa fie poluare si miros”, a aratat, revoltat, un localnic.
Altii i-au reprosat lui Man ca a organizat dezbaterea doar de ochii lumii, pentru ca oricum amplasamentul gropii de gunoi nu mai poate fi schimbat, iar daca proiectul nu va fi avizat pana la finalul anului, finantarea de peste 50 de milioane de euro se va pierde.
„De ce nu s-a facut atunci referendum, inainte sa se puna groapa de gunoi aici? Pe noi nu ne-a intrebat nimeni. Acuma ii prea tarziu oricum. De ce n-ati pus-o groapa in padure, departe de oameni? De ce n-ati pus-o la dumneavoastra in sat, in Rohia?” – l-a intrebat un alt localnic pe seful administratiei judetene.
Man a recunoscut ca pozitia depozitului nu mai poate fi schimbata, dar ca in alegerea locului s-a tinut cont de recomandarile specialistilor: sa se afle la cel putin 1 kilometru distanta de asezarile umane si sa nu fie intr-o zona inundabila sau de frontiera.
Aproape doua ore au incercat autoritatile sa-i lamureasca pe localnicii suparati ca au fost chemati la o discutie al carei rezultat era dinainte stiut. Interesant este ca primarul localitatii Farcasa, Ioan Stegeran, cel care ar fi trebuit sa le reprezinte interesele oamenilor, a lipist de la dezbatere, fiind plecat in strainatate.
Sursa: Andrei Gherghel