Vezi VIDEO
Disponibilizarea celor aproape 600 de angajati ai Romplumb pare sa ii lase rece pe parlamentarii maramureseni. Acestia au fost chemati astazi, 14 octombrie, la Prefectura Maramures, unde era programata o intalnire cu sindicalistii Cartel Alfa, tocmai pentru a dezbate problemele companiei baimarene si a gasi solutii pentru oamenii care vor ramane pe drumuri dupa inchiderea uzinei. Din 11 deputati si senatori de Maramures convocati, doar doi s-au prezentat la sedinta. Discutiile purtate nu au adus insa nimic nou pentru salariatii societatii Romplumb, autoritatile judetene si conducerea companiei precizand ca nu se stie daca uzina va continua sa functioneze si nici muncitorii pusi pe liber vor beneficia de protectie sociala.
Din cei 11 parlamentari ai judetului convocati la intalnirea cu sindicalistii Cartel Alfa, dar si cu directorii societatii Romplumb, doar doi au raspuns prezent. E vorba de deputatul Florin Tataru si senatorul, Sorin Bota, ambii din PSD. Alti doi parlamentari, Gheorghe Mihai Barlea (PDL) si Vasile Berci (PNL) s-au scuzat ca trebuie sa participe la intalniri cu conducerile partidelor programate in Sibiu si, respectiv, in Brasov, iar un alt parlamentar, Nicolae Bud (PDL) a dat asigurari ca va ajunge, dar cu intarziere, lucru care nu s-a mai intamplat.
Ceilalti alesi n-au catadicsit sa vina la intalnire, dovedind discutiile despre soarta celor aproape 600 de oameni care ar urma sa-si piarda locul de munca, in cazul in care societatea Romplumb se va inchide, nu sunt de interes pentru ei.
“E vorba, pana la urma, de interesul senatorilor si deputatilor de Maramures pe probleme stringente ale cetatenilor din acest judet. Astazi ar fi trebuit sa aiba loc o pichetare a muncitorilor de la Romplumb.Va dati seama ce se intampla daca 200 de oameni erau in fata Prefecturii si vedeau ca doar domnul Tataru vine la intalnire”, a declarat liderul Cartel Alfa Maramures, Florin Hossu, dezamagit de absenta majoritatii parlamentarilor de la sedinta de astazi.
Sindicalistii de la Romplumb au semnalat inca o data ca e important sa se faca demersurile necesare pentru ca uzina baimareana sa functioneze in continuare, insa in opinia acestora, o problema acuta ramane asigurarea protectiei sociale pentru muncitori, in cazul in care acestia vor fi disponibilizati.
“Pentru noi, cel mai important lucru si de urgenta lucru este asigurarea protectiei sociale pentru cei 581 de angajati. Astazi, nu am certitudinea ca vor exista acele sase luni, ca ne vom continua activitatea, ce se va intampla cu noi si ne aflam in pericolul iminent de a ramane in prag de iarna strict pe ajutorul de somaj”, a afirmat liderul Sindicatului din cadrul societatii Romplumb, Ana Sarga.
Directorul Romplumb, Vasile Uta, a acuzat ca autoritatile de mediu au schimbat regulile in timpul jocului, modificand valorile limita la indicatorii impusi prin autorizatia integrata de mediu. Tocmai din acest motiv, conducerea Romplumb spune ca a facut demersuri pentru anularea deciziei care suspenda autorizatia integrata de mediu a uzinei. Deocamdata, insa nu exista nimic concret, chiar daca inclusiv ieri, 13 octombrie, reprezentantii societatii s-au intalnit cu oficialii Ministerului Economiei. Totul a ramas insa la stadiul de promisiune.
Parlamentarii maramureseni prezenti la intalnire considera ca la mijloc e un joc de interese si ca inchiderea societatii ar avea la baza alte criterii, decat cele de poluare. Senatorul Sorin Bota sustine ca exista “un interes ascuns” de privatizare a societatii Romplumb. Totusi, cei doi alesi s-au aratat increzatori ca, pana la urma, se vor gasi solutii astfel incat societatea Romplumb sa functioneze in continuare.
Sursa: Camelia Tocaci