Investitorii clujeni de la SIFF Broker s-au retras de la fosta „fabrica de faianta pentru menaj” din Baia Mare, vanzand 15% din actiunile Faimar pe care le detineau. Intr-o singura zi au fost tranzactionate 40% din actiunile firmei baimarene, in valoare de peste 300.000 de euro, insa numele cumparatorului este deocamdata secret. In „Ziua cea mare”, actiunile Faimar au crescut de 180 de ori, ajungand la pragul maxim de 0,14 lei/titlu.
Actiuni Faimar in valoare de 320.000 de euro au fost vandute pe bursa la finalul saptamanii trecute, vanzatorii profitand de o crestere de pana la 180% fata de sedinta anterioara, pentru un titlu Faimar oferindu-se pretul maxim de 0,14 lei.
Cea mai importanta tranzactie a apartinut Societatii de Servicii de Investitii Financiare (SIFF) Broker Cluj, care detinea peste 17% din firma producatoare de ceramica din Baia Mare. Societatea de brokeraj a vandut 15% din actiunile Faimar, la valoarea de 850.000 de lei, pastrandu-si doar 2,4% din portofoliul firmei baimarene.
Printre principalii vanzatori figureaza si fostul presedinte al Consiliului de Administratie al societatii Faimar, clujeanul Silviu Adrian Popa (48 de ani), care a incasat aproape peste 400.000 de lei pentru cele peste 3 milioane de actiuni pe care le detinea.
In ianuarie-aprilie 2011, Popa a cumparat prin SC Interdealer Capital Invest SA, o societate de servicii de investitii financiare din Cluj-Napoca, condusa de Doru Bolos, al carei actionar majoritar este SC Jolidon Import Export SRL, peste 80.000 de actiuni, la pretul de 0,04 lei.
Si directorul departamentului analiza-cercetare al societatii de intermediere SIFF Broker Cluj, Adrian Danciu, a vandut actiuni Faimar in valoare de 20.000 lei. In acest an, in perioada ianuarie-mai, Danciu a cumparat prin societatea de brokeraj la care lucreaza alte cateva zeci de mii de actiuni Faimar, la pretul de 0,04 lei/titlu.
Practic, in 16 iunie, intr-o singura zi, prin 35 de tranzactii pe bursa s-a vandut aproape 40% din societatea Faimar, in conditiile in care valoarea unui titlu a crescut brusc de la 0,06 lei la 0,14 lei.
Societatea Broker Cluj a inceput sa cumpere actiuni Faimar in anul 2007, in luna septembrie raportand o participatie de 8,28% din actiunile producatorului de ceramica Faimar Baia Mare, in conditiile in care cotatia din piata a titlurilor Faimar s-a apreciat cu 12% in urma anuntului actionarilor firmei baimarene ca vor vinde terenul pe care era situata fabrica si sediul companiei pentru suma de 5,7 milioane de euro.
In luna noiembrie 2007, Broker Cluj detinea 11,3% din actiunile producatorului de ceramica din Baia Mare, intr-un moment in care actiunile Faimar erau cotate la 0,26 lei, iar capitalizarea companiei era de 1,8 milioane de euro. Anul trecut, Faimar a inregistrat o pierdere de peste o jumatate de milion de lei la venituri de 17,8 milioane de lei, insa in acest an firma si-a bugetat un profit de 0,32 milioane de lei la venituri de 18,8 milioane de lei.
Firma Faimar a fost infiintata in timpul regimului comunist, in septembrie 1979, si a devenenit societate privata in anul 1996, actiunile sale fiind tranzactionate pe bursa din 12 noiembrie 1996. Acum, Faimar Baia Mare are un capital social de 4.070.726 de lei, divizat in actiuni cu valoare nominala de 0,1 lei/titlu. In 16 iunie 2011 au fost tranzactionate 10.150.000 de actiuni, reprezentand 24,93% din capitalul social al firmei.
Dupa vanzarea terenului de pe bulevardul Bucuresti, pe care era situata fosta „fabrica de faianta pentru menaj” si birourile societatii – pe locul respectiv fiind ridicat un centru comercial pentru materiale de constructie -, Faimar s-a relocat pe strada Oborului, langa fostul targ de animale din Baia Mare. Directorul societatii Faimar, Ioan Nemes, a precizat ca, in acest moment, firma are un plan de dezvoltare, 300 de angajati si ca principala piata de desfacere a productiei este Marea Britanie.
“Sincer, nu stiu cine a cumparat. Tranzactia a fost facuta joi si inca n-am primit de la CNVM cine sunt cei care au cumparat. Stiu numai ca sunt niste investitori care au multe societati pe bursa, dar nu stiu exact cine sunt. Proiecte de dezvoltare exista, avem colaborari cu cativa parteneri de afara, dar motivatia de a vinde a SSIF Broker nu o cunosc. Exportam in Marea Britanie, Olanda, Franta, Italia, dar ponderea este Marea Britanie. Probabil ca acum se vor face alegeri si o sa se aleaga un alt Consiliu de Administratie”, a declarat Ioan Nemes, directorul general al Faimar SA.
Conform conducerii societatii, „acum, presedintele Consiliului de Administratie este Silviu Turc (n.r., fost director de tranzactionare al SSIF Broker), dar este posibil sa se produca schimbari in urma tranzactiei de joi de pe bursa”.
Surse informate sustin ca „enigmaticul cumparator” a 40% din Faimar ar fi efectuat tranzactia tot printr-o firma de brokeraj din Cluj-Napoca.
Sursa: Catalin Vischi