![]() |
![]() |
Vezi VIDEO
O comisie din partea Ministerului Sanatatii va supune unei evaluari intreaga activitate a Spitalului de Pneumoftiziologie din Baia Mare. Vor fi luate in considerare conditiile pe care unitatea medicala le ofera pacientilor, dar si alti factori, cum e controlul resurselor, administrarea datelor personale, igiena sau aprovizionarea. Aceasta procedura e aplicata pentru a stabili nivelul de performanta al unitatii baimarene, in vederea eficientizarii, dar si pentru stabilirea nivelului de finantare.
Pentru a fi acreditate, spitalele trebuie sa intocmeasca un dosar si o fisa de autoevaluare, dupa care trebuie sa achite o taxa. Ulterior, Comisia Nationala de Acreditare a Spitalelor stabileste echipa care va face evaluarea spitalului si perioada in care se va desfasura aceasta. Se vor verifica mai multi indicatori, insa in prim-planul acestor controale este pacientul.
„Spitalele trebuie sa respecte anumiti indicatori si anumite proceduri iar controalele desfasurate se axeaza mai mult pe pacient si pe satisfactia pacientului. Metoda de acreditare consta in faptul ca toate spitalele care se inscriu in procesul de acreditare vor primi o fisa de autoevaluare, care va fi completata si inaintata la Comisia Nationala de Acreditare a Spitalelor. Mai apoi, echipa de evaluare va veni si va compara realitatea cu cele inscrise in fisele de evaluare”, a precizat presedintele Comisiei Nationale de Acreditare a Spitalelor, Vilmos Lukacs, intr-un interviu acordat eMaramures.
In urma cu doar cateva zile, o unitate medicala privata din Baia Mare, alaturi de Spitalul Municipal din Sighetu Marmatiei, au primit gradul maxim de acreditare. La jumatatea lunii decembrie, inspectorii din cadrul Comisiei Nationale vor veni din nou in Maramures, pentru a vedea care este nivelul la care poate fi incadrat Spitalul de Pneumoftiziologie din Baia Mare.
„Saptamana trecuta ni s-a adus la cunostinta ca in perioada 11-13 decembrie vom fi acreditati de catre o comisie formata din cinci persoane, care va verifica cei 1.880 de indicatori cuprinsi in cele 11 referinte si 25 de standarde de acreditare. In general, spitalele care indeplinesc peste 85% din indicatori sunt considerate acreditate, celelalte pana la un procent, de un nivel mediu. Noi credem ca indeplinim cel putin 85% din indicatori si vom fi acreditati”, a argumentat managerul Spitalului de Pneumoftiziologie din Baia Mare, Sorina Pintea.
Sumele pe care le au de platit institutiile sanitare pentru a putea fi clasificate nu sunt deloc de neglijat. Tariful trece de 200 de lei pentru fiecare pat existent in cadrul unitatii.
In urma evaluarii, cel mai ridicat grad in care pot fi incadrate spitalele e cel prin care sunt declarate „acreditate”. Pe o treapta inferioara vor fi clasate unitatile de „incredere ridicata” si cele de „incredere medie”. Spitalele care nu vor primi unul dintre cele trei avize enumerate mai sus nu vor mai avea dreptul sa acceseze fondurile Casei de Asigurari.
Procedura de acreditare a spitalelor se realizeaza la nivel national si, practic, pana la 31 decembrie 2015, toate unitatile sanitare vor trebui sa treaca prin aceasta evaluare.
Sursa: Gabriela Kuhajda