![]() |
![]() |
![]() |
![]() |
![]() |
![]() |
UPDATE: Un grav accident de circulatie a avut loc azi, 16 aprilie, in jurul orelor pranzului, pe drumul de la Hera, in dreptul localitatii maramuresene Rona de Sus. Incidentul a fost urmat de o puternica poluare, pentru ca in paraul Ronisoara si raul Rona din Maramures s-au scurs 22,5 de tone de adeziv pentru lemn dupa ce o cisterna care venea din Ungaria s-a rasturnat intr-o rapa pe marginea carosabilului. Toata incarcatura din masina s-a scurs in apa raului care alimenteaza comuna Rona de Sus, iar pe o portiune de circa un kilometru cursul a capatat culoarea laptelui. Situatia este fara precedent, pentru ca un accident de acest fel nu s-a mai inregistrat in Maramures.
Imediat dupa accident, la fata locului s-au deplasat echipe de interventie ale Inspectoratului pentru Situatii de Urgenta (ISU), precum si specialisti ai Garzii de Mediu si ai Sistemului de Gospodarire a Apelor din Maramures, care au luat masuri pentru limitarea poluarii. Adezivul din cisterna, care avea o capacitate de 23 de tone, s-a scurs in intregime in cursurile de apa.
Incidentul s-a produs dupa ce o cisterna, condusa de un sofer maghiar, care se indrepta spre judetul Suceava, s-a rasturnat intr-o curba, pe raza comunei maramuresene Rona de Sus. Potrivit declaratiilor autoritatilor locale, cisterna a cazut in rapa de pe marginea drumului de pe Hera si s-a fisurat, iar incarcatura s-a scurs de pe versant direct in paraul Ronisoara, iar ulterior in raul Rona.
Secretarul Primariei din Rona de Sus, Gheorghe Grijac, a declarat ca lumea a intrat in alerta, pentru ca alimentarea cu apa a comunei se face din raul in care s-a scurs incarcatura. ”Am gasit cisterna cu rotile in sus, iar din ea curgea un lichid albicios. A fost greu sa ma inteleg cu soferul, ca vorbea ungureste. L-am intrebat, cum am stiut, daca e periculos si daca e inflamabil. Mi-a aratat atunci tigara din mana si a facut semn din cap ca «nu». Am anuntat toate institutiile despre accident”, a spus secretarul. El a spus ca oamenii au povestit cum au vazut ca cisterna se desprinde de camion si se prabuseste in vale. ”Pur si simplu s-a desprins de capul camionului, care a ramas pe sosea. A cazut si s-a intors cu rotile in sus. Soferul nu a patit nimic, in schimb cisterna s-a rupt toata”, a mai precizat secretarul.
Claudia Simion, seful Garzii de Mediu Maramures, a declarat ca la fata locului s-au deplasat comisarii institutiei si s-a luat legatura cu firma suceaveana Egger, unde trebuia sa ajunga transportul pentru a se stabili din fisa tehnica masurile care trebuiau luate. Ea a precizat ca din datele primite s-a constatat ca nu este vorba de o substanta periculoasa. ”Produsul este o rasina netoxica si nepericuloasa, dar care in contact cu apa se coaguleaza. Am discutat cu colegii din Suceava, precum si cu beneficiarul transportului si am luat toate masurile care se impuneau”, a declarat seful Garzii de Mediu Maramures, care a adaugat ca nu era nevoie de autorizatii speciale pentru ca incarcatura nu face parte din categoria de produse periculoase.
Claudia Simion a mai precizat ca prima masura aplicata a constat in obturarea scurgerii spre captarea cu apa a comunei Rona de Sus, care este alimentata din raul poluat. Timp de 48 de ore s-a dat dispozitie sa nu se foloseasca deloc sursa de apa. De asemenea, in zona in care s-a scurs adezivul s-a imprastiat rumegus si nisip. ”Din punctul nostru de vedere, misiunea a fost dusa la indeplinire. Am actionat pentru limitarea efectelor accidentelor. E adevarat, raul are o culoare albicioasa pe o portiune de circa un kilometru”, a mai precizat oficialul Garzii de Mediu.
O echipa a SGA Maramures a prelevat probe de apa din cele doua cursuri de apa, urmand sa le analizeze pentru a stabili atat natura substantei, cat si pericolul pe care il prezinta aceasta. Dispecererul de serviciu al SGA a confirmat poluarea, dar a aratat ca nu poate vorbi despre gravitatea poluarii si impactului acesteia asupra mediului, precizand ca datele vor fi comunicate doar dupa efectuarea testelor in laborator.
Reprezentantii Detasamentului de Interventie Sighetu Marmatiei din cadrul ISU Maramures au actionat pentru ridicarea cisternei din rapa, iar politia efectueaza o ancheta pentru a stabili imprejurarile in care s-a produs accidentul.
UPDATE: Specialistii de la ”Apele Romane” monitorizeaza raurile Rona si Iza
Administratia Nationala ”Apele Romane” (ANAR) a emis un comunicat de presa in care a aratat ca poluarea accidentala de pe raul Rona nu prezinta efecte transfrontaliere. Specialistii Directiei Apelor Somes-Tisa au aratat ca ”din evaluarea elementelor si datelor de caracterizare a evenimentului, consideram ca fenomenul a produs un impact local asupra cursului de apa Rona si nu se vor produce efecte transfrontaliere, avand in vedere si regimul debitelelor mari, in reteaua hidrografica din zona.
”Din primele verificari, s-a constatat ca substanta transportata este rasina-uree, utilizata in industria mobilei. Producatorul substantei este Dynea Austria GmbH Austria, iar transportatorul este o firma din Ungaria”, s-a aratat in informarea de la Apele Romane.
Potrivit DAST, pentru inlaturarea efectelor poluarii, se va actiona la fata locului, prin personalul din echipele de interventie. Locuitorii din zona au fost informati asupra fenomenului. De asemenea, au fost prelevate probe de apa. DAST a mai informat ca s-a sistat alimentarea cu apa a localitatii Rona si populatia a fost avertizata sa nu adapte animalele din paraul Rona. De asemenea, s-a mai informat ca nu s-a produs mortalitate piscicola.
Echipele de la de la Administratia Nationala "Apele Romane", impreuna cu Garda de Mediu si ISU Maramures, monitorizeaza paraul Rona si raul Iza.
Foto: ISU Maramures
Sursa: Meda Muntean