Vezi VIDEO
Agresivitate, iritabilitate si, in cele din urma, anxietate si depresie. Acestea sunt cateva dintre efectele abuzului de calculator, potrivit psihologilor. Medicii oftalmologi spun ca abuzul de calculator inseamna folosirea continua a acestuia mai bine de doua ore. Conform specialistilor, daca in fiecare zi depasim doua ore de stat in fata monitorului, trebuie sa purtam ochelari de protectie sau sa folosim… lacrimi artificiale.
Daca petrecem prea mult timp in fata calculatorului, medicii oftalmologi avertizeaza ca ni se vor evidentia micile defecte oftalmologice din copilarie si vom ajunge, in cele din urma, sa purtam ochelari de protectie sau sa ni se prescrie “lacrimi artificiale”.
“Utilizarea mai mult de doua ore incontinuu a calculatorului, fara pauza, este mult. Din pacate, din ce in ce mai multa lume foloseste calculatorul la serviciu cate opt ore, iar apoi ajunge acasa si isi continua munca. Practic, timp de 12 ore, foarte multi nu se dezlipesc de monitor. Acest abuz ne scoate in evidenta micile defecte oftalmologice si ne obliga sa purtam ochelari speciali si sa utilizam lacrimile artificiale”, a explicat Zoica Palko, medic specialist oftalmolog.
Efectele negative ale folosirii in exces a calculatorului nu sunt numai de ordin fizic – sedentarism, obezitate -, ci afecteaza si psihicul, cele mai grave tulburari la care se poate ajunge in timp fiind anxietatea si depresia.
“Parintii ar trebui sa previna, sa nu se ajunga la interventii de corectare a problemei. Ar putea sa-si dea seama daca copilul s-a schimbat – de exemplu, daca i se spune sa-si faca temele si el raspunde intr-un mod agresiv. Insa cele mai acute sunt afectiunile psihologice care uneori nu mai pot fi tratate: lipsa interactiunii, a comunicarii si socializarii in viata reala. Ar mai fi tulburarile emotionale, dintre cele mai importante sunt anxietatea si depresia”, a mentionat Lucia Butcure, psiholog.
Primele efecte ale folosirii in exces a calculatorului sunt oboseala oculara, senzatia de uscare a ochilor si vederea in ceata. In astfel de situatii, medicii oftalmologi prescriu lacrimi artificiale, deoarece, din cauza concentrarii uitam sa clipim.
“Folosind mult calculatorul, persista acele defecte care se presupune ca dispar prin cresterea individului. Avem pacienti adolescenti, studenti, care simt nevoia sa poarte din nou ochelarii pe care i-au purtat in copilarie, care era un ochelar simplu, pentru aproape”, a adaugat medicul oftalmolog Palko.
Numarul persoanelor cu probleme oculare cauzate de abuzul de calculator este din ce in ce mai mare in Maramures, atrag atentia medicii oftalmologi.
Sursa: Adina Timis