Pregatirile pentru bacalaureat sunt in plina desfasurare, iar elevii din clasa a XII-a mai au cateva zile la dispozitie ca sa isi aleaga probele la care urmeaza sa sustina examenele. Optiunile pentru disciplinele de studiu pot fi facute pana in data de 17 martie la diriginti, ulterior acestea urmand sa fie centralizate la nivelul Inspectoratului Scolar Judetean (ISJ) Maramures. Pentru sesiunea iunie – iulie, inscrierile au loc in intervalul 1 – 9 mai, iar ultima zi de curs este 13 iunie. Bacalaureatul, care se desfasoara in perioada 23 iunie -5 iulie, a starnit emotii si mai mari elevilor dupa publicarea exemplelelor de subiecte care s-ar putea da la toate probele. Cele mai multe comentarii au iscat variantele de la matematica, apreciate ca extrem de grele pana si de catre profesori.
Inspectorul de specialitate la matematica din cadrul ISJ Maramures, profesorul Gheorghe Maiorescu, a recunoscut ca subiectele sunt peste posibilitatea elevilor de clasa a XII-a, mai ales cele de la MT2 – valabile pentru filiera teoretica, profilul real (specializarea stinte ale naturii), filiera tehnologica (profilul servicii, profilul resurse, profilul tehnic – specializarea toate calificarile profesionale. Inspectorul de specialitate a spus ca variantele de la MT2, la clasele in care matematica se preda 2,3 ore pe saptamana, le-a parcurs aproape in totalitate, iar concluzia sa a fost aceea ca elevii s-ar putea sa cada pe capete.
Inspectorul de la matematica a spus ca sunt trei subiecte, fata de patru cate erau anul trecut. ”Sunt cu mult mai dificile decat anul trecut, iar variantele cele mai grele sunt la MT2. Sunt subiecte care necesita un efort de calcul si de gandire peste capacitatea elevilor, astfel incat acestia pot obtine cu mare greutate minimul de punctaj”, a spus Gheorghe Marinescu. El se teme ca numerosi elevi nu vor obtine nici nota 5 la proba de la matematica de la bac in cazul in care subiectele nu se vor modifica.
”Subiectele nu sunt definitive. Se pot face observatii pana la sfarsitul lunii martie, dupa cum ne-a informat ministerul printr-o nota. Noi vom face observatii, le vom trimite, dar nu stim daca se va tine cont de ele”, a declarat Gheorghe Maiorescu.
Toate propunerile si sugestiile primite din teritoriu vor fi analizate la nivelul ministerului educatiei, iar forma finala a grupurilor de subiecte pe disciplinele de examen va fi publicata pe data de 12 aprilie 2008.
Conform Legii Invatamantului 84/1995, examenul national de bacalaureat consta in sustinerea a doua, respectiv, a trei probe comune si a trei probe diferentiate, in functie de filiera si profil.
Astfel, probele comune sunt:
proba A – limba si literatura romana – scris si oral;
proba B – una dintre limbile moderne de circulatie internationala, studiate in liceu – oral;
proba C – limba materna, scris si oral, pentru elevii care au urmat studiile liceale intr-o limba a minoritatilor nationale si limba si literatura intr-o limba de circulatie internationala, scris si oral, pentru elevii care au urmat studiile liceale cu limba de predare in limba de circulatie internationala respectiva;
Filiera teoretica
proba D – istorie (Istoria romanilor) sau geografie (Geografia Romaniei) – proba scrisa;
proba E – o proba, la alegere, din aria curriculara corespunzatoare specializarii – proba scrisa;
proba F – o proba, la alegere, dintre disciplinele din celelalte arii curriculare, alta decat cele sustinute anterior – proba scrisa/proba practica.
Filiera teoretica curpinde profilul umanist (trei probe la alegere, respectiv D, E si F) si profilul real (doua probe la alegere, respectiv E si F).
Filiera tehnologica
proba D – matematica – pentru toate profilurile si specializarile – proba scrisa si doua probe la alegere;
proba E – o proba, la alegere, din aria curriculara „Tehnologii”, in functie de specializarea aleasa de elev – proba scrisa;
proba F – o proba, la alegere, dintre disciplinele din celelalte arii curriculare, alta decat cele alese anterior – proba scrisa/proba practica.
Filiera vocationala are trei probe la alegere, respectiv D, E si F.
La examenul de bacalaureat se pot inscrie atat candidati din seria curenta, cat si din seriile anterioare, care nu au promovat examenul de bacalaureat.Elevii romani care au studiat in strainatate se pot inscrie la examenul de bacalaureat numai dupa echivalarea studiilor si promovarea examenelor de diferenta stabilite de MECT, prin Centrul National de Recunoastere si Echivalare a Diplomelor.
Candidatii proveniti din invatamantul particular se inscriu la centrul de examen desemnat de comisia judeteana de bacalaureat/a municipiului Bucuresti. Inscrierea candidatilor pentru bacalaureat se face, prin fisa-tip informatizata, la secretariatele liceelor, numai in perioada prevazuta in calendarul examenului.
Sursa: M.M.