![]() |
![]() |
![]() |
![]() |
![]() |
![]() |
Vezi VIDEO
Astazi, 14 iulie, a avut loc concursul national de titularizare, examen destinat in exclusivitate cadrelor didactice care vor sa ocupe un loc definitiv in sistem ori celor care vor sa intre in invatamant. In conditiile unei oferte infinit mai mica decat cererea, probabil de frica unui esec, 401 cadre didactice din Maramures nu s-au mai prezentat in salile de examen, cu toate ca s-au inscris pentru a participa la evaluarea nationala.
Emotii mari pentru dascalii maramureseni sau pentru cei care doresc sa intre in sistemul educational. Pentru un loc de titular sau de suplinitor in invatamant, ei au trebuit sa raspunda corect cerintelor de pe subiectele formulate de comisii speciale ale Ministerului.
Pentru evaluarea de astazi, au ramas inscrisi pe liste aproximativ 1.806 de candidati. Asta in conditiile in care au fost scoase la concurs 177 de posturi titularizabile si inca 706 de suplinitor. Numarul de posturi nu a fost acelasi la toate cele peste 70 de discipline. Spre exemplu, la educatie fizica si sport, pe cinci posturi s-au batut aproximativ 200 de candidati.
“A fost acceptabil. Subiectele au fost putin cam grele la educatie fizica. Dupa parerea mea, trebuiau sa fie mai mult legate de ceea ce facem noi in scoala. Sper sa prind un post… Speranta moare ultima”, a spus Dorel Ardelean.
“N-am avut suficient timp de pregatire, tocmai am venit de pe bancile scolii, am avut doar 11 zile la dispozitie sa ma pregatesc. Posturile sunt putine, batalia e foarte mare pe posturile titularizabile, de suplinire… mai sunt. Avand in vedere ca n-am fost prea bine pregatit, nu cred ca am sanse, dar am venit sa incerc, poate la anul daca nu acum”, a afirmat Cristian Andrei Dragos, alt candidat.
Din cei 1.806 de candidati inscrisi pe liste, au fost prezenti doar 1.405. Motivul absentei celor 401 de candidati ar putea fi slabele sanse de a ocupa un post de titular, cu atat mai mult cu cat majoritatea acestora sunt doar in mediul rural.
“Majoritatea posturilor sunt in mediul rural, nu in municipiul Baia Mare. Or, aici solicitarea este foarte mare, deoarece nimeni nu vrea sa plece, toata lumea vrea sa ramana sa nu faca naveta, mai ales in conditiile in care primariile nu au bani sa deconteze naveta profesorilor, asa cum prevede contractul colectiv de munca”, a declarat Pavel Filip, purtatorul de cuvant al Inspectoratului Scolar Judetean (ISJ) Maramures.
Examenul de anul acesta vine cu o noutate: pentru a se evita fraudele, Ministerul Educatiei a decis ca fiecare lucrare sa fie “securizata” cu un cod de bara personalizat.
“Este o noutate in vederea securizarii lucrarilor candidatilor. Fiecare candidat primeste un cod de bare, care ulterior se scaneaza si se recunoaste candidatul respectiv. Fiecare candidat a primit un numar de cod de bare si, in ordinea foilor, se ataseaza pe fiecare foaie de examen”, a explicat Nicolae Lazim, directorul Colegiului Tehnic “Anghel Saligny” si presedinte al comisiei de evaluare de la unitatea baimareana.
Lucrarile vor fi duse in centre de examinare zonale din tara, unde vor fi corectate de evaluatori.
Sursa: Catalin Tineghe