![]() |
![]() |
Altadata un loc pitoresc care atragea zeci de turisti la sfarsitul saptamanii, Baile Costiui sunt o ruina. Toate planurile pe care reprezentantii adminsitratiei locale si judetene le-au avut pentru refacerea bazei turistice de la Baile Costiui au cazut rand pe rand, astfel incat, la ora actuala, doar peisajul a ramas neschimbat pentru ca infrastructura este, la propriu, la pamant. Baile Costiu sunt intr-o stare avansata de degradare, iar orice proiect trebuie luat de la zero. Nimeni nu isi doreste insa sa inceapa o afacere in zona. Consiliul Judetean Maramures, care in 1996 a infiintat impreuna cu Consiliul Local Rona de Sus societatea comerciala “Baile Costiui” cu scopul demararii unei afaceri in turismul balnear, a abandonat proiectul, iar autoritatile din zona nu au bani, dar nici nu gasesc investitori. Prin urmare, baile sarate de la Costiui, frecventate de maramureseni pana in 1989, nu au nicio sansa sa redevina punct de atractie turistica.
Turismul balnear ar putea fi o oportunitate pentru Maramures, pentru ca s-ar gasi numerosi clienti care sa vina la tratament fie in Ocna Sugatag, fie la Costiui. Esential ar fi, in afara repararii carosabilului, sa existe si o strategie de valorificare a bogatiilor naturale ale judetului, insa niciunii dintre reprezentantii administratiei maramuresene nu au gandit atat de departe. Nu s-au facut proiecte pentru obtinerea de finantari decat pentru partii situate in locuri total neprielnice schiului, dar aflate in sfera de influenta a unora sau altora. Fonduri europene s-au cerut doar pe proiecte ale caror rezultate pot fi manipulate, mai ales dupa esecul rasunator de la Borsa, unde autoritatile nu au fost capabile sa duca la bun sfarsit amenajarea unei noi partii.
In timp ce ungurii si ucrainenii au ridicat de la zero baze turistice, autoritatile din Maramure au distrus sau au instrainat si ceea ce mai putea fi valorificat. In aceasta situatie se afla si Baile Costiui, pe care Consiliul Judetean Maramures le-a “casat” in cursul anului trecut, la 15 ani de la maretul vis al repezentantilor administratiei de a atrage bani din turism. Autoritatea locala din Rona de Sus a preluat baile de la consiliu, dar prea tarziu ca sa le mai valorifice.
„Am preluat baile. Consiliul Judetean o cedat partea lor, acum cautam pe cineva sa vina, dar sa nu-si bata joc de sat… Stiti ca sunt si firme fantoma. Am avut o promisiune, un investitor din Baia Mare ar vrea sa investeasca aici. Ne-a aratat schite, s-o discutat in Consiliul Local, acum nu mai raspunde la telefon…”, a declarat primarul comunei Rona de Sus, Ioan Romaniuc, care ar vrea sa gaseasca oameni de afaceri seriosi care sa transforme zona macar intr-un punct de atractie judetean, daca nu national.
Oamenii din Costiui s-au intrebat cum de s-a putut ca in Valea Mariei sau Tasnad sa se poata, iar la ei nu. In ultimii ani, singuru lucra care pare sa se fi schimbat in micuta localitate maramureseana este sursa de alimentare a bazinelor cu apa, in urma alunecarii de teren care a acoperit lacul sarat de deasupra galeriilor.
Pe de alta parte, Mircea Man, presedintele Consiliului Judetean Maramures, a aratat ca o investitie ar fi fost riscanta. El a sugerat oricui posibil investitor sa faca un studiu geotehnic inainte de demararea afacerii, tinand cont de densitatea de galerii de mina de sub acea parte de sat. Cata vreme administratia judeteana a fost co-proprietar al bailor nu s-a facut nimic, fapt ce dovedeste ca nu a existat niciun interes pentru a investi bani in zona.
„Baile Costiui erau in proprietatea Consiliului Judetean Maramures. Nu s-a facut absolut nimic. Nu sa se deschida, dar nici macar sa se intretina nu a fost vreun interes. Cladirea de acolo arata ca dupa razboi. I-am zis primarului ca, firesc e, fiind pe domeniul primariei, sa le revina cladirea si sa se gaseasca solutii locale. Cata vreme putem sa ajutam printr-un proiect european, Consiliul Judetean are deschidere”, a declarat Mircea Man.
Prin urmare, dupa ce Baile Costiui au ajuns o ruina administratia le-a inapoiat Consiliului Local Rona de Sus, cu promisiunea ca se va implica odata si odata, adica in cazul in care se vor gasi bani pentru comandarea unui proiect. Pana la reabilitare, baile despre care se spune ca ar avea printre cele mai mari concentratii de sare in apa din Romania vor reprezenta inca o sansa ratata a Maramuresului.
Sursa: Alexandru Ruja